KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Parasta juuri nyt (31.5.)

31.05.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Marita Salonen hurahti uuteen brittidraamaan ja suomalaisiin tositarinoihin.

1

Lopetan television ja suoratoistopalvelujen ohjelmien katsomisen joka vuosi vappuna, koska silloin alkaa mielessäni kesä. Sisälle voi mennä nukkumaan, sisällä voi olla pakko tehdä töitä (tosin tätäkin tekstiä kirjoitan ulkona saunan kuistilla). Muuten elämä on ulkona, hyvästi marraskuun räntäsade! Tämä vuosi on näköjään poikkeus. Uusi brittidraama Press – vallan vahtikoirat vei mukanaan niin että heilahti. Muuttuva mediamaailma ei voi olla puhuttelematta etenkään, kun tämä meidän Kulttuuritoimituksemme on syntynyt osin samanlaisen tilanteen seurauksena. Yle esittää sarjaa televisiossa perjantai-iltaisin kesäkuun loppuun saakka, mutta onneksi sen on voinut katsoa vaikka putkeen Yle Areenasta jo viikon ajan.

2

Tampere on todellinen teatterikaupunki. Suurten teatteritalojen lisäksi kaupungista löytyy paljon mielenkiintoisia esityksiä, jotka puhuttelevat usein ennen kaikkea sanomansa kautta. Esimerkiksi Legioonateatterin kuntouttava työtoiminta näyttää toteen, miten hyvää kulttuuri voi saada aikaan. Kaksikymmentäviisi vuotta täyttävä Legioonateatteri on esittänyt toukokuun ajan unettomuudesta kertovaa nuorten työpajan näytelmää Unihiekkalinna – Nuku saatana. Sen voi nähdä vielä tänään 315. Seuraavat esitykset ovat Tampereen Teatterikesässä elokuussa.

3

Lyhytelokuvien ystävänä olen tänään harmissani, etten voi illalla mennä elokuvateatteri Niagaraan Tampereen Kehräsaareen. Eeva Voitilan minidokumentti Kuriiri kertoo Neuvosto-Virossa salakuljetusta tehneestä tamperelaisnaisesta. Vain 15 minuuttia kestävä Kuriiri esitetään Arthouse Cinema Niagarassa perjantaina 31.5. kello 19.30, eikä lipulle ole edes hintaa. Menkää te, jotka pääsette. Todellakin vapaa pääsy. Ensi-ilta.

4

Kävin taannoin ensimmäistä kertaa elämässäni selvittelemässä itseni ulos tamperelaisesta escape room -tilanteesta, jossa oli kriisi Tampereen kaupungin johdossa. Hieno kokemus, kun oli tunti aikaa pähkäillä arvoituksia porukalla. Tällä viikolla silmiini osui pakohuone, joka vie kirjailija Seppo Jokisen kuulun komisarion Sakari Koskisen kanssa keskelle dekkarimaailmaa ratkomaan rikosta. Eihän tätä voi jättää väliin, onneksi seikkailu jatkuu ensi vuoden puolelle. Pako museosta -niminen pakohuone löytyy keskeltä Vammalaa Pukstaavista, suomalaisen kirjan museosta. 

5

Jo ennen vappua oli katsottava hievahtamatta Invisible Heroes. Sarja on ehkä paras suomalaisten tekemä tv-sarja ikinä. Tarina ja toteutus… valmista kamaa kansainväliseen levitykseen. Nöyrryn aina vilpittömästi kerrotun tositarinan edessä. Tässä sarjassa suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus pelastaa noin 2 500 chileläisen hengen vallankaappauksen aikana 1973. Toivottavasti nyt tulee rauha keskittyä puutarhatöihin, eikä mikään vinkki koukuttavista sarjoista tavoita ennen lokakuuta. Sinne asti kesä parhaimmillaan kestää.

Marita Salonen