Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander kuluttaa eristyksessä aikaansa ratkomalla ristikoita ja katselemalla hypnoottista perunankuorintaa.
1
Jeanne Dielman on belgialaisen Chantal Akermanin ohjaama hyperrealistisen elokuvan helmi.
Yli kolmetuntinen elokuva kuvaa leskirouva Jeanne Dielmanin (Delphine Seyrig) puuduttavaa arkea. Jeanne kuorii perunoita, kokkaa illallista teinipojalleen (Jan Decorte) – ja myy itseään. Lakonisuus on kuitenkin perusteltua, sillä se tekee elokuvan loppuratkaisusta erityisen järkyttävän.
Chantal Akermania pidetään feministisen elokuvan pioneerina. Jeanne Dielman ei kuitenkaan ole vain elokuva naisista naisille. Se on yleisinhimillinen kuvaus kulissielämästä, ja elokuva saa katsojan pohtimaan oman arkensa mielekkyyttä, etenkin eristysolosuhteissa. Kokemus on yhtä aikaa rankka, verkkainen ja maaginen.
Jeanne Dielman on katsottavissa Yle Areenassa 9.4.2020 asti
2
Filippiinejä diktaattorin ottein hallinneen Ferdinand Marcosin puoliso Imelda Marcos tunnetaan tuhansista kengistään. Imelda on kuitenkin paljon määrätietoisempi ja vaarallisempi kuin korea ulkokuori antaa ymmärtää.
Lauren Greenfieldin ohjaama dokumentti Imelda Marcos, kuninkaantekijä, paljastaa teräsperhoseksi kutsutun Imeldan monet kasvot. Dokumentin alussa höppänän oloinen, 86-vuotias Imelda jakelee autostaan seteleitä köyhille. Hän selittää silmät kosteina, miten upea aviomies Ferdinand oli, ja miten talouskasvu ja ihmisoikeudet kukoistivat Filippiineillä Marcosin aikana.
Seuraavissa kohtauksissa Imeldan tuttavat, ihmisoikeusaktivistit ja poliitikot kertovat, miten ihmisiä kidutettiin Marcosin toimesta. Ferdinand oli naistenmies, jonka pettämisestä Imelda kärsi. Imelda ei kuitenkaan ollut höynäytettävä edustusvaimo, vaan maata kulisseissa ohjaillut poliittinen eläin ja mahdollinen salamurhaaja.
Imelda Marcos, kuninkaantekijä on katsottavissa Yle Areenassa 25.6.2020 asti
3
Koyaanisqatsi: Life Out of Balance (1982) on yksi historian upeimmista elokuvista. Godfrey Reggion dokumenttia ja videotaidetta yhdistelevä elokuva koostuu pääosin hidastetuista ja nopeutetuista otoksista ympäri Yhdysvaltoja. Canyonlandsin kansallispuistosta siirrytään Navajon hiilivoimalaan ja ruuhkaan Los Angelesin moottoritielle.
Elokuvassa ei ole dialogia, vaan taustalla kuullaan ainoastaan laulua hopi-intiaanien kielellä. Elokuvan nimi Koyaanisqatsi on myös hopia ja merkitsee tasapainotonta elämää. Kulutuksen, saasteiden ja kakofonian vyöry ei ole vanhentunut päivääkään, päinvastoin. Olennainen osa teosta on Philip Glassin hypnoottinen musiikki, joka on muuttuu melodisesta kaoottiseksi ja rajusta herkäksi.
Koyaanisqatsi ei ole nähtävissä suoratoistopalveluissa, mutta elokuva on saatavissa dvd:nä. Myös Youtubesta löytyy hyvälaatuisia klippejä, ja soundtrackin voi kuunnella sekä Youtubesta että Spotifysta.
4
Täysin toisenlaisen musiikin tarpeeseen vastaa Kalevauva. Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen moderni trubaduuriyhtye poimii sanoituksensa kansan parista: Vauva.fi-keskustelupalstalta.
Kalevauvan legendaarisin biisi Panohanskat naurattaa väkisinkin. Lyriikoissa huolestunut vaimo kertoo, että hänen miehensä saa orgasmin vain tietyt nahkahansikkaat kädessään. Nyt mies on työmatkalla hanskat mukanaan – pettämässä?
Kalevauvan musiikki ei kuitenkaan jää alapäävitsin tasolle. Jyväskylä-kappaleen sanoitus on tragikoominen mininovelli kaupungista, jossa on helvetisti ylämäkiä. Savolaistytöt kuvittelevat, että Jyväskylä on Suomen Ateena, joten miehen näkökulmasta on mukavaa, että kaupungissa piisaa humanistidaameja, vaikka muuta hyvää sanottavaa Jyväskylästä ei ole.
5
Kun olen stressaantunut, suljen mobiililaitteet enkä lue edes kirjaa. Sen sijaan sytytän kynttilän ja kaivan esille A. Aaltosen ristikkolehden. Oman metatasonsa kyseiseen lehteen muodostaa talonmies Aaltosen perhe, jonka seikkailujen ympärille ristisanat rakentuvat.
Muita hyväksi havaittuja ristikkolehtiä ovat kaikki, joiden edessä on sana ”helpot”. Näissä lehdissä ristisanojen ratkaisut löytyvät lehden lopusta. Ratkoja ei joudu turhauttavaan umpikujaan, vaan hän voi olla itselleen armollinen ja kurkata apuja vastausosiosta. Helpotusta löytyy myös Ratkojat.fi-sivulta, johon on koottu ristikoiden yleisimpiä synonyymejä ja vihjesanoja.
Ristikoiden ratkominen on paitsi rauhoittavaa, myös sivistävää. Tiesitkö, että karjasuoja ei ole aina ”navetta”, vaan se voi olla myös ”ometta”?
Janica Brander