Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Matti Mörttinen viettää nimipäivää muun muassa lukien hauskojen heppujen tviittauksia kulttuurikurimuksen keskellä.
1
Juhani Juice Leskinen (1950–2006) ei lakkaa yllättämästä. Viime joulun alla julkaistiin Uneksi, hänen kouluvuosina tekemänsä suomennos John Lennonin Imagine-klassikosta, luokkatoveri Eija Ahvon laulamana. Nyt on löytynyt kokonainen ja käytännössä ihan valmis kappale, jonka oli tarkoitus päätyä Grand Slamin vuoden 1985 albumille Pyromaani palaa rikospaikalle.
Biisin nimi on Halitaan, ja se kuulostaa niin Juicelta kuin kuulostaa voi. Se jäi pois albumilta yksinkertaisesti sen takia, ettei vinyylillä ollut tilaa. Kyse ei ilmeisesti siis ollut siitä, että artistit olisivat pitäneet sitä liian huonona julkaistavaksi.
Vuosi kahdeksanviis, oli niin mainio siis, että kun täyttyi syli, niin paljon jäi vielä yli.
2
Jos Juhani Juice olisi pitänyt kasteessa saamansa nimen Pauli Matti Juhani loppuun asti, olisi tänään yksi hänen nimipäivistään. Siitä huolimatta oikein hyvää Matinpäivää kaikille kaimoille ja miksei muillekin.
Kansallinen Matinpäivän toimikunta on nimennyt Vuoden Matin jo vuodesta 1983 lähtien. Mukaan on mahtunut Matteja Nykäsestä Vanhaseen ja Klingestä Fagerholmiin (Michael Monroe).
Tänä vuonna koronapandemia vei toimikunnan pääideologin. Muun muassa Turun ylioppilaslehden päätoimittajana, Eka-yhtymän tiedotuspäällikkönä ja Valpas-lehden päätoimittajana maailmaa parantanut Matti Vimpari menehtyi kuukausi ja kaksi päivää sitten. Jäljelle jääneille kaimoille Vimpari oli itsestään selvä postuumi valinta vuoden 2021 Matiksi.
3
Matti on muuten niin iso nimi suomalaisessa perinteessä, että sillä on ollut kalenterissa kaksikin merkkipäivää. Talvi-Matin lisäksi 21.9. vietettiin aikoinaan Syys-Mattia, jota myös Multa-Matiksi tai Mukula-Matiksi kutsuttiin.
Kahden nimipäivän taustalla ovat kaksi apostolia, Matteus ja Mattias, joista jälkimmäinen nousi Raamatun mukaan asemaansa Juudas Iskariotin tilalle.
4
Koronaa on koettu tässä kohta kokonainen vuosi. Omana vuosipäivänäni pidän sitä, kun kuulin Donald Trumpin päättäneen, että EU-maiden kansalaisten pääsy Yhdysvaltoihin keskeytetään. Se oli 12.3.2020.
Covid-19 on ollut alusta alkaen iso riesa tapahtumille ja esittävälle taiteelle. Kulttuuri kärsii vielä pitkään, sillä sen tulevaan rahoitukseenkin pandemia uhkaa iskeä pahan aukon.
Mikäs tässä sitten niin hyvä on, että siitä kannattaa kirjoittaa palstalla, jonka nimi on ”Parasta juuri nyt”?
No, ainakin se on saanut sarkastiseen huumoriin taipuvaiset alan ihmiset sanomaan asioita sosiaalisessa mediassa suoriksi. Katsokaa vaikkapa koomikko Andre Wickströmin Twitter-sanoitus koskien sitä, miten pohjoisen matkailu (jolle jo julistettiin tuhoa) toimii verrattuna vaikkapa näyttämötaiteeseen.
Tai vilkaiskaa, miten muusikko Iiro Rantala kuvittaa saman asian.
5
Korona tai ei, Saatana on saapunut Tampereelle ja leviää Tampereen Teatterista striimattuna koko suureen Suomenmaahan vielä kolmena päivänä kevään mittaan.
Striimaukset ovat yksi taiteen keinoista elää kriisin läpi. Teatterin taika saavutetaan tietenkin täydellisesti vain livenä, mutta koska sähkö on keksitty, miksi emme käyttäisi sitä vähintään korvikkeena kunnes pääsemme palaamaan penkkeihin.
Vielä jaksaa.
Matti Mörttinen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.