Howmet TX -kaasuturbiiniauto. Kuva: Wiki Commons
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on kuunnellut kaasuturbiiniauton menoa, harjoitellut jojottelua, maistellut kesäoluita ja pohtinut sarjakuvien estetiikkaa.
1
Instagramissa törmää kaikkeen kummalliseen, kuten Howmet TX -kaasuturbiiniautoon, jolla ajettiin kilpaa vuonna 1968 – ja jopa voitettiin.
Siinä missä muut autot pitivät murinaa ja ärjyntää, Howmet suhisi ja vinkui.
Auto oli alusta saakka erittäin kilpailukykyinen kunhan teknisiltä ongelmilta vältyttiin. Siinä oli ainoastaan yksi vaihde, ja moottori piti sammuttaa pysähtyessä. Moottoria ei voitu käynnistää uudelleen kuumana, mutta koska Le Mansissa on sääntöjen mukaan pakko vaihtaa kuljettajaa, mekaanikot työnsivät jäitä myllyyn varikolla.
Projektin vetäjä Ray Heppenstall sanoi, että auton ongelma oli, ettei se kulkenut hitaasti. Mutkissa kuljettajalla oli kädet täynnä ja auto jäi jälkeen muista, kun taas suorilla se jätti muut jälkeen. Heppenstall olisi halunnut jatkaa auton kehittämistä, mutta lentohärvelien osia valmistava Howmet vetäytyi projektista. Heppenstall osti itselleen molempien autojen rungot yhdellä dollarilla.
VIDEO: Howmet TX -kaasuturbiiniauto vinkuu ja suhisee.
2
Pankkirosvona esiintyminen on nyt pop. Kesä on tuonut katukuvaan aurinkolasit ja lippalakit, ja ne kun yhdistetään kasvomaskiin, jokainen näyttää ilmielävältä pankkirosvolta. Tähän jos lisätään rastahiukset ja näyttävät kuulokkeet, alkaakin jo näyttää Star Wars -hahmolta.
3
Vielä sitä vanhanakin oppii uutta. En koskaan ole oppinut jojottelua, kunnes otin asian kunnolla opetteluun. Ja helppoahan se on. Jojo pitää vain nykäistä ylös ennen kuin se ehtii narun päähän, sillä siellä se tökkää ja vauhti hiipuu. Oikein ajoitetulla nykäisyllä jojo palaa kätevästi käteen.
VIDEO: Ammattilainen näyttää miten jojo liikkuu.
4
Näyttää että minulla on joka vuosi uusi lempipanimo. Alkuvuoden yllättäjä on ollut Kimito. Japanilaishenkisestä nimestään huolimatta kyseessä on supisuomalainen oluenvalmistaja. Kimiton pienpanimo sijaitsee Kemiössä, Varsinais-Suomessa. Kimiton panimossa on erikoistuttu voimakkaiden oluiden valmistukseen, ja se heiltä kyllä sujuu. Meripihkan väri on varma loisto-oluen merkki!
5
Jupiter’s Legacyn myötä innostuin lukemaan muitakin Mark Millarin kirjoittamia sarjakuvia. Olivier Coipelin piirtämä Magic Order on yksi parhaista lukemistani sarjakuvista vuosikausiin. Kerronta on vetävää, dialogi sujuvaa, ja tarina täynnä yllätyksiä. Idea on vähän kuin Wanted maagikoilla, mutta se ei haittaa.
Nykyajan valtavirtasarjakuvissa ärsyttää se, että melkein kaikki käsikirjoittajat kirjoittavat viisi leveää vaakaruutua sivulle, ei enempää eikä vähempää. Aivan kuin sarjakuvaruutu vastaisi televisioruutua tai valkokangasta. Toiveena ilmeisesti on saada sarjakuva joskus filmatuksi, jotta tekijät voisivat kerätä isot hillot. Moinen vain syö sarjakuvan ruutualan käyttöä, eli kuinka sulavasti ja dynaamisesti hahmot ja muut elementit on sommiteltu ruutuun. Kohtaus, johon on kirjoitettu niukasti dialogia ja tapahtumia, taipuu huonosti leveisiin vaakaruutuihin, ja onhan se tylsän näköinenkin.
Petri Hänninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.