Syrjintä ja cancel-kulttuuri purskahtavat näkyviin Netflixin uutuudessa Johtaja. Kuva: Eliza Morse / Netflix
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lepe Parviainen on haaveillut kermakakuista, Etelämantereen jäätiköiden pelastumisesta ja historiaa huokuvista yliopistokampuksista.
1
Netflixissä on kovassa nousussa suoranainen näkökulmien runsaudensarvi, sarja nimeltä Johtaja (The Chair). Kyseessä on akateemiseen maailmaan sijoittuva draamakomedia, jossa ei slapstick-huumoriakaan kaihdeta. Yhdistelmä on mieltä lämmittävä, ja kiihkeimmät fanit ovat jo ylistäneet tätä Amanda Peetin ja Annie Wymanin luomaa sarjaa parhaaksi vuosikausiin.
Tapahtumat lähtevät käyntiin, kun maineikkaan Pembroken yliopiston englannin kielen laitoksen johtajaksi nousee ensimmäistä kertaa nainen ja vieläpä vähemmistöön kuuluva korealaistaustainen Ji-Yoon Kim, jota esittää Sandra Oh (Greyn anatomia, Killing Eve). Johtaja joutuu luovimaan odotusten hetteikössä ja moninaisen syrjinnän lävitse. Nykyaikaa kuvaa täydellisesti natsitervehdyksestä eskaloituva kohu ja sen jälkipyykki.
Johtaja Netflixissä.
2
Taiteilija Riina Tanskanen tekee feministisiä ja yhteiskuntakriittisiä teoksia, joita hän jakaa Tympeät tytöt -Instagram-tilillään. Elokuussa häneltä on ilmestynyt myös Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä -sarjakuvakirja (Into, 2021). Kirjassa on yhdeksän kertomusta siitä, mitä tytöt tai yhteiskunnan silmissä tytöiksi nähdyt joutuvat kokemaan kasvaessaan aikuisiksi.
Tanskasen tavoitteena on auttaa tyttöjä ja naisia ymmärtämään paremmin, mitä he ovat kokeneet. Kaikkea sitä iljettävää, jota teini-ikäiset tytöt kohtaavat, olivatpa valmiita siihen tai ei. Sääntöjä, joiden kautta tytöt kehoineen laitetaan ruotuun, kuten kulttuurinen vaatimus luonnollisen raikkaasta Lumene-kauneudesta.
Sarjakuvan lukija kohtaa aika ajoin Patriarkaatin, Tolkun Ihmisen, Historian ja Pimppienkelin, jotka antavat teokselle eräänlaisen kommenttiraidan. Pyytämättä raikuvat kommentit vahvistavat oivaltavasti sarjakuvan päähenkilöiden kokemusten painoarvoa.
Teoksia voi nähdä myös Tympeät tytöt -näyttelyssä, joka on avoinna Helsingissä galleria La Bohèmessa 14.8.–12.9.2021.
3
Kamomillan konditoria on vegaaninen leivontablogi, jossa keskitytään helppoihin ja kaikille maistuviin resepteihin. Nyt bloggaaja Satu Saunio on tehnyt todellisen kulttuuriteon ja testannut yleisimmät suomalaisista ruokakaupoista löytyvät vegaaniset vaihtoehdot kermavaahdolle. Testi on tehty perusteellisesti ja ilman kaupallista yhteistyötä. Testitulokset kuvineen ovat armottomia. Ei enää kaupan hyllyllä miettimistä, mikä näistä oli se, jossa oli aavistuksen metallinen sivumaku, eikä enää stressiä siitä, lössähtääkö pursotus puolen tunnin kuluttua!
Testissä on arvioitu kunkin tuotteen vaahtoutuvuus, pursotettavuus ja sopivuus erityisruokavalioihin. Makuasioistakin kondiittori antaa oman lahjomattoman mielipiteensä, mutta muistuttaa ettei universaalia makuaistia ole. Kannattaa siis etsiä testin avulla oma luottovispi.
4
Etelämanner on kuin kylmyyttä hohkava ulkoavaruuden planeetta oman Maamme pinnalla. Nyt tästä tarunhohtoisesta, kohtalokkaiden tutkimusmatkojen kohteesta on julkaistu kerrassaan upea karttakirja. Jos ei satu olemaan napa-alueiden tutkija tai upporikas turisti, Etelämantereen kartoille ei liene juurikaan käyttökohteita arjessa. Nämä ovat kuitenkin toisella tapaa tarpeellisia ja ennen kaikkea elämyksellisiä.
Tutkija ja karttasuunnittelija Peter Fretwellin Antarctic Atlas (Particular Books, 2020) on 208-sivuinen silmäkarkki, jonka kaikki kartat ja infografiikat Etelämantereesta ovat uusia. Fretwellin taitavuus tiedon visualisoijana on ilmeistä; aivoja suorastaan kutittaa, kun kuvia tutkii. Lisäksi hän osaa kertoa mantereen maantieteestä, historiasta ja mahdollisesta tulevaisuudesta ilmastonmuutoksen kourissa niin, että tämä varsin etäinen, hidas ja vaikeasti havaittava muutos tulee kylmäävän selväksi.
Tunnemme varmasti kaikki sen tyypin, joka huokaisee onnesta saadessaan tämän joululahjaksi (enää neljä kuukautta!).
5
Viime viikolla juostiin suunnistuksen suurtapahtuma Jukolan viesti Rovaniemellä, aivan sen toisen napa-alueen tuntumassa. Laji sopii erinomaisesti myöhäisherännäisille: aikuisten suunnistuskouluista saa hyvät pohjat, vaikkei ymmärtäisi korkeuskäyristä ja ilmansuunnista tuon taivaallista. Porttiteorian mukaan seuraava vaihe on täysin vapaaehtoisesti Iltarasteilla käyminen ja kovia aineita on sitten luvassa viimeistään Jukolan metsissä ja soilla.
Useimmat syksyn aikuisten suunnistuskoulut ovat jo käynnissä, mutta joissakin saattaa olla vielä tilaa viimeisille kerroille tai jatkokursseille. Kiitos koronan, omatoimirasteilla pääsee nyt käymään useilla paikkakunnilla ihan minä päivänä tahansa. Kevään kursseja odotellessa voi kuivaharjoitella vaikkapa katsomalla Yle Areenasta 11 tuntia Napapiiri-Jukolan railakasta tv-taltiointia.
Lepe Parviainen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.