Pekingin talviolympialaiset käydään 4.–20.2.2022 Kiinassa.
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on tutustunut Sundance-festivaaliin ja katsellut Tshaikovskin baletin.
1
Vuoden 2022 talviolympialaiset ovat jo täydessä käynnissä Kiinassa, vaikka virallinen avajaispäivä onkin huomenna perjantaina. Penkkiurheilijaa odottaa mittava katselumaraton.
Huippuunsa viritetyn ruumiinkulttuurin lisäksi olympialaisten ohjelmaan kuuluu aina pieni häivähdys taiteellisia elämyksiä. Niitä nähdään lähinnä avajaisissa ja päättäjäisissä.
Ohjelmatiedoista voi katsoa, mitä 24. talviolympiakisoista milloinkin tulee ja millä tv-kanavalla. Kisojen virallinen päättäjäispäivä on 20. helmikuuta, mutta lähetyksiä näkyy vielä 21. päivänä.
Kiina on tietenkin valjastanut pandakarhun kisamaskotin rooliin. Hahmon nimi Bing Dwen Dwen ja sen ensimmäinen osa tarkoittaa mandariinikiinassa muun muassa jäätä sekä puhtautta ja vahvuutta.
Jää on epäilemättä faktaa, mutta puhtauden kanssa on nykyisessä huippu-urheilussa niin ja näin. Vahvuutta edustaa ennen kaikkea suurvaltainen järjestäjämaa Kiina.
Ylivoimaansa Kiina osoittaa päivittäin. Maassa voidaan kaapata kuka tahansa kadulta ja viedä pitkään vankeuteen kertomatta kenellekään mitään.
Maskotin nimen loppuosa Dwen Dwen tarkoittaa lapsia ja vilkkautta. Toivottavasti suomalaisilla urheilijoilla riittää vauhtia ja miksei lapsellista intoakin.
Kisapaikoille on matkustanut 95 suomalaisedustajaa yhdeksään lajiin. Mitaleita odotetaan tulevan 2–5. Toivottavasti koronavirus ei niitä satoaan pahoin.
2
Tampereen yliopiston ja kumppaneiden järjestämässä Tiedon valoa -tiedetapahtumassa nähtiin lauantaina 29. tammikuuta spektaakkeli, joka kannattaa rientää katsomaan viimeistään 12. helmikuuta, jos jäi näkemättä.
Filosofi Esa Saarisen ja säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstamin Musiikillinen sinfonis-lyyrinen luentotapahtuma Es-duurissa on juuri sellainen ennen näkemätön näytös kuin juontaja alussa lupaa. Harmaiden herrojen show alkaa tallenteen kohdassa 4.16.
Esa Saarisen pohdinnat lähtevät liikkeelle saunan terassilla kuullusta mäkäräisen ininästä ja laajenevat huikean syviin ja suuriin ajatuksiin. Maestrojen parituntinen esitys liikuttaa, koskettaa ja antaa ajattelemisen aihetta.
Kaiken lisäksi: ellei satu kuulumaan Esa Saarisen äänestä ärsyyntyviin, voi YouTubesta katsella saarisen filosofin luentoja vaikka kokonaisen vuorokauden verran.
3
Alli Haapasalon ohjaama elokuva Girl Picture eli suomeksi Tytöt tytöt tytöt voitti yleisöpalkinnon Sundance-festivaaleilla Yhdysvalloissa.
Festivaalia on järjestetty mormonien keskuksena tunnetussa Utahissa 1970-luvulta alkaen. Vuonna 1985 toteuttajaksi tuli Sundance Institute, joka on auringonlaskun ratsastajaa Sundance Kidiä aikoinaan näytelleen Robert Redford perustama organisaatio.
Virtuaalisesti esittämässään kiitospuheessa Haapasalo kannustaa kaikkia maailman tyttöjä elämään rohkeasti omaa elämäänsä omilla ehdoillaan.
Leffan trailerin mukaan tytöt tosiaan tekevät mitä lystäävät, eivätkä ainakaan sorru uhreiksi eivätkä pelkästään (miesten) katseen tai toiminnan kohteiksi.
Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen ja Linnea Leino näyttelevät lukioikäisiä tyttöjä, jotka haluavat elämänsä olevan railakasta menoa, täynnä intohimoa ja räiskyviä tunteita.
Vähän harmittaa, kun Suomessa pitää odottaa huhtikuun puoliväliin asti, ennen kuin pääsee valkokankaan äärelle kokemaan heidän seikkailujaan.
4
Klassikkojen klassikko eli Joutsenlampi-baletti juhlistaa Suomen kansallisbaletin 100-vuotisjuhlaa. Pjotr Tshaikovskin teos nähtiin myös vuonna 1922 baletin ensimmäisenä esityksenä. Nyt se toteutettiin australialaisen David McAllisterin upouutena koreografiana.
Esitys oli valmiiksi hiottuna jo vuosi sitten, mutta yleisön eteen sitä ei voitu tuoda. Nykyisten pandemiaolojen takia Joutsenlammesta tuli virtuaalinen ja on nähtävillä Yle Areenassa tulevaan kesään asti.
Lähes kolme tuntia kestävä balettitallenne on harvinaista herkkua ja ehdottoman viehättävää katsottavaa lavastuksen sinisistä sävyistä lähtien. Valitettavasti tallenteen äänessä on ikäviä häiriöitä, kuten oli suorassa striimauksessakin.
Jussi Buckbeen tv-ohjaus määrää, mitä katsojan pitää katsoa, mutta onneksi koko näyttämöä näytetään varsin paljon.
5
Helmikuun ensimmäiseen viikonloppuun osuu jonkinlainen juhlapäivien suma: Runebergin päivä, saamelaisten kansallispäivä ja kynttilänpäivä.
Runeberg tarkoittaa monille vain pönäkkää torttua, jossa on sokeririnkula ja päällä hilloa. Johan Ludvig Runeberg oli sentään henkilö, joka kirjoitti Maamme-laulun sanat. Niitä loihtiessaan hän tarkoitti ja varmasti tiesi, että maan kukoistus vielä kerran kypsyy ja puhkeaa esiin suljetusta kuorestaan. Niin on käynyt.
Erilaista Runeberg-aiheista ohjelmaa kannattaa katsoa Porvoon verkkosivuilta ja oppia paljon uutta kansalliskirjailijasta. Tarjolla on esimerkiksi Runebergin kodissa kuvattu 20-minuuttinen video, jossa Jenny Törnroos lukee Mauri Kunnaksen kirjaa Koiramäen Martta ja Ruuneperi.
Virtuaaliyhteydellä pääsee mukaan myös saamelaisten päivään sunnuntaina 6.2. kello 16. Ohjelma lupaa mm. Anna Morottajan inarinsaamelaista musiikkia, Ulla Pirttijärven ja Ulda-yhtyeen Kahdeksan vuodenaikaa -konsertin sekä Sevettijärven koululaisten rap-videon.
Kynttilänpäivän merkitys lienee niin ikään monilta unohtunut. Se liittyy Jeesus-lapsen tuomiseen temppeliin ensimmäistä kertaa. Kynttilöitä on siunattu 1000-luvulta lähtien.
Aila-Liisa Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.
Parasta juuri nyt (13.12.2024): Flash4, Eläinten salonki, Virtauksia, Medical Mysteries, joulukomediat
Galleriakierroksen jälkeen Petri Hänninen on käpertynyt sohvan nurkkaan odottamaan joulua.
Parasta juuri nyt (12.12.2024): SETI-lautapeli, The Gang, Fall of Civilizations, urheiludata, tantra
Mikko Saari on etsinyt elämää avaruudesta, oppinut sivilisaatioiden tuhosta ja analysoinut urheiludataa.