Pia Piltz nähdään Tampereen Teatterin Saatana saapuu Moskovaan -näytelmässä. Kuva: Maria Atosuo
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander pääsi pitkästä aikaa teatteriin ja löysi hyviä dokumentteja.
1
The Queens Gambit -sarjaa on ylistetty varmaan niin monessa Parasta juuri nyt -listauksessa, että toimituspäällikkömme kieltää kohta kirjoittamasta siitä. Ennen tätä haluan kuitenkin yhtyä kuoroon, joka lirkuttaa, miten mahtava tämä shakkimaailmaan sijoittuva Netflix-sarja on.
The Queens Gambit eli Musta kuningatar kertoo kuvitteellisen shakkinero Beth Harmonin (Anya Taylor-Joy) tarinan. Kun Beth on lapsi, hänen epävakaa äitinsä tekee itsemurhan, ja Beth joutuu lastenkotiin. Yksinäinen tyttö tutustuu orpokodin talonmieheen (Bill Camp), joka opettaa Bethin pelaamaan shakkia. Oppilaasta tulee nopeasti opettajaansa parempi, sillä Bethillä on poikkeuksellinen kyky visualisoida shakkilauta mielessään ja ennakoida erilaiset siirrot.
Bethin elämä muuttuu, kun lapsensa menettänyt pari adoptoi hänet. Beth lähentyy yksinäisen, drinkkejä siemailevan adoptioäitinsä (Marielle Heller) kanssa, ja kaksikko alkaa kiertää shakkiturnauksia. Bethin elämää varjostaa kuitenkin hänen oma päihderiippuvuutensa, joka syntyi orpokodissa, jossa lapsille syötettiin väkisin rauhoittavia lääkkeitä. Loistavasti käsikirjoitettu sarja on visuaalinen karamelli, jossa on Mad Menin henkeä.
Musta kuningatar on katsottavissa Netflixissä.
2
Lee Miller oli yksi 1900-luvun suurista valokuvaajista. Hän ikuisti Dachaun keskitysleirin vapauttamisen ja ui Hitlerin kylpyammeessa. Hän oli myös paljon muuta: tylsistynyt kotirouva Kairossa, Man Rayn oppilas ja kumppani, lopulta alkoholisoitunut ja traumatisoitunut hermoraunio.
Ennen kaikkea Lee Miller oli mysteeri. Hänen oma poikansa Anthony Penrose ei tiennyt mitään äitinsä taustasta mestarikuvaajana ennen kuin Miller kuoli. Penrose kertoo Lähikuvassa Lee Miller –dokumentissa (2020), että hän piti äitiään saamattomana hysteerikkona, joka ei pystynyt nousemaan edes bussiin, ja jonka kuolema ei aluksi koskettanut Penrosea emotionaalisesti.
Dokumentti on paitsi henkilökuva Milleristä, myös kuvaus ihmisen syvästä traumatisoitumisesta.
Lähikuvassa Lee Miller -dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa.
3
Roy Halston Frowick tunnettiin Halstonina, ja hän oli 1970-luvun suosituin vaatesuunnittelija. Halston vapautti naiset tyköistuvasti leikatuista puvuista ja verhosi heidät vartaloa imarteleviin sifonki- ja silkkiputouksiin. Liehuva ja kevyt tyyli oli kaupallinen hitti, ja Halstonia hehkuttivat niin Bianca Jagger, Liza Minelli kuin tavalliset amerikkalaisnaiset.
Halston – 70-luvun muodin supertähti (2019) on raadollinen kuvaus lahjakkaan perfektionistin noususta ja tuhosta. Halston oli monessa asiassa edellä aikaansa, ja se lopulta kampitti hänet. Maailma ei ollut vielä valmis halpamarkettien design-vaatteille, ja Halstonia alettiin halveksia. Päihdeongelma ja kontrollintarve syvensivät hänen syöksykierrettään, ja Halston menetti imperiuminsa nöyryyttävällä tavalla.
Halstonin perintö elää kuitenkin edelleen. Esimerkiksi Katri Niskasen kevyet, toogamaiset iltapuvut ovat Halstonille paljosta velkaa.
Halston – 70-luvun muodin supertähti on katsottavissa Yle Areenassa.
4
Pääsin katsomaan Tampereen Teatterin Saatana saapuu Moskovaan -näytelmän kymmenen hengen ennakossa. Teatterikäynti oli niin virkistävä kokemus, että tippa tirahti linssiin.
Ja näytelmä, voi että se on upea! Bulgakovin maagisen absurdi musta komedia saa koronakyttäämisen myötä aivan uusia merkityksiä. Antti Mikkolan ohjaama näytelmä on väkevää visuaalista tykitystä ja metatasojen pyörremyrskyä.
Näytelmän jälkeen oloni oli hyvällä tavalla pökertynyt. En ymmärtänyt läheskään kaikkea näkemääni, ja tulkintamahdollisuudet pyörivät mielessäni. Siksi aionkin ostaa striimiliput näytelmään ja katson sen uudelleen kotisohvalta. Tampereen Teatterin Saiturin joulun striimaus oli teknisesti taitava toteutus, joka antoi rahoille vastinetta ja aidon teatterielämyksen.
Saatana saapuu Moskovaan striimiesitykset to 11.3.2021 klo 19, pt 9.4. klo 19 ja ke 14.4. klo 13.
5
Lumi tuli, lumi suli, mutta sentään hetken kanssamme oli. Valkoisissa nietoksissa kimaltava kevätaurinko kohotti monen mielialaa. Ehkä loskasään kestää sillä voimalla, että pian lumen alta paljastuu ruoho – tai takatalvi peittää meidät vielä hetkeksi suojelevaan vaippaan.
Janica Brander
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.