Natasha Sindejeva tanssii Tangoa Putinin kanssa. Kuva: Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko suosittelee venäläistä tv-dokumenttia, romaania ihonvärin muutoksesta ja mielenkiintoista tv-sarjaa.
1
Tangoa Putinin kanssa (F@ck This Job, 2021) on hyvin tehty, hyvin ajankohtainen ja hyvin erikoisia ihmisiä kuvaava tv-dokumentti, jota on ilo katsella.
Se kertoo hienosti siitä, miten lähes vitsinä alkanut kanava muuttui ajan myötä ja politiikan pyörteissä Venäjän ainoaksi riippumattomaksi tv-kanavaksi, joka näytti, mitä Putinin Venäjällä oikeasti tapahtui. Dokumentti kertoo samalla siitä, miten politiikasta piittaamattomasta bilehileestä tuli vastuuntuntoinen ihminen ja peräänantamaton toimittaja.
Kanava sai kuoliniskun Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta Putinin hampaissa se oli jo paljon aiemminkin.
Tangoa Putinin kanssa Yle Areenassa.
2
Mohsin Hamidin Viimeinen valkoinen mies (Otava, 2022) on monella lailla villi kirja. Päähenkilö Anders herää eräänä päivänä siihen, että hänen ihonvärinsä onkin yhtäkkiä tumma. Kokemus on ilmeisen uskomaton ja Hamidin runsas sanatulva tekee kokemuksesta myös uskottavan. Teos antaa mahdollisuuden katsella asioita useista kulmista, mikä tässä samanmielisten kuplien maailmassa on tervetullutta ja virkistävää.
3
Varsinainen konvehtirasia ennen joulua on jo 11. kertaa järjestettävä Yle Teeman elokuvafestivaali, jonka leffat ovat edelleen nähtävissä Areenassa. Tarjolla on klassikoita ja uutuuksia, teemana unet ja haaveet sekä toisenlaiset todellisuudet. Hieno kokonaisuus elokuvien ystäville!
4
Kirjauduin HBO Maxille kokeeksi, koska halusin nähdä loputkin jaksot Orjattaresi-sarjasta. 4. ja 5. kausi olivat pettymyksiä; harvat alun perin oivalliset sarjat kestävät loputonta venytystä saman teeman pohjalta – ei tämäkään.
Mutta löysin sarjan White Lotus, joka osaa yllättää ja joka tuntuu jotakuinkin tuoreelta. Siinä liikutaan lomailumaisemissa rikkaiden hulppeissa olosuhteissa, mutta kulissien takana on meneillään paljon mielenkiintoista.
Eritoten musiikki ja kuvat toimivat loistavasti yhdessä; talvi-illalle viihdettä.
5
Jørgen Jæger on Norjan myyvimpiä dekkarikirjailijoita, jonka teoksia ei toistaiseksi ole suomennettu. Olen ajomatkoilla kuunnellut niitä ruotsiksi luettuina ja vaikka tiedän parempiakin dekkareita, ne antavat mukavia pähkinöitä pureskeltaviksi.
Poliisijohtaja Ole Viikistä kertovasta sarjasta on ruotsiksi äänikirjoina teokset Monster, Villospår, Guden ja Judassveket. On ilo huomata, miten henkilökuvat kehittyvät ja kerronta paranee teos teokselta.
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.
Parasta juuri nyt (6.11.2024): Ihan tavallinen hirviöperhe, Han Kang, Plevna, tikkipelit, Paletilta-näyttely
Petri Hänninen on lueskellut pukinkonttiin passeleita kirjoja, pelannut korttipelejä, ja vieraillut taidenäyttelyssä Galleria Koppelossa.
Parasta juuri nyt (5.11.2024): Lomittajat, Toni Morrison, 400 kepposta
Maija Kääntän listalta löytyy amerikkalainen romaani, ranskalainen elokuva ja kotimainen dokumenttisarja.