Paha tilanne dokumenttielokuvassa Pölynimurikauppiaat. Kuva: Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander on nostalgisoinut lama-ajan dokumentteja ja yöuinteja.
1
Yle Areenasta löytyy klassikkodokumentteja, jotka nostavat pintaan kipeänhauskoja ysärimuistoja. John Websterin Pölynimurikauppiaat (1993) on jo kulttielokuva. Keskiössä on joukko uusia pölynimurikappiaita, jotka yrittävät opiskella myyntitaitojen saloja laimealla menestyksellä. Pussittavat nahkatakit ja takatukat huokuvat surullista toivoa. Kun töitä ei ole, on pakko kokeilla kaikenlaista, mutta kauppaa ei synny, koska ovien avaajillakaan ei ole rahaa.
Dokumentissa seurataan myös huippumyyjää, joka on kuin Jari Sarasvuon oppilapsi kolmenkymmenvuoden takaa. Hän kuuntelee automatkoillaan motivaatiokasetteja, puhuu tavoitteista ja unelmista. Eiköhän me olla yhtä mieltä siitä, että pannaan maksu kolmeen erään?
Pölynimurikauppiaat on katsottavissa Yle Areenassa.
2
Kun olet lämmitellyt Pölynimurikappiailla, on aika siirtyä Mika Ronkaisen Autobonukseen (2001). Dokumentissa sukelletaan verkostomarkkinoinnin alkuvuosiin. Takatukat ovat lyhentyneet, mutta Autobonuksen Suomi on edelleen mäntypaneloinnin värinen fläppitaulujen maa.
Konkurssin tehnyt yrittäjäpariskunta on lähtenyt mukaan amerikkalaiseen terveystuotebisnekseen, jossa myydään kaikkea soijarouheesta nallekarkin näköisiin vitamiineihin. Myytäviä tuotteita tärkeämpää on kuitenkin se, että organisaatioon saadaan rekrytoitua lisää väkeä, jota käydään hätyyttelemässä jopa kirjastojen lukusaleissa. Sateenkaaren päässä siintävät satojen tuhansien markkojen tulot ja himoittu autobonus.
Autobonus on katsottavissa Yle Areenassa.
3
No niin, nyt on lämmitelty. On aika sukeltaa syvään päähän, Jukka Kärkkäisen Kansakunnan olohuoneeseen (2009). Elokuvassa seurataan kirjaimellisesti suomalaisia heidän olohuoneissaan. Kaikki seuratut ovat jollakin tavalla syrjässä, joko henkisesti tai maantieteellisesti, osa sekä että. Dokumentin tunnelma on sekoitus Roy Anderssonia ja David Lynchia.
En spoilaa, mutta kerron, että puolivälissä nähdään suomalaisen dokumenttihistorian uskomattomin kohtaus. Avainsanoja ovat aamukahvit ja käryävä liesi. Ohjaaja ei tiettävästi ollut huoneessa, vaan nurkassa ollut kamera kuvasi keittiössä itsekseen istuskellutta miestä ja absurdia tapahtumasarjaa, joka olisi voinut päättyä huonosti.
Kansakunnan olohuone on katsottavissa Yle Areenassa.
4
Ari Matikaisen Karpo (2020) on kuin sinetti kaikille edellä nähdyille elokuville ja niiden esittelemälle todellisuudelle. Hannu Karpo on ainoa toimittaja, joka on kuvannut juuri näitä ihmisiä: epätoivoisia pölynimurikauppiaita, omituisia höpöttäjiä ja naapurin kanssa aidan paikasta tappelevia periaatteenmiehiä. Välillä keikuttiin sosiaalipornon rajoilla, mutta Karpon vene ei kaatunut, koska hän oli tosissaan aiheidensa ja ihmistensä kanssa.
Karpo-dokumentissa esitellään instituutio Hannu Karpoa. Yksityiselämästä ja sairauksista puhutaan hieman, mutta Karpon syvimmät tunteet jäävät kysymysmerkiksi. Hän on tosissaan myös itsensä, pientä ihmistä puolustavan journalisti Hannu Karpon kanssa.
Jos muuten luulit, että toimittajien otteet ovat nykyään ronskeja, kuuntelepa, miten Karpo pääsi aikoinaan jututtamaan Lapuan räjähtäneen patruunatehtaan johtajaa.
Karpo on katsottavissa Yle Areenassa.
5
Onko sinun vaikea irrottautua työmoodista ja laskeutua lomanviettoon? Eikö kotoilu tunnu enää miltään, kun on kykkinyt toista vuotta mökillä koronaevakossa hellimässä leipäjuurta? Lähde yöuinnille.
Lempeän lämmin vesi, yölaulajien kujerrus ja kullanpunainen auringonlasku saavat ihmisen tuntemaan itsensä hyvällä tavalla pieneksi. Mieltä riivaavat sähköpostit alkavat tuntua tuulessa lentäviltä pölyhipuilta. Tuntuu, kuin joku pitäisi sylissä ja keinuttaisi.
Janica Brander
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.