The Hustle on kehnojen sketsien kavalkadi, joka ei pääse lähellekään huijarikomedioiden klassikoita

11.05.2019

Elokuva-arvio: Anne Hathawayn ja Rebel Wilsonin tähdittämä The Hustle – ammattihuijarit on epäonninen komedia, Kaarina Lehtisalo kirjoittaa. ”Sen huumori ei naurata yhdessäkään kohtauksessa.”

Huijarikomedia on siitä jännä lajityyppi, että katsoja voi elokuviin mennessään jättää moraalin narikkaan ja naureskellen nauttia elokuvan taidokkaista huijauskuvioista. Usein katsojan moraalista tuskaa helpotetaan esittämällä huijauksen kohteet jonkinlaisina limanuljaskoina.

Näin siis parhaimmillaan.

Sitten on elokuvia, joissa taidokkaan huijausjuonen paikalla on yksittäisten kehnojen sketsien kavalkadi epäuskottavan juonen lomassa. Elokuvia, joiden henkilöhahmoja ei ole loppuun asti – tai ehkä ollenkaan – mietitty. Elokuvia, joiden huumori ei naurata yhdessäkään kohtauksessa.

The Hustle – Ammattihuijarit on valitettavasti juuri tällainen elokuva.

The Hustle – ammattihuijarit on – tai on olevinaan – olevinaan päivitetty versio Frank Ozin 1980-luvun hittikomediasta Herrasmieshuijarit.

Elokuva on olevinaan päivitetty versio Frank Ozin 1980-luvun hittikomediasta Herrasmieshuijarit (Dirty Rotten Scoundrels), jossa Steve Martinin ja Michael Cainen esittämät hurmurihuijarit kisaavat paremmuudestaan Ranskan Rivieralla. Uudessa versiossa huijareina nähdään naiset. Tyylikästä, yläluokkaista Josephinea näyttelee Anne Hathaway, ja Rebel Wilson on hänen karkea kilpasiskonsa Lonnie.

Siinä missä Martinin ja Cainen välille oli onnistuttu luomaan leikkisää kisakemiaa, Hathaway ja Wilson joutuvat selviytymään mielikuvituksettomasta dialogista ja alatyylisistä, jopa ällöttävistä vitseistä. On jotenkin oireellista, että Rebel Wilsonin ylipainosta revitään toistuvasti huumoria, kun ei muutakaan ole keksitty. Jossakin toisessa elokuvassa itseironinen heittäytyminen ja kreisihuumori olisi voinut toimia, mutta nyt ei päästä lähelle ensimmäistäkään naurahdusta.

Eikä muuten päästä edes nauttimaan Rivieran maisemista. Elokuva on kuvattu Mallorcalla.

Kaarina Lehtisalo

The Hustle – Ammattihuijarit

Ohjaus: Chris Addison
Käsikirjoitus: Stanley Shapiro
Pääosissa: Anne Hathaway, Rebel Wilson, Alex Sharp, Ingrid Oliver
Kesto: 1 h 34 min
Ikäraja: S
Ensi-ilta: 10.5.2019