22 Pistepirkko: P-K Keränen (vas.), Asko Keränen ja Espe Haverinen. Kuva: Tero Ahonen
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on suunnitellut kesäohjelmaansa eli miettinyt, mille festareille kannattaa heinäkuussa suunnistaa.
1
Parasta juuri nyt on keskikesä kaikkine mahdollisuuksineen. Heinäkuu on ehdoton lomakuu ja tavallaan umpihullu kuukausi, jopa hullumpi kuin joulukuu. Valoa, lämpöä ja rentoa mieltä riittää kaikella kansalla.
Kesätapahtumia on tarjolla enemmän kuin kukaan yksi ihminen ehtii käydä. On pakko valita harkiten, mihin rahkeet riittävät.
Suomen neljänneksi suurimmaksi festariksi noussut Järvenpään Puistoblues on parhaillaan meneillään ja lauantain pääkonsertissa kotimaan puolia pitää vanha kunnon 22 Pistepirkko. Samoin olisi Seinäjoen Provinssi, mutta menemättä jää.
Puistobluesia suurempi Turun Ruisrock on vuorossa heinäkuun toisena viikonloppuna. Artistikattaus hämmentää laajuudellaan, mutta vanhoja staroja vaivataan paikalle kovin vähänlaisesti.
2
Savonlinnan Oopperajuhlat avaa kautensa heti heinäkuun ensimmäisenä päivänä Giuseppe Verdin klassikko-oopperalla Aida. Se on ajankohtainen tarina valloittajasta ja orjuutetusta sodan, karkotuksen ja hyytävän vihan keskellä.
Ensi-illassa Aidana laulaa amerikalaissopraano Michelle Bradley, jonka ura on kovassa kansainvälisessä nousussa. Verdi on hänelle kuin pop-musiikkia, jota voi hyräillä kaiket päivät.
Kuukauden aikana tarjolla on myös Carmenia, Toscaa ja Julius Caesaria. Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff aloitti syksyllä 2019, mutta pääsee vasta nyt näkemään työnsä jälkeä Savonlinnassa.
3
Pori Jazz on yksi Euroopan vanhimmista rytmifestareista ja kävijämäärältään Suomen suurin. Hauskaa, että paikalle pääsee viime- ja toissavuotisilla lipuilla, jos sellaiset tuli korona-aikana hankittua. Niitä voi käyttää 8.–16. heinäkuuta.
Poriin voi sitä paitsi mennä notkumaan ilman mitään lippuja. Tunnelmaa riittää koko kaupungissa ja ilmaista musisointia pääsee kuulemaan helposti. Kaikille avoin kansanjuhla pidetään Lokkilavalla 13.7. klo 21.
Samaan aikaan eli 11.–15.7. Porissa keskustellaan yhteiskunnallisista aiheista Suomiareenassa. Tarjolla on melkein kaikkea laidasta laitaan: taloutta, energiaa, sotea, ilmastonmuutosta, työelämää, asumista, ruokaa, maanpuolustusta ja tietenkin politiikkaa yhteensä 232 tilaisuudessa.
4
Loppukuusta menisin Kotkan Meripäiville tai Oulun Qstockiin. Kummassakaan ei ole tullut käytyä sitten syntymän. Oulun Kuusrockissa kylläkin tuli riekuttua aikoinaan.
Voi olla, että kun Tammerfest päättyy (23.7.), ei huvita enää kuunnella rock-bändejä. Ainakaan kauas tuskin kannattaa lähteä, koska kaikki kovat nimet voi nähdä ihan kotinurkilla.
Jos kuitenkin haluaa bongata vähän harvinaisempia keikkailijoita, kannattaa suunnistaa 22.–30.7. Maarianhaminan Rockoff-festivaaleille. Siellä voi tavata myös vanhoja konkareita, kuten Tomas ”Sommaren är kort” Ledinin (26.7.)
5
Miten voi välttää festariähkyn? Siten, että ei mene niihin vaan johonkin ihan muualle. Ruotsalaiset Leif Eriksson ja Martin Svensson ovat koonneet kirjan 505 svenska platser du måste se innan du dör (Lind & Co, 2019).
Yli 400-sivuinen kirja siis esittelee 505 paikkaa, jotka kannattaa nähdä ennen kuolemaa Ruotsissa. Vastaavan opuksen voisi laatia Suomestakin. Kuka koostaisi?
Oppaaseen tulisi vesistöjä, saaria, rantoja, vaellusreittejä, näköalapaikkoja, puistoja, kulttuurikohteita, kirkkoja, museoita ja muita historiallisia etappeja, joihin ehkä jotkut kuuluisat ihmiset ovat jättäneet aikanaan merkkinsä.
Aila-Liisa Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.