Groovymeisselin Sirkesalo ja Saari. Kuva: Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Heli Muistosen listalla on komiikkaa, joulumieltä ja musiikkia.
1
Jos minulta kysytään, olisin valmis luopumaan kovin monestakin puhuvien päiden makasiiniohjelmasta televisiossa. Ne voitaisiin korvata koomikko Jukka Lindströmin juontamalla Kovan viikon illalla, joka tarjoillaan lauantaisin Yle TV1:ssä.
Jukka Lindström ja käsikirjoittajaryhmä nitoo viikon poliittiset hölmöilyt sen verran täräkkään pakettiin, että eihän tällaista satiiria ole Suomen televisiossa liian usein tarjoilla.
Surku, että toinen kausi päättyy jo jouluna aattoiltana. Ehkä lohdutan sen jälkeen itseäni katsomalla Yle Areenasta uudelleen Jukka Lindströmin luotsaaman Sivuhistorian. Siinä tarkastellaan kieli poskella, millaiselta 2020-luvun Suomi näytti, kun sitä muistellaan vuonna 2042.
Kovan viikon ilta Yle Areenassa.
2
Joulunodotus, mikä loistava tekosyy kaivaa netistä esiin kaikki jouluinen, joka liittyy David Bowieen. Vuonna 1977 Bowie nauhoitti veteraaniviihdytäjä Bing Crosbyn kanssa kappalesynteesin Little Drummer Boy / Peace on Earth. Esitys pianon ääressä julkaistiin vasta viisi vuotta myöhemmin ja siitä tuli hitti.
Nauhoitukseen liittyi kaikenlaista draamaa niin kuin vaikkapa se, että Bowie saapui nauhoitukseen täydessä drag-meikissä yhdessä silloisen Angie-vaimonsa kanssa. Sopuisa nuori tähti oli tietenkin valmis siistiytymään, vaikka ei ollut innostunut itse kappaleesta. Hänelle tehtiin duettoon nopeasti omaa laulettavaa eli Peace on Earth, joka sopi Bowien äänelle paremmin. Esiintymällä videossa Bowien kerrotaan tehneen tyytyväiseksi Margaret-äitinsä, joka oli suuri Crosby-fani.
Crosby kuoli kolmisen viikkoa nauhoituksen jälkeen, eikä ehtinyt koskaan nähdä, miten hienosti duetto onnistui lyhyestä harjoitteluajasta huolimatta.
Bowie liittyy vahvasti myös joulun kestohittiin eli vuonna 1982 tehtyyn Snowman-animaatioon. Raymond Briggsin tarinaan pohjautuva animaatioelokuva aloittaa monen joulun, mutta itselleni kovin juttu on elokuvan esittelyosuus, jonka hoitaa Bowie.
Ja ei tietenkään kahta ilman kolmatta. Näiden jälkeen on hyvä katsastaa elokuva Merry Christmas, Mr Lawrence, jossa Bowie näyttelee pääosan. Vuonna 1983 ilmestynyt japanilais-brittiläinen elokuva sijoittuu vuoteen 1942 sotavankileirille ja siinä käsitellään näiden kulttuurien erilaista käsitystä kunniasta ja kuolemasta. Bowie on roolissaan aivan loistava, kuinka muuten.
3
Tässä vaiheessa joulutunnelmointia alan olla jo niin syvissä vesissä, että otan esiin laulaja Sian joululevyn Everyday Is Christmas (2017) kaivamaan itseni kuopasta. Varsinkin levyn hitiksi noussut Snowman saa tunnelman nousemaan. Kappaleeseen liittyy varsin lutuinen lumiukkoanimaatio. Sen on ohjannut elokuvaohjaaja Lior Molcho.
Koko Sian rytmikäs ja letkeä joulualbumi on oikein pätevää kuunneltavaa, sillä eihän kovin moni omista sellaista mukavaa pophittien rappioääntä kuin hän.
4
Jälleen kerran on kiitettävä, että meillä on Yle Areena. Sinne on pysyvästi tallennettu muun muassa Groovymeisselin seitsemän jaksoa. Vuosina 1996 ja 1997 esitetyn Groovymeisselin tarkoitus oli nostaa suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle jotain uutta. Suomi-soulin ykkösnimien Aki Sirkesalon ja Sami Saaren vetämiä klubi-iltoja tallennettiin Vanhalla Ylioppilastalolla.
Groovymeisselissä oli vahva kansainvälisyyden ja rasismin vastaisuuden teema. Jaksoissa esiintyivät muun muassa Tuomari Nurmio, Maarit Hurmerinta ja Niko Ahvonen. Ohjelmatekijät haaveilivat esiintyjiksi myös kovia kansainvälisiä nimiä niin kuin Wilson Pickett ja Paul Young, mutta unelmat kaatuivat viimeistään Ylen budjettiin.
Jouluihmisen on hyvä katsastaa Groovymeisselin jouluaattona vuonna 1997 esitetty The Right Christmas -jakso, jossa on mukana Michael Monroe. Groovymeisseli – puhdasta musiikiniloa. Kiitos sinne jonnekin, Aki Sirkesalo.
Groovymeisseli Yle Areenassa.
5
Nyt kun aloin lähettää näitä kiitoksia edesmenneille, niin toimittaja Heli Nevakare ansaitsee ehdottomasti mitä syvimmän kunnioituksen. Eipä hänen juontamansa Rockstop!-ohjelman kaltaista ole ollut meillä toista.
Tätä musiikkiohjelmaa esitettiin vuosina 1987–1992 Yle TV2:ssa. Siinä haastateltiin useita maailmantähtiä, kuten Skid Row -yhtyettä ja Guns N’ Rosesia. Lisäksi näytettiin ja arvioitiin sen ajan katsotuimpia musiikkivideoita. Kiitos Nevakareen erinomaisen kielitaidon ja käsittämättömän omintakaisen huumorintajun hän sai isotkin tähdet rennoiksi.
Ohjelman lopettamista voi näin jälkikäteen pitää tyhmänä virheenä. Voi vain kuvitella, mitkä määrät loistavia musahaastatteluita meillä olisikaan arkistoissa, jos Nevakaren saamaa monenkirjavaa palautetta ei olisi otettu niin ryppyotsaisen tosissaan.
Rockstop! Yle Areenassa.
Heli Mustonen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.
Parasta juuri nyt (13.12.2024): Flash4, Eläinten salonki, Virtauksia, Medical Mysteries, joulukomediat
Galleriakierroksen jälkeen Petri Hänninen on käpertynyt sohvan nurkkaan odottamaan joulua.
Parasta juuri nyt (12.12.2024): SETI-lautapeli, The Gang, Fall of Civilizations, urheiludata, tantra
Mikko Saari on etsinyt elämää avaruudesta, oppinut sivilisaatioiden tuhosta ja analysoinut urheiludataa.