Parasta juuri nyt (22.3.2021): Pieleen mennyt historia, Romantic Comedy, Monty Pythonin lentävä sirkus, brassifunk, äidin neuvot

22.03.2021
SankeyRomanticcomedy

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aksu Piippo on tonkinut Yle Areenaa ja notkunut 1970-luvun brassimusiikin tahtiin.

1

YLE Areenan radiopuolelta löytyy sarja Pieleen mennyt historia, joka käsittelee ihmiskunnan historiaa populaarilla otteella. Jokaisen jakson alussa sarjan toimittaja ja ääni Jussi Nygren muistuttaa, mistä sarjassa on kyse: ”Nyt kysynkin, miksi ja milloin kaikki alkoi mennä päin persettä, ja mikä tärkeintä, ketä voimme syyttää.”

Niin sanottu edistys laitetaan sarjassa tiukkaan puntariin. Hankaliin kysymyksiin etsitään vastauksia asiantuntijoilta laajalla rintamalla. Samalla selviää kiinnostavia asioita, kuten kenen idea oli alkaa polttaa kivihiiltä tai että miksi ihminen muutti kylmään ja pimeään pohjolaan.

Sarjasta ilmestyi hiljattain kahdeksan uutta jaksoa, joten kuunneltavaa riittää.

Pieleen mennyt historia Yle Areenassa.

2

Romanttiset komediat herättävät minussa enemmän lämpöä kuin inhoa. Niissäkin on toki ongelmansa, kuten Elisabeth Sankeyn ohjaama dokumentti Romantic Comedy (Iso-Britannia, 2019) kuvaa.

YLE Areenasta löytyvä 74-minuuttinen dokumentti käy läpi romanttisen komedian lajityypin omituisimmat kertomukset ja troopit niiden suosion syytä etsiessään. Sankey kampaa lajityyppiä ajoittain varsin kriittisestikin, mutta päätyy lopulta siihen, että rakkauden ja hyväksynnän kaipuuhan meitä näihin tarinoihin ohjaavat.

Romantic Comedy Yle Areenassa.

3

Kun kaikki vähänkin uudempi komedia on suoratoistopalveluista katsottu, ja huomaamme sarjojen muistuttavan toisiaan, voimme katsoa, mitä lajin historia kätkee.

Monty Pythonin lentävä sirkus (1969–1974) on sketsikomedian klassikko, joka löytyy ainakin Netflixistä. Sarjan käsikirjoitus on yhä aivan timanttista tavaraa. Jaksojen absurdissa ilmaisussa on jekkuja, jotka tuntuvat vieläkin tuoreilta ja hauskoilta. Varsinkin sarjan toinen ja kolmas kausi ovat hienoja.

Monty Python -ryhmä osasi laatia sketseistään tv-jaksoja, jotka synnyttävät olon yhtenäisestä rakenteesta ja ”syvemmästä tasosta”. Lisäksi osa sketseistä on vain niin nerokkaita, ettei ihme, jos fanit osaavat repliikit ulkoa.

Monty Pythonin lentävä sirkus Netflixissä.

4

Brasilialainen 1970-luvun funk on erinomaista musiikkia. Kevyttä, hienosti sävellettyä, pehmeää, tanssittavaa ja mahtavasti soitettua.

Ainakin, jos aloittaa perehtymisen yhtyeistä Azymuth ja Banda Black Rio, ja erityisesti niiden kahdesta vanhimmasta albumista.

Soitossa yhdistyvät jazz, bossa nova, soul ja sambasoittimet. Itse en voi olla rakastamatta.

5

Kaikkea tulee nähtyä ja koettua, mutta kovin moni asia ei ole parasta. Siksi kysyin äidiltäni, mikä hänestä juuri nyt on parasta.

Äiti vastasi: ”Ensimmäiseksi tuli mieleen että ei mikään, mutta onhan ainakin tuo valon lisääntyminen. Ja lintujen laulu ja pellon rusakot. Alennusruoat kaupassa, kun niillä ei kai riitä asiakkaita. Pajuissakin on jo kissat ja auringon sulattamat pitsit hangella. Ja vielä se, että kukaan tuntemani ei ole sairastunut koronaan. Ainakaan tietääkseni.”

Aksu Piippo

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua