Parasta juuri nyt (21.5.)

21.05.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Järvelä kehuu Vauvakinoa ja Hakekaa kätilö! -tv-sarjaa.

1

Viime sunnuntaina suoritimme yhden kesän juhlallisimmista toimista: kannoimme pihalle riippumaton. Harva asia tekee ihmisen yhtä onnelliseksi kuin kirjan ja kylmän juoman kanssa riippumatossa vietetyt hetket. Viime kesänä latasin työkaverin kehotuksesta kännykkääni BookBeatin ja klassikkoelämys parani entisestään. Äänikirjojen kanssa kasvot voi kääntää suoraan aurinkoon, kädet eivät väsy, eikä aurinkolaseista synny silmien ympärille noloja pandakarhumaisia rajoja. Erityisen hyvin riippumattoon sopivat murhat, ja BookBeatista löytyykin esimerkiksi viime vuoden paras suomalainen dekkari, Eva Frantzin Kahdeksas neito.

 

2

Kahden vanhemman lapsemme vauvavuosien parhaita huvituksia äidin näkökulmasta olivat Finnkinon järjestämät vauvaystävälliset Vauvakino-näytökset. Mikä voisi olla kotiäidistä autuaampaa kuin sukeltaa keskellä päivää hämärään elokuvasaliin rennosti vauva kainalossa? Huhtikuun lopulla syntynyt vauvamme pääseekin mukaan elokuviin jo tämän viikon torstaina, vähän alle kuukauden iässä, kun Cine Atlaksessa järjestetään keskipäivällä vauvoille ja vanhemmille suunnattu erikoisnäytös. Vauvakino-elokuvat ovat aina ikärajaltaan sallittuja, eivätkä aina ehkä niitä elokuvataiteen huippuja – esimerkiksi torstaina näytöksessä esitetään komedia The Hustle – Ammattihuijarit. Tässä konseptissa ei kuitenkaan ole niinkään väliä sillä, mikä elokuva sattuu olemaan, vaan parasta on, että vauvan kanssa pääsee elokuviin.

 

3

Viime viikonloppuna kävimme koko perhe katsomassa Sorin Sirkuksen Kevätsirkusta, jossa sirkuskoululaiset nelivuotiaista kuperkeikkojen tekijöistä teini-ikäisiin puoliammattilaisiin esittelivät taitojaan. Huikea, huolella käsikirjoitettu ja puvustettu kaksituntinen spektaakkeli oli ilostuttava muistutus siitä, kuinka taitavia sirkustaiteilijoita Sorin Sirkus lapsistamme ja nuoristamme täällä Tampereella kouluttaa. Jos viime viikon Kevätsirkus-näytökset jäivät väliin, asian voi korjata ensi lauantaina, kun Sorin Sirkuksen maneesissa esitetään tunnin mittainen kooste viime vuoden Joulushow’n parhaista paloista. Lippuja saa joko ennakkoon netistä tai suoraan ovelta tuntia ennen esitystä.

 

4

Olen huono innostumaan television draamasarjoista, mutta viime vuosien kestosuosikikseni on jämähtänyt 1950-luvun Lontooseen sijoittuva, Jennifer Worthin Call the Midwife -romaaniin perustuva Hakekaa kätilö! Sopivassa suhteessa naurattavan ja itkettävän sarjan kahdeksas kausi alkoi vuoden odotuksen jälkeen Ylellä huhtikuussa. Perjantaina vuorossa on jo kahdeksanosaisen kauden toiseksi viimeisin jakso, mutta Yle Areenassa pääsee käsiksi vielä ainakin kolmeen edelliseenkin jaksoon.

 

5

Jos ulkoavaruudesta olisi tänä keväänä laskeutunut maapallolle alus, jonka matkustajat olisivat päättäneet pelkästään Instagramia selailemalla selvittää, minkälaista kuvataidetta Suomessa tällä hetkellä on tarjolla, muukalaisparat olisivat todennäköisesti kuvitelleet, että meneillään on vain yksi näyttely: Hrafnhildur Arnardóttirin eli Shoplifterin Nervescape VIII Kiasmassa. Lauantaina pääsen itse Helsinkiin kevään ensimmäisen kerran, ja pörröisen värikäs installaatio kuuluu luonnollisesti päivän käyntikohteisiin. Täytyyhän kuvataidekevään suurimmasta someilmiöstä päästä osalliseksi myös livemaailmassa! Samalla pitää käydä katsomassa myös ainakin Iiu Susirajan näyttely Kuivakka ilo.

Kaisa Järvelä

Pin It on Pinterest

Share This