Parasta juuri nyt (28.7.2020): Fosse/Verdon, Kapteeni Shiva, vadelmat, leikkimatto, nettikirppikset

FosseVerdon FX Ringer.0

Sam Rockwell on Bob Fosse, Michelle Williams on Gwen Verdon. Kuva: HBO Nordic

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aino-Maria Kangas on seurannut tanssijaparin draamaa ja uppoutunut avaruusoopperaan.

1

Nyt on hyvä aika samoilla lähimetsän pusikoissa ja pihojen nurkissa, sillä vadelmat ovat kypsiä. Omavaraisuutta voi kätevästi larpata yhden iltapäivän verran keräämällä pakastinlokerot täyteen pinkkejä vitamiinipommeja. Muista pitkähihaiset vaatteet vadelmapensaaseen suunnatessa, sillä pensaissa on myös piikkejä.

2

Yleisten kirjastojen ollessa kevään kiinni katse kääntyi omiin ja läheisten kotikirjastoihin. Vihdoin tuli luettua niitä kirjamessuilta ja divareista haalittuja aarteita, jota aina olivat saaneet väistyä kirjaston varausjonosta käsissä käväisevien kappaleiden tieltä.

Kapteeni Shiva on Megatron Braineater -nimellä kirjoittavan scifitaituri Maria Candian neliosainen tieteiskirjasarja. Se sekoittaa vauhdikkaasti yhteiskunnallisia, kulttuurisia, teknisiä ja biologisia visioita viihdyttäväksi ja aikuiseen lukijaan vetoavaksi avaruusoopperaksi. Erikoisuutena kirjoihin kuuluu myös soundtrack, ja kirjat onkin julkaissut kustantamon sijaan levymerkki Flamongo. Yhden lisäulottuvuuden tuo myös kirjojen mustavalkoinen kuvitus.

3

Vauvakulttuurissa kodin viihdekeskus on leikkimatto. Kyseessä on siis pehmustettu, lattialle asetettava kangas, jossa on monenmoista tutkittavaa ja tunnusteltavaa. Pikkuvauvojen mallissa on maton ylle pingotettavat kaaret ja niihin roikkumaan asetettavia leluja, joihin saa huitovilla käsillä yrittää osua. Sisäänrakennetut helistimet ja kulkuset palkitsevat kivasti helähtäen, kun pieni kämmen mäjähtää pehmoeläimen naamaan. Värejä on paljon ja kokonaisuus onkin perin psykedeelinen. Pieni henkilö viihtyy immersiivisessä leikkimattokokemuksessaan juuri sopivasti sen aikaa, että vahtivuorossa oleva aikuinen ehtii hetken selailla somea.

4

Tyylikäs elämänkerrallinen minisarja Fosse/Verdon kuvaa ongelmallisen voimaparin, koreografi-ohjaaja Bob Fossen ja tanssija-näyttelijä Gwen Verdonin yhteiseloa. Ammatillisesti pari saa toisistaan parhaat puolet esiin, mutta yksityiselämässä pahimmat. Vahvojen persoonallisuuksien yhteenottoja on mukava seurata turvallisesti kotisohvalta.

Koska tapahtumilla on todellisuuspohja, liikaan saippuadramatiikkaan ei kuitenkaan lipsahdeta. On myös mielenkiintoista seurata tuttujen musikaalien taustatyötä. Sarjassa Gwen Verdonin taiteelliset kontribuutiot Fossen ohjauksiin tulevat näkyviksi. Sarja on katsottavissa HBO:lla.

5

Poikkeusolojen myötä verkkokauppa on lisääntynyt, ja ilokseni olen löytänyt verkkomarkkinoiden seasta reaalimaailman suosikkini kirppikset. Nettikirppikset keskittyvät vaatteisiin ja asusteisiin. Niiden etuna ovat tarkat kategoriat, joilla sekalaisesta valikoimasta saa kaivettua esiin tarpeelliset tuotteet ja sopivat koot. Tuotteet saa keskitetysti, eli ostotilanteessa ei tarvitse säätää usean myyjän kanssa. Suomessa toimivat ainakin Vähän käytetty ja Emmy.

Aino-Maria Kangas

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This