Fire of Love. Kuva: Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aino Louhi on vaikuttunut Anneli Furmarkin sarjakuvasta, vuoden puhutuimmasta tv-sarjasta ja bhutanilaisesta feel good -elokuvasta.
1
Lähes 20 vuotta sitten luin yhdysvaltalaisen Jeffrey Brownin omaelämäkerralliset sarjakuvat Clumsy (ilmestynyt Huuda Huudan kustantamana myös suomeksi nimellä Haparointia) ja Unlikely ja hurmaannuin täysin. Brown onnistui yksinkertaisilla viivapiirroksilla ja dialogimuotoisella tekstillä kertomaan tunnistettavan ja uskottavan tarinan ensirakkauksien ja -kohtaamisten kipeästä maailmasta; maailmasta, joka oli itselleni tuolloin niin käsinkosketeltavan todellinen ja ajankohtainen.
Brownin aseistariisuvat teokset tulivat mieleeni, kun hiljattain luin ruotsalaisen Anneli Furmarkin sarjakuvaromaanin Tule kanssani kulman taa (Zum Teufel, 2023; käännös ja tekstaus Hannele Richert). 62-vuotiaan Furmarkin teos kertoo myöhäiskeski-ikäisen, elämän ylösalaisin kääntävän rakkaustarinan niin todentuntuisesti, että uskottava on: humalluttavan ihanat ja kamalat tunnemyrskyt seuraavat ihmispoloa läpi koko elämän. Jos minulta kysyttäisiin – ja aina välillä kysytään – millaisista sarjakuvista pidän, tässä on vastaus.
2
Hoi, kaikki tulivuorista kiinnostuneet! Areenasta löytyy parhaillaan Sara Dosan tyylikäs ja hurja dokumentti Fire of Love, joka kertoo vulkanologipariskunta Katia ja Maurice Krafftin tarinan. Krafftit löysivät toisensa 1960-luvun lopulla ja omistivat koko yhteisen loppuelämänsä tulivuorille ja niiden tutkimiselle.
Dokumentin kuvamateriaali (pariskunnan ja ystäviensä itse kuvaama) erityisesti 1970-luvulta on uskomattoman esteettistä ja herkullista, kuin sci-fi -elokuvasta: Krafftit tuntuvat suorastaan poseeraavan laavavirtojen ja tulisuihkujen keskellä hopeanhohtoisissa avaruusasuissaan. Rakkaus lajiin ja vuoriin todella käy ilmi.
1980-luvulle tultaessa tunnelma muuttuu ja ”harmaat tappajat” astuvat kuviin: St. Helensin, Nevado del Ruizin ja Mount Unzenin räjähtävät ja väkivaltaisesti vyöryvät tuhkapilvet ja mutavyöryt tuovat mukanaan tulivuorten traagisen, tuhoa kylvävän puolen, joka koituu lopulta Krafftienkin kohtaloksi.
Air-ukko Nicolas Godinin musiikki ja Miranda Julyn kertojanääni viimeistelevät hienon, tyylitietoisen dokumentin.
Fire of Love Yle Areenassa.
3
Tämän hetken ehkä puhutuin sarja on Baby Reindeer, eikä suotta. Sarja, joka perustuu koomikko Richard Gaddin omakohtaiseen teatteriesitykseen, on kertomus Donnysta (Gadd itse), tarjoilija-koomikosta joka kohtaa baarityössään alakuloisen naisen nimeltä Martha (Jennifer Gunning), osoittaa myötätuntoa tätä kohtaan ja päätyy tämän vainoamaksi usean vuoden ajaksi.
Sarja onnistuu käsittelemään vaikeita aiheitaan – vainoa, seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa – viisaan monitahoisesti ja koskettavasti, ahdistavan realistisesti myös. Seitsemän jakson aikana sukelletaan syvälle Donnyn menneisyyteen ja psyykeen ja lähikuvat hänen särkyneistä kasvoistaan kertovat paljon. Hurjan roolisuorituksen tekee myös Gunning Marthan roolissa.
Baby Reindeer Netflixissä.
4
Jos ette ole nähneet tarpeeksi bhutanilaisia feel good -elokuvia, suosittelen vielä yhtä: Yle Areenasta löytyvä Koulu maailman laidalla kertoo melko klassisen kasvutarinan höystettynä jumalaisilla vuoristomaisemilla, jakeilla ja haikealla sävelmällä, joka jää pyörimään mieleen päiviksi.
Poptähteydestä haaveileva Ugyen passitetaan opettajaksi pieneen kylään Himalajan ylängöille. Kuten arvata saattaa, pesti ei ole mieluinen ja kylän eristäytyneisyys ja alkeelliset olot ovat saada nuoren miehen luovuttamaan heti ensi metreillä. Ugyen kuitenkin jää, ja vaikka juoni ei tarjoile juuri yllätyksiä, Lunanan kylän asukkaat ja maisemat vievät katsojankin sydämen mennessään.
Koulu maailman laidalla Yle Areenassa.
5
Menovinkki tulevalle sunnuntaille: Tampereen Tammelan Akonlinnassa sijaitsevan Slice Studion tiloissa järjestetään Sunday Market -niminen kirppistapahtuma, jossa paikalliset kulttuuri-ihmiset, pienlevy-yhtiöt ja keräilijäsielut myyvät levyjä, kirjoja ja muuta aiheeseen liittyvää ja soittavat dj-settejäkin siinä ohessa. Tarjolla on myös kahvia ja pizzaa, kuten kaikissa hyvissä tapahtumissa soisi olevan. Enpä keksi juuri parempaa sunnuntaitekemistä!
Sunday Market Slice Studiossa (Aaltosenkatu 27–29, Tampere) su 5.5.2024 klo 12–16.
Aino Louhi
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.
Parasta juuri nyt (6.11.2024): Ihan tavallinen hirviöperhe, Han Kang, Plevna, tikkipelit, Paletilta-näyttely
Petri Hänninen on lueskellut pukinkonttiin passeleita kirjoja, pelannut korttipelejä, ja vieraillut taidenäyttelyssä Galleria Koppelossa.