Parasta juuri nyt (31.5.2021): The Pin, Näkymättömyysviitta, Huuhkajamania, Minuutin mittainen ikuisuus, omatoimikirjastot

31.05.2021
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Suomi voittaa jalkapallon EM-kisat Wembleyn stadionilla 11.7.2021. Kuva: Pixabay

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lepe Parviainen on katsellut etätyösketsejä Twitterissä ja pannut merkille, että hifi-äänentoisto ja jalkapallon EM-kisat tuppaavat aiheuttamaan intohimoja.

1

Koronaeristys ja etätyö on poikinut kasan upeita meemejä sosiaalisessa mediassa ja teema alkaa näkyä tv:n ja radion huumorituotannoissakin. Kiitos korona 2020–2021!

Englannissa aiheeseen ehti tarttua jo viime vuonna Ben Ashendenin ja Alexander Owenin komediakaksikko The Pin. Herroilla on oma radio-ohjelma BBC Radio 4 -kanavalla, mutta pandemian innoittamina he ovat tuottaneet lyhyitä sketsejä myös sosiaaliseen mediaan.

Äkkiväärissä videoneuvottelutilanteissa hyväuskoinen tiimin jäsen joutuu käytännön toimistopilan uhriksi, kissanhoitajan katala petos paljastuu ja arkinen taukojumppahetki saa erikoisen käänteen.

2

On aina upeaa lukea tarinaa, jossa päähenkilöllä on jokin intohimo. Palkitun kiinalaiskirjailija Ge Fein Näkymättömyysviitan (Aula & Co, 2021) tapauksessa intohimona ja kohtalon kuljettajana toimii huippuluokan äänentoisto ja klassinen musiikki Pekingissä.
Romaani on 144-sivuisena niin lyhyt, että sen suorastaan lukaisee, ja lukaista se kannattaa. Teksti on omaperäistä, haikeaa ja hieman surrealistista. Mieleen voi juolahtaa Haruki Murakamin lisäksi Nick Hornbyn Uskollinen äänentoisto: tässäkin lapseton eronnut keski-ikäinen mies pohtii, mikä voisi taas tehdä elämästä elämisen arvoista. Asioilla on kuitenkin mittakaavansa: ”Tuhoutukoon vaikka koko maailma, jos on tuhoutuakseen. Minulla ei ollut voimia murehtia sen kokoluokan ongelmia.”

Päähenkilö ei tee listoja eikä hullaannu Lisa Bonet’n sumuiseen katseeseen, mutta kolvailee ja irrottelee kytkentöjä niin laitteiden kuin ihmistenkin välillä. Loppu on ikiaikainen, terveellinen muistutus meille kaikille omien pienten ja suurten ahdinkojemme keskellä.

3

Yle on ottanut tavakseen tuottaa joka vuosi kesäkuunteluun moneen lyhyeen jaksoon jakautuvan radioteatterielämyksen. Aiempina vuosina kuuntelijat on viety Kikka-ilmiön ja Dingo-manian alkujuurilta sydäntäsärkevään loppuun saakka. Tunnelatauksesta ei ole ollut puutetta.

Tänä kesänä huuman aiheena Armi Aavikko, mutta myös  jalkapallo – mikäpä parempi aihe synnyttämään aikuisväestössä suuria tunteita! Huuhkajamania kertoo tarinan siitä, mitä tapahtui, kun Suomi voitti jalkapallon EM-kisat. Antti Holman Radio Sodomankin taustalla häärineet käsikirjoittajat Elli Salo, Suvi Tuuli Kataja ja Pirjo Heikkilä eivät ole säästelleet, kun ovat saaneet lähettää lentoon tätä todellista mustaa joutsenta.

Huuhkajien yllätysvoitto ajaa koko Suomen kansan ennennäkemättömään jalkapallohurmokseen. Pian yksi jos toinen tietää mikä on paitsio ja Iiro Rantala isännöi terapeuttista musiikkiohjelmaa suomalaiselle vaikeiden onnellisuudentunteiden kanavoimiseksi. Qatarin MM-kisat siirretään Valkeakoskelle, ja kotimaisen jalkapallohistorian katkerimpia sekunteja muistellaan jo lämpimällä nostalgialla. Vain Vimpeli pysyy kiihkeän uskollisena pesäpallolle eikä vastakkainasettelulta lajien välillä vältytä.

4

Amerikkalaiskirjailija Jason Reynoldsin runomuotoinen bestseller-romaani Long way down kertoo vavahduttavan tarinan, jonka ratkaisevat hetket kestävät 60 sekuntia. Teini-ikäinen Will on edellisenä päivänä nähnyt isoveljensä kuolevan katuväkivallan seurauksena ja on menossa kostamaan, isoveljen ase ristiselkään paidan alle kätkettynä.

Teos on viimeisen vuoden sisään julkaistu uudelleen sekä sarjakuvamuotoisena Long Way Down: The Graphic Novel (Atheneum, 2020) että suomenkielisenä nuortenromaanina nimellä Minuutin mittainen ikuisuus (Otava, 2021).

Päähenkilön matkatessa hissillä alas kohti katutasoa hän saa seuraa sukunsa miehistä, jotka ovat aiemmin kuolleet luoteihin. He kertovat Willille pala palalta oman näkökulmansa tapahtumaketjuun, jonka nuori mies voi omalla päätöksellään katkaista.

Sarjakuvaversion on kuvittanut Danica Novgorodoff. Musteella ja vesiväreillä tehty kuvitus tuo etualalle ihmiset, joiden elämä on päättynyt sattumanvaraisissa ampumavälikohtauksissa ja kulttuurisen käyttäytymiskoodin sanelemassa koston kierteessä.

Toivottavasti myös sarjakuvasovitus julkaistaan pian suomeksi, vaikka kohdeyleisö varmasti pystyy sen runolliset, tiiviit tekstit englanniksikin lukemaan.

5

Omatoimikirjastojen keksijälle täytyisi pikimmiten antaa mitali. Konsepti on aivan nero: omalla kirjastokortilla pääsee käymään kirjastossa silloinkin, kun siellä ei ole henkilökuntaa paikalla. Kirjastossa voi lainata ja palauttaa itsepalveluna automaatilla, tulostaa, skannata, käyttää tietokoneita ja langatonta verkkoa, lukea lehtiä, tehdä töitä, pelata ja kokoustaa.

Ja mikä parasta, 1.6.2021 alkaen kirjasto ottaa kesäaukioloajat käyttöön Tampereella, ja niiden mukana myös omatoimikirjastot avautuvat. Omatoimisesti pääsee asioimaan Messukylän, Koivistonkylän, Härmälän, Nekalan, Peltolammin sekä Terälahden ja Kämmenniemen kirjastoissa. Samoin koronatilanteen vuoksi pitkään suljettuna ollut Koukkuniemen kirjasto avataan jälleen asiakkaille – loistava välietappi rantaretkellä Rauhaniemeen.

Lepe Parviainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua