Kirjailija Elif Safak. Kuva: Zeynel Abidin
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko suosittelee monikulttuurista musiikkia, kylvöhommia ja kirjoja Lähi-idästä.
1
Asuin vuosituhannen alussa viisi vuotta Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla ja kirjoitin uutisia taistelusta elintilasta, maasta ja vedestä näiden kahden välillä Länsirannalla ja Gazassa. Viime viikkoina kollegat tekivät jälleen samankaltaisia juttuja ja ne olisivat voineet olla sisällöltään samoja kuin mitä itse aikoinani tein.
Ei silti pidä luulla, ettei mikään olisi muuttunut. Paljon on muuttunut ja miehitys lujittunut. Jos haluaa tutustua sen heikomman osapuolen kulttuuriin, voi aloittaa näistä elokuvista. Kulttuuri elää kaikkialla, myös miehitysalueilla.
2
Kevätkylvöt ovat meneillään. Puutarhalehdet ja -ohjelmat näyttävät onnistumisia toisensa perään, mutta niihin kaikkein yksinkertaisimpiin ja tavallisimpiin kysymyksiin niistä ei useinkaan ole vastaamaan.
Merja Turusen ja Sirpa Ylösen teokseen Puutarhanhoito poropeukaloille (Into 2003) palaan joka kevät. Se on selkeä, kertoo perusasiat ja on lisäksi hauska ja eloisa.
Yksinkertaisesti lämpöisesti suositeltava kirja niille, jotka eivät ihan vielä tunne olevansa täysoppineita kotihortonomiankaan alalla.
3
Musiikki kuljettaa silloinkin, kun maailma on edelleen kiinni. Tästä linkistä pääsee perjantaina Lähi-itään ja kuulemaan musiikkia muun muassa Iranista, Irakista, Kurdistanista.
Konsertti on osa Taideyliopiston maailmanmusiikin opetusohjelman keväistä Global Music -festivaalia, joka tarjoaa paljon muutakin mielenkiintoista.
Linkki tulee alla olevalle sivulle ennen konserttia.
4
Siirrytään vaaliasiaan. Zatunia on pikkukaupunki jossakin päin Lähi-itää. Paikalla ei ole väliä, ei maallakaan. Siellä pidetään paikallisvaalit ja siitä kertoo Odeh Bisharatin mainio esikoisromaani Zatunian kadut (Into, 2015). Siinä tuiki tavallisesta opettajasta leivotaan tulevaisuuden johtajaa ja ääniharavaa yleismaailmallisella tavalla.
Kirjailija itse on Israelissa asuva palestiinalainen; toimittaja, kolumnisti, puoluepoliitikko ja yhteiskunnallisesti aktiivinen keskustelija.
5
Turkkilaisen Elif Shafakin kirjaa 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa (Gummerus, 2021) luen hitaasti. Tämä on yksi niistä kirjoista, joiden ei haluaisi loppuvan, jonka seurassa haluaisi pysytellä vielä hieman pidempään.
Turkkilais-brittiläisen Shafakin ansioluettelo on huikean pitkä, mutta tämä luo laudalta muut saavutukset: amerikkalainen Politico-julkaisu valitsi hänet vuonna 2017 yhdeksi niistä kahdestatoista ihmisestä, jotka tekevät maailmasta paremman paikan.
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.