Kuva: Simo Ollila
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Simo Ollila on kuunnellut saksofonin soittoa ja Trevor Noahin äänikirjaa sekä kiittelee lavarunouden open mic -kulttuuria.
1
Kumppanini kiihkeiden suositusten innostamana ja kesästä & joutilaisuudesta nauttivan lomautetun ajallisin resurssein olin vihdoin valmis tutustumaan tähän uuteen tapaan nauttia kirjallisuudesta.
Trevor Noahin Born a Crime – Stories of a South African Childhood oli innostava tapa aloittaa matka äänikirjojen maailmaan. Noahin itse ääneen lukema teos lumosi ja piti otteessaan alusta loppuun asti. Hänen äänensä selkeys, lämpö ja eläytyvä luenta saivat aikaan hykerryttävän nautittavan kuuntelukokemuksen, ja pysyin englannin kielen perustason osaamisellanikin vaivattomasti mukana tarinan vaiheissa.
Hyvät kirjat ovat meille ikkunoita uusiin maailmoihin, ja kirjoittajan itse lukemat äänikirjat ovat sitä vieläpä tuplakierteellä. Olenkin jatkanut äänikirjojen parissa keskittyen Read by the Author -teoksiin.
2
Olen musiikin kuluttajana todella vaikea tapaus. Musiikissa mielestäni joko on sitä jotakin taikka sitten ei ole. Yleensä tämä täsmällisiä määrittelyjä pakeneva mystinen ainesosa on harvinaista herkkua. Mutta sitten kun tätä sielun eliksiiriä löytyy, voin kuunnella kyseistä artistia tai albumia lähes loputtomiin.
Uusin löytöni on israelilaissyntyinen ja nykyisin New Yorkissa vaikuttava jazzsaksofonisti Oded Tzur. Hänen soittimensa ääni on välittömästi tunnistettava ja omalla rauhallisella tavallaan radikaali. Tzurin sointi on nimittäin niin pehmeä, pyöreä ja ajoin hauraskin että sitä voisi ohimennen kuullen erehtyä pitämään jopa osaamattomana. Aloitin Tzuriin tutustumisen hänen tuoreesta Here Be Dragons -albumistaan, ja etenkin koukuttavan hieno sävellys To Hold Your Hand vei mennessään. Sen jälkeen miehen kaksi muutakin albumia ovat olleet ahkerassa kuuntelussa.
3
Olen nähnyt lavarunoutta ja monenmoista esittävää runoutta viime vuosina runsaastikin, mutta suomalaiseen lavarunokulttuuriin oleellisesti kuuluva open mic -perinne on jäänyt minulta enimmäkseen kokematta. Sain siihen hienon tuntuman Eurassa heinä-elokuun vaihteessa järjestetyillä Sieravuoren lavarunofestivaaleilla.
Varsinaisten esiintyjien jälkeen alkoi festivaalin open mic -osuus, jolloin kaikki halukkaat pääsivät ilmoittautumisjärjestyksessä lavalle esittämään runouttaan viideksi minuutiksi. Avomikitystä seuratessani sain oivalluksen: lavarunouden open mic -kulttuurihan on aikamme punkkia! Ilmapiiri oli lämpimän kannustava, olit sitten ensimmäistä kertaa asialla tai alan konkari. Kaikki saivat osakseen, usein omakohtaisista kokemuksistaan ammentaville runoilleen, lämmintä kannustusta, myötäeläviä naurunpyrskähdyksiä ja lopuksi raikuvat aplodit.
Festivaalin kymmenet avomikittäjät tarjosivat hienoja, tiiviitä ja vaihtelevia tuokiokuvia ihmiselon eri puolista. Jos punk-aikoina sanottiin että kuka tahansa osaa tehdä ainakin yhden hyvän biisin, niin nyt voidaan sanoa että kuka tahansa osaa kirjoittaa elämästään runon. Open mic -kulttuurin myötä meillä on elävä foorumi esittää ja kuulla näitä runoja.
4
Kirjastokortilla voi saada perinteisten kirjastopalveluiden lisäksi ällistyttäviä asioita. Niin kuin esimerkiksi Libby-palvelun. Lataamalla mobiililaitteeseesi Libby-sovelluksen ja kirjautumalla sisään kirjastokorttisi tunnuksilla, saat käyttöösi ilmaiseksi lähes loputtoman määrän laadukkaita englanninkielisiä äänikirjoja ja e-kirjoja. Siis myös niitä samoja teoksia joista olet maksanut kaupallisissa palveluissa.
Kaupan päälle tulee todella hiottu ja helppokäyttöinen käyttöliittymä, jolla on helppoa hakea uusia luku- ja kuunteluelämyksiä kahden viikon laina-ajaksi. Tässäpä jälleen yksi hyvä syy lisää rakastua kirjastolaitokseemme aina vain uudestaan…
5
Olen koukussa… Window Swap -verkkosivulta löytyy vain linkki jossa lukee: ”Open a new window somewhere in the world”. Sitä klikkaamalla voi päätyä sateiseen Melbourneen, ruuhkaiseen kadunkulmaan Brooklynissä, resuiselle takapihalle Bangladeshissä, designkalusteiden ja kissojen täyttämälle pihalle Saksassa, Kreikan saaristoon, Bermudalle tai futuristiseen kaupunkimaisemaan Singaporessa. Kerran löysin itseni Helsingin lähiöstäkin.
Jo tuhannet ihmiset ympäri maapalloa ovat jakaneet sivustolle videoita omista ikkunanäkymistään. WindowSwap on näinä aikoina mitä lohdullisin tapa nähdä maailmaa, ja sivuston tarjoamia näkymiä voi hypnotisoitua klikkailemaan tuntikausiksi. Pitkin poikin maapalloa hyppiessä kannattaa lisäelämyksen saamiseksi pitää laitteen äänet päällä.
Simo Ollila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.