Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Tomi Nordlund on joululomalla tarttunut ukuleleen, kuunnellut Harpia ja Peter Gabrielia sekä nauttinut kirjoista ja elokuvista.
1
Ostin pian neljä vuotta täyttävälleni pojalleni joululahjaksi ukulelen. Olen soittanut kitaraa 15-vuotiaasta asti mutten ole koskaan koskenutkaan tähän Havaijilla 1880-luvulla kehitettyyn nelikieliseen pikkukitaraan.
Onpa metka ja kiva soitin! Sen viritys on omanlaisensa, ja soinnutkin otetaan eri tavalla kuin kitarassa, mikä on tuottanut mukavaa “otetaanpa uusi soitin haltuun” -fiilistä. Ja onhan siinä sympaattinen soundi. Tässä on vain vaarana se, että isä tulee riistäneeksi pojaltaan joululahjan.
2
Jo herran lauluääni riittää pysäyttämään puhumattakaan melodisesti hartaista, paikoin jopa keskiaikaisen tuntuisista alt folk -sävelmistä. Säväreitä on loppuvuoteen tarjoillut teksasilaisen Midlake-yhtyeen entinen keulakuva Tim Smith, joka tekee nykyään musiikkia vaimonsa Kathi Zungin kanssa artistinimellä Harp.
Duon esikoislabumi Albion vie pois ajasta ja paikasta ja paikkailee kiitettävästi myös pitkäkestoista Midlake-ikävää. Vaikka yhtye on yhä olemassa ja tekee hyvää musiikkia, jokin taika bändistä poistui Smithin lähdön myötä. Nyt kelpaa taas nauttia.
3
Seth Rogen tunnetaan velmuna jätkänä valkokankaalla, telkkarissa ja stand up -klubeilla. Tuttu itseironian täyttämä jokamiesmäisyys ja leppoisa antisankarius välittyvät hyvin hänen omaelämäkerrastaan Vuosikirja (2022). Teos ei ole mitään suurta kirjallisuutta, mutta se täyttyy riemukkaista kommelluksista ja anekdooteista sekä avaa hyvin lupsakan kaverin urapolkua kanadalaisesta juutalaisperheen pojasta Hollywoodin parrasvaloihin. Kaikkea on sattunut ja tapahtunut. Huumeiden käytöstään Rogen puhuu yllättävänkin avoimesti.
Tuntuu, että Rogen on ollut mukana viihdekuvioissa vaikka kuinka kauan, onhan esimerkiksi mainio nuortensarja Freaks & Geeks pian jo 25 vuotta vanha tapaus. Rogen on kuitenkin vasta 41-vuotias.
4
On aina mahtavaa, kun vanhat patut onnistuvat heräämään kammioistaan tuoreen tuntuisesti. 73-vuotiaan Peter Gabrielin tässä kuussa julkaistu kymmenes sooloalbumi i/o yllätti jo siinä mielessä, että levyllä ei korostu sisäänpäinkääntyneisyys tai raskassointisuus. Maestro onkin tullut loihtineeksi kirkasotsaisen poplevyn, joka sisältää yleviä tunnelmia sekä hienoja melodioita ja tarttuvia kertosäkeitä! Lisäksi hän laulaa edelleen upeasti.
Vuosikausia työn alla ollut levy esittelee Gabrielin eksentrisyyttä tällä kertaa lähinnä teknisellä puolella: albumi sisältää kaikista kappaleista bright- ja dark-side-miksaukset. Jälkimmäiset luotaavat kappaleita luonnollisesti tummasävyisemmin. On kiehtovaa kuunnella, kuinka erilaisia sävyjä sama sävellys voi saada miksausoperoinnin avulla.
5
Joululoma on tullut ruuhkavuosien ja työarjen keskellä tarpeeseen. Syvään hengittämisen ohella on vihdoin ollut aikaa katsoa elokuvia edes hieman tavallista keskittyneemmin. Muun muassa tällaisia suoratoistopalveluista löytyviä uutuusleffoja on tullut joulunaikana syynättyä: Tappaja (ihan ok), Barbie (hulvaton mutta pyrkimyksistään huolimatta tyhjähkö), Top Gun: Maverick (suorastaan naurettavan korni kasaritoisinto mutta komeat toimintaosiot pelastavat paljon) Leave the World Behind (kiehtovan tyylikäs dystopian alkuasetelma), Maestro (kiinnostava Leonard Bernstein -kuvaus). Joulunajan paras elokuva on kuitenkin aina Will Ferrellin tähdittämä Elf!
Tomi Nordlund
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.