Parasta juuri nyt (23.5.2020): Virtuaaliset pubivisat, Maustetytöt, Better Things, museoiden avautuminen

23.05.2020

”Jos joku bändi toimii ilman yleisöä, se on nimenomaan Maustetytöt”. Kuva: Is This Art!

Parasta juuri nyt -palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Tiina Nyrhinen yrittää keksiä mitä tehdä kesällä, nyt kun ”kaikki” on peruutettu.

1

Koronakevään seurauksena muun muassa oman työpaikkani (Mäntän kuvataideviikot) toiminta ajettiin alas, väki lomautettiin ja katseet suunnattiin vuoteen 2021. Nyt on aikaa katsella ympärilleen ja miettiä, mitä sitä tekisi kesällä.

No ainakaan festivaaleja ei ole suuremmin normiviikonloppuja sekoittamassa. ”Kaikki” on peruutettu. Nyt on siis paras aika miettiä sellaista dystopiaa, että esimerkiksi nyt peruttuja festivaaleja Kuhmon kamarimusiikki, Pori Jazz, Savonlinnan oopperajuhlat, Sodankylän elokuvajuhlat, Jyväskylän kesä, Annikin runofestivaali tai Purnun taidekesä ei olisi koskaan ollutkaan. Virtuaali- ja livestriimirintamalla tapahtuu toki monenmoista, mutta todennäköisesti ihmisten kohtaamista ja yhteistä haltioitumista ja fanitusta nämä eivät kuitenkaan korvaa.

Onneksi edes museot avautuvat kesäkuun alussa, ja nyt onkin aikaa suunnitella, mihin museoon sitä ensimmäiseksi säntäisi. Lähtisikö peräti kotimaanmatkailemaan Tornioon Aineen taidemuseoon katsomaan Janne Laineen näyttelyä, joka ehdittiin ripustaa ja sitten saman tien sulkea tuossa pari kuukautta sitten? Vai tyytyisikö kotoisasti Sara Hildénin taidemuseon näyttelyyn Still Still Life, jota en ehtinyt ennen koronaa nähdä?

Mänttä-Vilppulan taidekaupunki-ilme pääsee uudelleen pienen repsahduksen jälkeen vahvistumaan, kun Göstassa pääsee kokeilemaan Petri Eskelisen interaktiivista taidetta ja katselemaan Nanna Hännisen valokuvia. Italialaista nykytaidetta on myös tarjolla, sitä ei onneksi ehditty lähettää takaisin Italiaan ennen Tilannetta. Gustafissa Serlachius-säätiö toteuttaa tehtäväänsä paikallisen teollisuushistorian tallentajana, nyt luodaan elämyksellistä kerrontaa vuonna 1991 suljetun sellutehtaan ympärille.

Pääkaupunkiseutu, koska sinne uskaltautuisi? Sillä myös Amos Rexin Generation 2020 on näköjään saatu pidettyä koossa korona-ajan yli. Vielä siis pääsisi katselemaan 15–23-vuotiaiden taiteilijoiden raikkaita teoksia, ja ennen kaikkea pelaamaan Aki Särkiniemen liikkistä tietokonepeliä, joka lähti toimimaan jopa meikäläisen pelitaidoilla! Särkiniemen Sörnäis-dystopian rinnalla sykkii toisista välittämisen, juhlallisesti sanottuna rakkauden sanoma.

2

Fyysisen etäisyyden pitäminen on tarkoittanut ikävä kyllä myös sitä, etten ole jaksanut pitää minkäänlaista yhteyttä useimpiin ystäviini. Tätä huonouden tuntemusta voi lievittää napsauttamalla kerran viikossa päälle yksityisen Zoom-kokouksen, jonka aikana vajaat parikymmentä musavisa-addiktia arvuuttelee musiikkikappaleita ja esittäjiä ja kertoo, mitä juuri sillä hetkellä juo.

Mutta todellisuudessa koko tapahtuman tarkoituksena onkin katsella tuttuja, vuosien varrella rakkaiksi tulleita kasvoja. Ei niin, että normaalioloissa istuksisin teidän kanssanne baarissa säännöllisesti. Nyt näen teitä joka viikko, ja kiroan sitä hetkeä, kun baarit taas avautuvat.

3

Maustetytöt-fanina olen riemuissani yhtyeen harkituista suomirock- ja iskelmä-lainoista ja Juice-sanoitukset ylittävästä kaksoismerkitys-riimittelystä tyyliin ”tule takaisin – sen sulle takaisin”, ”taju kankaalla kankaalla”. Jos Juicen tekstit pursusivat ottamiseen liittyviä nousuhumalan euforioita ja pitkäaikaiskäytön fyysisiä tiloja, Maustetytöt kertovat myös jatkokertomuksen, Viidennentoista päivän jälkeisen, läheisriippuvaisen sekakäyttäjän elämänkulun aina katkohoito-osastolle asti. Sanalliset kuittaukset Kolmas nainen -yhtyeen (valehtelisin jos väittäisin) ja Dave Lindholmin (otteensa tuopista ei ollut pieni ja hento) suuntaan tulee poimia, ja uuden ”hilpeän kesäkappaleen”, Tee se itse -biisin alun inspiraatiota ei tarvitse kaukaa muistojen bulevardilta hakea.

Jos joku bändi toimii ilman yleisöä, se on nimenomaan Maustetytöt, sillä kappaleiden sovitusten minimalismi ja tarinoiden hieno kuljetus, Kaisan lakoninen, mutta puhtaan musikaalinen laulutapa ja Annan Pet Shop Boys -tyylinen ilmeetön lavapresenssi eivät pääse oikeuksiinsa levytyksissä, jotka ovat mielestäni ylituotettuja. Ja jos livetaltiointi on tehty Flow-festivaalin humussa saatikka baarissa, jossa nuoretmiehet höpisevät esiintyjistä välittämättä takarivissä, niin ei toimi.

Tämä kaikki puuttuu Ylen taltioinnista Kaikki kotona Livestä, ja se onnistuu liikkumaan niin oikeilla taajuuksilla, että kun yltiöpateettinen Jos mulla ei olis sua, mulla ei ois mitään lähtee soimaan, lähtee itkukin sohvalla irtoamaan. Mitä meillä olisi ilman kulttuuria, joka saa meidät lopulta, kaikkien ironiakerrosten puhkaisun jälkeen, aidosti liikuttumaan.

4

Sam Fox on kolmen tyttären ja äidin viisikymppinen yksinhuoltaja, Hollywoodin B-luokan elokuvien ja tv-sarjojen tähtinäyttelijä, jonka elämää ex-miehen välinpitämättömyys lapsiaan kohtaan, veljen välinpitämättömyys äitinsä hoidon suhteen ja satunnaisten miesystävien yleinen pönttöpäisyys välillä hieman rassaa. Eniten huolta nostattavat toki tytöt Max (Mikey Madison), Frankie (Hannah Allingood) ja Duke (Olivia Edward), joiden elämänvaiheita sarjassa on hieno seurata, kun lapsinäyttelijät myös oikeasti kasvavat kausien mittaan. Kuten jo äidin ja tyttöjen melko anti-feminiinisistä nimistä huomaa, yksi sarjan teema on myös sukupuolien moninaisuus.

HBO:lta löydettävissä oleva Better Things -sarja on markkinoitu komediana. Huumoria sarjasta ei toki puutu, etenkin kun sarjan luoja ja pääosan esittäjä Pamela Adlon pääsee kuvaamaan Hollywoodin B-luokan elokuvien ja sarjojen rooleihin sidotun naisnäyttelijän elämää. Kuvaukset Hollywoodin koneistosta ja asenteista ovat tarkkanäköisiä piikkejä jo ennen #metoo-liikkeen nousua.

Better Things on ylistyslaulu sille, miten elämä kantaa ja miten huumori ja itselle nauramisen taito lopulta kantaa elämää. Sarjasta on menossa neljäs tuotantokausi, mutta tietenkin suosittelen aloittamaan tämän sympaattisen perheen elämän seuraamisen ihan alusta asti.

5

Kun kaikki nyt sitten ottavat kesän ainoasta ajankulusta eli puutarhanhoidosta kaiken irti, muistutan kuun vaiheen merkityksestä onnistuneen viljelyn perustana. Yksityiskohtaisia vinkkejä löytyy esimerkiksi täältä.

Alakuun aikana istutettiin perunaa ja muita juurikkaita, ja esimerkiksi tänään, kasvavan kuun alussa, alkaa jälleen kesäkukkien kylvö ja istutus. Puiden ja pensaiden leikkaukseen eli niin sanottuun risusavottaan alakuu oli otollisin, nyt leikataan sellaisia pensaita, joiden halutaankin kasvavan ja haarovan, kuten orapihlaja-aita. Varttaminen onnistuu nyt ehkä parhaiten koko keväänä. Nyt on myös aika istuttaa kokonaan uusi pensasaita sen pois heitetyn kurttulehtiruusun tilalle!

Tiina Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua