Alma Pöysti on Tove Jansson. Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurilan listalla on muun muassa podcastia, musiikkia ja elokuvaa.
1
Katsoin joulun välipäivinä viimein Zaida Bergrothin teatterikierroksella missaamani elokuvan Tove. Liekö Alma Pöystin menestyksen ansiota, mutta elokuva tupsahti taannoin Yle Areenaan.
Pidin elokuvassa siitä, että se keskittyi Tove Janssonin taiteilijaidentiteetin muodostumiseen ja hänen kamppailuihinsa sen parissa. Toki hymyilytti, kun lähes joka kohtauksessa vedettiin tauotta tupakkia. Se tuntuu olevan 1950-luvulle sijoittuvissa leffoissa nykyään standardi!
Tove Jansson on kuitenkin tunnetuimpia taiteilijoitamme kansainvälisesti, joten on mahtavaa, että hänen kasvutarinastaan on tehty näin laadukas elokuva.
Tove Yle Areenassa.
2
Tove Janssonin elämää käsitellään myös mainiossa podcast-sarjassa Great Lives, jonka löysin noin kuukausi sitten. Kyseessä on BBC:n laadukkaasti tuottama sarja, jossa tunnetut ihmiset keskustelevat historian kiinnostavista henkilöistä toimittajan ja asiantuntijan kanssa.
Olen kuunnellut jaksot muun muassa Ava Gardnerista, Johnny Ramonesta, Jean Cocteausta, Salvador Dalista ja Tove Janssonista. Aloitin sarjan kuuntelemalla keskustelun Judy Garlandista.
3
Innostuin tutkimaan Judy Garlandin elämää hieman tarkemmin katsottuani loistavan dokumentin David Lynch ja Ihmemaa Oz. Siinä David Lynchin kerronta rinnastetaan vuoden 1939 klassikkoelokuvaan kutkuttavalla tavalla. En ollut ajatellutkaan aiemmin, että Twin Peaksin agentti Cooper on verrattavissa hyväuskoisuudessaan ja positiivisuudessaan Dorothyyn!
Lynch onkin sanonut jossain haastattelussaan, ettei kulu päivääkään ettei hän ajattelisi Ihmemaa Ozia. Tietysti katsoin dokumentin jälkeen myös Lynchin Straight Storyn, maailman hitaimman road movien. En myöskään ollut ennen ajatellut Ihmemaa Ozia road moviena, mutta sellainenhan sekin tavallaan on!
David Lynch ja Ihmemaa Oz Yle Areenassa.
4
Tien päällä on viihtynyt myös John Lurie, muusikko, näyttelijä, kuvataiteilija ja mitä kaikkea. Lainasin kirjastosta hänen elämäkertansa The History Of Bones (2021). Kirjassa Lurie kertaa värikkäästi uransa vaiheita: Lounge Lizardsin perustamisen, riidat ja yhteistyön Jim Jarmuschin kanssa, riidat ja yhteistyön Jean-Michel Basquiat’n kanssa (Basquiat on mukana myös Great Lives -sarjassa), näyttelemisen Martin Scorsesen ja Wim Wendersin leffoissa ja niin edelleen. Kirjan kerronta on sulavaa ja tarinat kiehtovia, joskin jonkinlainen katkeruuskin on läsnä.
Suosittelen lämpimästi katselemaan HBO:lta John Lurien sarjaa Painting with John. Siinä Lurie käytännössä maalaa ja tarinoi – vähän niin kuin aikuisten Kylli-täti, paitsi että kuvat eivät liity tarinoihin. Uusimmalla tuotantokaudella mukana on myös sketsejä ja rentoa tarinointia Red Hot Chili Peppersin Flean kanssa.
5
Vuoden ensimmäinen viikonloppu käynnistyy aina itselläni Telakka Jazzista. Kaksipäiväinen tapahtuma (5.–6.1.2024) tuo vuoden alkajaisiksi Telakalle kiehtovia tekijöitä jazzin väljästä viitekehyksestä.
Tänäkin vuonna kuullaan selloimprovisaatioita, klezmeriä, soolopianoesitys, tykittelyä Mahavishnu Orchestran hengessä ja niin edelleen. Esiintymässä ovat muun muassa Riitta Paakki, Hot Heros & Jukka Orma sekä The Mystic Revelation of Teppo Repo. Odotan tietysti myös tapahtuman vakio-dj:n Matti Niveksen kiehtovia valintoja.
Janne Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.