Yle Areenassa riittää Kaurismäkeä.
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Maija Kääntä on lukenut Valèrie Perriniä, kuunnellut Jane Austinia ja miettinyt Kaurismäkeä.
1
Lucia Aniellon, Paul W. Downsin ja Jen Statskyn kirjoittaman Hacks-tv-sarjan ensimmäinen kausi alkoi vuonna 2021. Sarja on draamakomedia, jossa stand-up-komiikan tekeminen on pääosassa.
Alan konkari, nainen lavalla, on Deborah Vance (Jean Smart), joka on aloittanut stand-upin jo vuosikymmeniä aikaisemmin. Hänen avukseen lähetetään nuori käsikirjoittaja Ava Daniels (Hannah Einbinder), jolla on vaikeuksia yksityiselämässään ja erityisesti työn, kirjoittamisen, kanssa. Heidän kohtaamisensa ovat kuin kartanonrouvan ja palvelijan tapaamisia, joissa komiikan tuottaminen on hyvin vähäistä. Sivuhenkilönä nähdään Deborahin tasapainoton tytär JR (Kaitlin Olson), nuori manageri Paul (Jimmy Lu Saque), jota pomo pompottaa, ja kiero ex-mies Marty Ghilain (Christopher McDonald).
Mutkien kautta hahmot löytävät yhteistä sanottavaa. Parisuhteet ovat sekavia; Diva on sekaantunut mieheen, jolle nainen on enimmäkseen käyttötavaraa. Suhteen seurauksena Deborah menettää kiinnityksensä kasinolla Las Vegasissa ja joutuu kiertämään pienissä esiintymispaikoissa ympäri maata. Rahasta hänellä ei ole pulaa, mutta hän haluaa kuolla legendana. Ava löytää paikkansa ja osaa kirjoittaa, joten hänen uransa on vasta alussa.
Hacksissa on hyvä aihe ja hyvät näyttelijät ja antaa viihdemaailmalle arvoisensa näkökulman. Jean Smart on taidolla ylväs ja pirullinen ja Hannah Einbinder sopivasti arvaamaton ja tietämätön siitä mitä haluaa.
Hacks HBO Max -palvelussa.
2
Sattumalta, kaverin kehumana, sain käteeni kirjan, joka on erilainen tarina ihmisistä ranskalaisessa maisemassa. Valèrie Perrinin romaanissa Vettä kukille (Changer l’eau des fleurs; WSOY, 2023) eletään lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden tragediota, joissa rakkaudella on enimmäkseen osansa.
Violette aloitti elämänsä hyvin vähin eväin ja jatkoi sitä nuoruuteen omilla konsteillaan. Rakkaus astui kuvaan ja sitä kautta moni elämän tärkeä asia, kuten työ, lapsi ja ystävät. Muutaman mutkan kautta Violette saa työn, jossa viihtyy, burgundilaisen hautausmaan hoitajana.
Vettä kukille sisältää monipuolisia tarinoita ihmisten tapaamisista, elämästä ja kuolemasta. Ihmiskohtaloiden taustalla on jännitystä siitä, mitä suurimassa tragediassa oikein tapahtui.
Romaanin on ansiokkaasti suomentanut Saara Pääkkönen.
3
Ylen kuunnelma Kauhua ja kihlauksia on komedia nuoresta kirjojen ystävästä Catherinesta, joka eläytyy kirjallisuuteen täysillä, unohtaen välillä, että se ei ole aitoa elämää. Hän asuu Wiltshiressä ja matkustaa kutsuttuna Bathin kylpyläkaupunkiin. Ensimmäisellä matkallaan hän tapaa paljon ihmisiä ja pääsee ensimmäisiin tanssiaisiin.
Jane Austinin tarinat rakkaudesta ovat hellästi hauskoja ja tapahtumia on paljon. Erotuksena muihin ajan kirjoittajiin Austinin huumori on reippaampaa; kyse on aina rahasta, joku parisuhteissa haluaa rikastua.
Kauhua ja kihlauksia kertoo sen tavallisen tarinan nuoresta naisesta, sulhasesta, rakastumisesta ja pienistä hankaluuksista ja väärinkäsityksistä rakkauden tiellä. Kuunnelma on oivallista kuunneltavaa juuri nyt, kesällä ja auringossa.
Catherinea sivistetään ensimmäisellä Bathin-matkalla ostoksilla, kutsuilla, teatterissa, konsertissa ja tansseissa. Tarkoitus on ilmeisesti löytää sopiva sulhanen, vaikkei Catherine itse sellaista etsikään. Öisin unissaan Catherine sovittaa lukemisensa kirjojen tapahtumia uusilla jännittävillä tarinoilla.
Parasta kuunnelmassa ovat ääninäyttelijät: Anna Airola (Catherine Morland), jonka äänenkäyttö on paljonpuhuvaa, Minna Suuronen (äiti Morland), Robin Svartstöm (isä Morland), äänellään hienosti ilakoiva Pia Andersson (Isabella Thorpe) sekä Samuel Kujala (Henry Tilney).
Tekstin on Jane Austinin romaanin mukaan dramatisoinut Hattie Naylor ja suomentanut Kersti Juva. Ohjaus on Sini Pesosen.
Kauhua ja kihlauksia Yle Areenassa.
4
Aki Kaurismäki on tehnyt elokuvia, joihin ajan hammas ei pure. Hänen elokuvissaan on henkilökohtaisia osumia elämästä ennen ja nyt, tai ne kertovat yleismaailmallisista asioista ja ongelmista, joista ei päästä eroon: perhe-elämästä ja työstä tai niiden puutteesta, alkoholista ja sen aiheuttamista ongelmista, tasaisen epätasaisesta elämästä parisuhteissa.
Ohjaaja ja humanisti Aki Kaurismäki tekee elokuvia nykyisin harvakseltaan, mutta katsojana hyvää jaksaa odottaa. Hänelle ja hänen elokuvilleen on annettu 17 Jussi-palkintoa, eniten Suomessa.
Yle Teema esittää kesän aikana Kaurismäen elokuvat Rikos ja rangaistus (1983), Calamari Union (1985), Varjoja paratiisissa (1986), Hamlet liikemaailmassa (1987), Ariel (1988), Leningrad Cowboys Go America (1989), Tulitikkutehtaan tyttö (1990), I Hired a Contract Killer (1990), Boheemielämää (1992), Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994), Leningrad Cowboys Meet Moses (1994), Kauas pilvet karkaavat (1996) ja Juha (1999). Syyskuussa sarja jatkuu 2000-luvun elokuvilla.
Yritin löytää kesän tarjonnasta mieluisimmat, mutta se on jokseenkin mahdotonta. Rikos ja rangaistus, nykyversio Dostojevskistä, on hyvä. Varjoja paratiisissa jäi ikuiseksi suosikiksi ja olisi voinut olla jokaisen silloin kaupunkiin muuttaneen tarina. Sitten on Ariel, jossa lähdetään syntymäkuntani talvisesta maisemasta jännittävälle matkalle Helsinkiin. Tulitikkutehtaan tyttöä on itketty porukalla.
Ja Boheemielämää! Istuin Sodankylän elokuvajuhlilla, koulun portailla vuonna 1992, pääosanesittäjien Andre Wilmsin ja Evelyne Didin kanssa tupakalla. He halusivat tietää festareista ja pohjoisesta kaiken. Sain nimmarit ja kuvat muistona.
Pidä huivista kiinni, Tatjana on se, jossa haaveet kaatuu, mutta elokuva jaksaa ilahduttaa. Matti Pellonpään muistolle omistettu Kauas pilvet karkaavat on tunteellinen ja jämäkkä kannanotto työelämästä ja ravintoloista.
Aki Kaurismäen elokuvia Yle Teemalla ja Yle Areenassa.
Maija Kääntä
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva ohjaus perustuu Richard McGuiren kirjaaa, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Viikon runo #55: Tiina Lehikoinen
RUNOUS | Uusi viikko, uusi runo. Tervetuloa aloittamaan uusi viikko mielenrauhaa tarjoavan Viikon runon parissa joka maanantai.