Parasta juuri nyt (25.11.2024): Maaria Wirkkala, Antti Mikkola, Ida Ahtikivi, Satu Rämö, adventtiaika

25.11.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Maaria Wirkkala: Veden varassa 5. Kuva: Aila-Liisa Laurila

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurilan listalla on kuvataidetta, kirjallisuutta, teatteria ja joulun odotusta.

1

Alkuvuodesta pyöreät 70 vuotta täyttänyt taiteilija Maaria Wirkkala kertoo suostuneensa Sara Hildénin taidemuseon pyynnöstä pitämään retrospektiivisen näyttelyn Tampereella, vaikka hän oli jo mielestään pitänyt sellaisen Helsingissä.

Hyvä, että Hildénillä on nyt meneillään taiteilijan 40-vuotiseen uraan luotaava näyttely Edes takaisin. Katsoja pääsee kummastelemaan tuttuja esineitä, kuten kuljetuslaatikot, tuolit ja seinälle nostettu gondolin airo. Niillä kaikilla on vaikuttava tarina kerrottavanaan.

Maaria Wirkkala on osallistunut Venetsian biennaaleihin vuosina 1995, 2001 ja 2007. Italiasta matka jatkui Turkkiin ja Japaniin. So what, sanoo Wirkkala ja tuo esille tyhjät laatikkonsa, joihin mahtuu vaikka hän itse kulkemaan maasta toiseen.

Ilman isäänsä, lasitaiteilija Tapio Wirkkalaa ja äitiään, keramiikkataiteilija Rut Brykiä hän ei selviä tälläkään kertaa. Nähtävillä on muun muassa ”isän viimeiset kengät” ja useita äidin töitä muun muassa kahvion seinillä.

Erikoisin on kiistatta musta suorakulmio, jonka taiteilija teki puhaltamalla mustaa mönjää taidemuseon seinään viiden päivän ajan. Kannattaa käydä katsomassa.

Edes takaisin -näyttely 19.1.2025 asti Sara Hildénin taidemuseossa.

1.1.Hilden 20241031 Aila Liisa Laurila

Maaria Wirkkalan Tästä eteenpäin – beyond this point on Espoon Emma-museon teos, jossa on lasitikkaat, teräsmuoto ja rautaoksidia. Kuva: Aila-Liisa Laurila

2

Yli 40 000 katsojaa mainiolla Karavaanari-esityksellään kerännyt Pyynikin kesäteatteri juhlii ensi kesänä pyöreitä 70-vuotisjuhliaan. Sen kunniaksi palataan Väinö Linnaan ja Tuntemattomaan sotilaaseen.

Parasta tässä on, että esityksen ohjaa Antti Mikkola, jonka tekemisiin voi aina luottaa. Hän lupailee, ettei päätarkoitus ole saada koko tienoota räjähtelemään ja paukkumaan niin kuin todellisuuden verisissä pommituksissa Ukrainassa ja Lähi-idässä.

Luvassa lienee siis erilainen versio kuin vaikkapa uusin Tuntematon sotilas -elokuva, joka oli Aku Louhimiehen Suomen satavuotisvuonna 2017 ohjaama räjähtelevä versio. Varmasti tuleva toteutus poikkeaa myös Edvin Laineen 1960-luvun ja Kalle Holmbergin 1990-luvun ohjauksista Pyynikillä.

Mikkolan mukaan hänen velvollisuutensa on välittää Linnan viestiä seuraavalle sukupolvelle. Toivottavasti Linnan pasifistinen sanoma nousee näkyvästi esiin tässä ajassa, joka on suurta uhkaa täynnä.

2.Pyynikki 20241106 Aila Liisa

Tulevana kesänä Pyynikin kesäteatterilla mellastaa komea miesjoukko Antti Mikkolan ohjauksessa. Kuva: Aila-Liisa Laurila

3

Pirkkalan Karjala-seura julkaisi hiljattain muistelmateoksen Evakkotarinoita II Minun Karjalani elää. Nimensä mukaisesti se on jatko-osa ykköselle, jossa evakkomatkan tai kaksi kokeneet kertoivat tiestään. Nyt kertoo seuraava sukupolvi.

Teokseen on luonut sisältöä yli 40 kirjoittajaa. Osa teksteistä jäi yli ensimmäisestä osasta ja aineistoa koonnut Ida Ahtikivi päätti jo tuolloin, että toinen osa on tehtävä.

Sivuja kakkosteoksessa on lähes 300, mutta kirjoittajien määrästä voi päätellä, että suuri osa teksteistä on melko lyhyitä. Sotien jälkeen Pirkkalaan muutti väkeä Karjalankannakselta, mmuun muassa Sakkolasta. Kaikkiaan karjalaistaustaisia lienee Suomessa ainakin miljoona.

Jälkipolvet pääsivät 30 vuoden ajan tekemään kesäretkiä sukujen vanhoille kotiseuduille, mutta nyt yhteydet ovat jälleen täysin poikki. Vain muistot jäivät nyt toisen kerran.

3.Pirkkala 20241109 Aila Liisa Laurila

Ida Ahtikivi kokosi pirkkalalaisten karjalatarinat yhteen yli 40 kirjoittajalta. Kuva: Aila-Liisa Laurila

4

Tampereen Kirjafestarit (30.11.–1.12.2024) ovat tulossa ja kohta selviävät uudet Finlandia-kirjallisuuspalkintojen voittajat. Kirja-ala elää kurimuksessa, mutta ilmeisesti vain osittain.

On ollut hämmentävää huomata, miten monia kirjojen markkinointitapahtumia maassa järjestetään. Ammattilaiset ovat saaneet tänä syksynä kiertää maata todellakin työkseen: Turkua, Joensuuta, Oulua, Jyväskylää, Suomussalmea, Helsinkiä ja ties mitä.

Islantiin sijoittuvista dekkareistaan tunnetuksi tullut Satu Rämö listaa blogissaan tähän syksyyn sopimansa kirjailijavierailut Suomessa. Mainintoja on syyskuun puolivälistä joulukuun alkuun eli Tampereen Kirjafestareihin asti lähes 40. Välillä hän piipahtaa myös Islannissa, Ruotsissa ja Ranskassa.

Rämöä ei vaikuta kova reissutahti uuvuttavan, sillä hän kehottaa ottamaan yhteyttä, jos kiinnostaa kutsua hänet vierailulle. Hän lyö löylyä kiukaalle, joka hehkuu nyt megakuumana. Missä välissä hän ehtii vielä kirjoittaa?

5

Pian alkaa joulukonserttien suma. Pikkujoulujen koluaminen on kansalla jo meneillään. Pikkujoulut ovat monin paikoin menettäneet viimeisetkin joulumaisuuden rippeensä. Joulukonserttien musiikki vielä noudattelee edes ohkaisesti jouluperinteitä.

Kaikenlaiset myyjäiset täyttävät joulunalusajasta joka ikisen päivän. Kongi kumahti, kun tamperelainen pukkiparaati vaelsi Hämeenpuistosta Keskustorille lauantaina 23.11. Keskustorin joulutori on avoinna 30.11.–22.12. ja Tallipihan joulu jatkaa päivää myöhempään. Ja sitten ne kaikki muut!

Yksistään Tampereen seurakuntien kirkoissa järjestetään adventtiaikaan uskomaton määrä musiikkitilaisuuksia. Lauantaina 30. marraskuuta tarjoaa Mummon Kammari ilmaisen 35-vuotisjuhlakonsertin, jossa esiintyy muun muassa joulukonserttien konkari Petri Laaksonen.

Ennen joulua kirkoissa vierailee myös isoja tähtiä, kuten Pepe Willberg, Juha Tapio, Johanna Kurkela, Suvi Teräsniska, Samuli Edelmann, Arja Koriseva ja Diandra.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua