Solaris-elokuvan Natalja Bondartšuk. Kuva: Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander on käynyt Mältinrannan joulunäyttelyssä sekä katsellut dokumentteja ja sarjoja.
1
Sally McNeil ja hänen aviomiehensä Ray McNeil olivat 1980- ja 1990-lukujen kehonrakennusjulkkiksia. Nimet eivät sano suomalaiselle juuri mitään, mutta McNeilien merkitystä voisi kuvailla vertaamalla heitä Kike ja Kimmo Elomaahan. McNeilit tosin olivat puolet isompia kuin Elomaat ja vauhtia lihaskasvuun haettiin pilleripurkista.
Steroidien käyttö lietsoi Ray McNeilin aggressiivista luonnetta. Rakkaustarinana alkanut suhde muuttui ensin kilpailuksi, sitten väkivaltaiseksi helvetiksi. Ray McNeil löi vaimoaan viimeisen kerran ystävänpäivänä 1995, jolloin Sally McNeil lopetti väkivaltaisen suhteen peruuttamattomasti ja ampui puolisonsa.
Netflix-dokumentti Killer Sally kertoo McNeilien ja ennen kaikkea Sallyn tarinan. Dokumentti muistuttaa, että kuka tahansa voi olla väkivallan uhri, myös vahva ja riuska nainen.
Killer Sally on myös kuvaus naisvihasta. Sally McNeil kehystettiin sekä mediassa että oikeussalissa valehtelijaksi ja epänaiselliseksi lihaskimpuksi, joka ei voinut olla väkivallan uhri. Se rooli kuului 1990-luvulla vain ”oikeanlaisille” naisille, siis fyysisesti hennoille, perinteisiä naisten töitä tekeville. Syyttäjä puhuu McNeilistä edelleen epäinhimillisenä hirviönä, mutta dokumenttiin haastateltu toimittaja pyytää asenteellisuuttaan anteeksi.
Killer Sally on katsottavissa Netflixissä.
2
Johanna Hartikaisen käsikirjoittama musta draamakomedia Harvoin tarjolla naurattaa vieläkin. Vuonna 2008 valmistunut televisiosarja kertoo kuvitteellisen Lyytinmäen omakotitaloalueen idyllistä, joka murtuu, kun yhteen taloon suunnitellaan kehitysvammaisten asuntolaa. Not in my backyard, toteaa konservatiivinen lääkäri (Kari-Pekka Toivola) ja saa taivuttelun jälkeen naapuruston kulttuuriväen mukaan boikottiin.
Harvoin tarjolla on ilakoivan sapekas kuvaus ihmisistä, joiden elämä näyttää hyvältä, mutta tuntuu pahalta. Puutalojen seinien sisälle kätkeytyy alkoholismia, pettämistä ja läheisten laiminlyöntiä.
Sarja on samaan aikaan hillittömän hauska ja hirveä. Lasten rooli on Lyytinmäessä karu. Aikuisilla ei ole aikaa ottaa vastuuta, kuunnella ja rakastaa, koska heidän pitää erikoistua lääkäreinä, lipittää viiniä, tehdä dokumentteja ja taistella paikastaan kesäauringossa.
Harvoin tarjolla on katsottavissa Yle Areenassa.
3
Andrei Tarkovskin Solaris oli Neuvostoliiton vastaisku Stanley Kubrickin 2001 Avaruusseikkailulle. Siinä missä Kubrick vieraannutti katsojan inhimillisyydestä, Tarkovski teki tunteikkaan scifi-elokuvan. Solariksen pääosassa ei ole teknologia, vaan unet, muistot ja kiintymyksemme niihin.
Solariksen juoni ei ole monimutkainen, vaikka mustavalko- ja värikuvien vaihtelu voi saada katsojan kokemaan, että osa kohtauksista on takaumia. Psykologi lähetetään avaruusasemalle tutkimaan, miksi sen miehistö on seonnut ja yksi on tehnyt itsemurhan. Asemalla tutkitaan planeettaa, jonka järvi tuntuu olevan elävä ja pääsevän ihmisten muistoihin.
Hidastempoinen elokuva on äärettömän kaunis. Värimaailmassa on paljon sinistä ja keltaista, mikä tuntuu nyt merkitykselliseltä. Tarkovskin isä muuten oli ukrainalaissyntyinen.
Solaris on katsottavissa Yle Areenassa.
4
Tampereen Taiteilijaseuran perinteinen Talo täynnä taidetta -teosvälitystapahtuma järjestetään nyt Taidekeskus Mältinrannassa. Joulumyyjäisinäkin tunnettu tapahtuma on avoinna päivittäin keskiviikkoon 21.12. saakka.
Mältinrannan galleriatiloissa on lähes kolmesataa taideteosta. Näyttely on hyvä tilaisuus luoda katsaus pirkanmaalaiseen nykytaiteeseen ja tehdä jouluostoksia. Galleriakierroksen yhteydessä voi piipahtaa myös Tallipihalle, josta löytyy tunnelmallisen kahvilan lisäksi herkku- ja käsityöputiikkeja.
5
Mitä olisi joulu ilman Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon jouluohjelmia. Ylen klassikkopätkissä kokkikaksikko valmistaa perunalooraa, lipeäkalaa ja saunoo. Ja joulupöytä ei tietenkään ole täydellinen ilman reisiä vasten taputeltavaa tahvanaismakkaraa!
Kolmosen ja Vanamon leppoisaa jutustelua katsellessa tulee ikävä maailmaa, jossa vähemmän oli enemmän. Jossa kokit keskittyivät itsensä sijasta ruokaan eikä kukaan käyttänyt sanoja ”freeshi” ja ”misata” ja ”dinneri”.
Kolmosen ja Vanamon joulu on katsottavissa Yle Areenassa.
Janica Brander
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.
Parasta juuri nyt (13.12.2024): Flash4, Eläinten salonki, Virtauksia, Medical Mysteries, joulukomediat
Galleriakierroksen jälkeen Petri Hänninen on käpertynyt sohvan nurkkaan odottamaan joulua.
Parasta juuri nyt (12.12.2024): SETI-lautapeli, The Gang, Fall of Civilizations, urheiludata, tantra
Mikko Saari on etsinyt elämää avaruudesta, oppinut sivilisaatioiden tuhosta ja analysoinut urheiludataa.