Parasta juuri nyt (20.1.2021): Blaze Foley, Unilentäjän ääniraita, Reetta Eerola, Edgelands

20.01.2021

Blaze Foley. Kuva: Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurila on katsellut countrylaulaja Blaze Foleysta kertovaa dokumenttia ja kuunnellut kolmiulotteista ääntä.

1

Ilokseni havaitsin, että Yle Areenaan oli tullut dokumentti Duct Tape Messiah (2011), joka kertoo kantrilaulaja Blaze Foleysta. Tämä 39-vuotiaana ampumavälikohtauksessa kuollut oman tiensä kulkija ei koskaan lyönyt läpi elinaikanaan, mutta myöhemmin hänen laulujaan ovat levyttäneet muun muassa Merle Haggard ja Foleyakin innoittanut John Prine.

Blaze Foleya muistetaan dokumentissa paitsi lauluntekijänä, myös hyvin omaperäisenä hahmona. Hänellä oli tapana pilkata koreilevaa rhinestone cowboy -tyyliä koristelemalla vaatteensa roudarinteipillä ja hän mm. asui yli vuoden puumajassa avopuolisonsa kanssa.

Olen itsekin esittänyt Foley-klassikkoa If I Could Only Fly keikoillani ja suosittelen kaikille tutustumista Blazen kiehtovan nuhjuiseen maailmaan.

Blaze Foley, jeesusteippimessias Yle Areenassa.

2

Areenan radiopuolelta olen löytänyt lähipäivinä upean sarjan nimeltä Unilentäjän ääniraita. Kyseessä on vajaan puolen tunnin jaksoista koostuva kokoelma äänikollaaseja, jotka käsikirjoittaja Katariina Kaila ja Kai Rantala ovat toteuttaneet 3D-äänitekniikalla.

Luonnonäänet törmäävät Roy Orbisonin etäiseen lauluun ja ohiajava moottoripyörä kohtaa Erik Satien pianosonaatin.

Sarja on suunniteltu rentoutumiseen tai nukahtamiseen, mutta itselleni se toimii parhaiten kävelyretkillä.

Unilentäjän ääniraita Yle Areenassa.

3

Monitaitava Reetta Eerola avasi pari viikkoa sitten näyttelynsä Hiljaiset Tampereen Onkiniemi Ateljeessa (Onkiniemenkatu 2B 2). Näyttelyssä on Eerolan kierrätysmateriaaleista tekemiä tunnelmallisia maalauksia ja pieniä veistoksia. Näyttely on avoinna tammikuun ajan.

Suosittelen myös tutustumaan Eerolan Reetta & Eroottiset -yhtyeen musiikkiin.

4

Koska koko maailma on käytännössä ollut jonkinlaisessa välitilassa tai uudessa normaalissa viimeisen vuoden ajan, on vain sopivaa että löysin Facebookista mainion ryhmän nimeltä Edgelands – Liminal Spaces. Ryhmässä ihmiset lähettävät kuvia erilaisista välitiloista: parkkipaikkojen nurkista, tyhjistä koripallokentistä, sivupoluista ja takapihoista.

Itse asiassa ryhmän inspiroimana tein elämäni ensimmäisen musiikkivideo-ohjauksen, kun julkaisimme Hot Heros & Janne Laurila -singlen Aurinko uppoaa vajaa kaksi viikkoa sitten.

5

Koska nyt on 20.1.2021, on ehdottomasti todettava, että parasta koko maailmassa on Donald Trumpin repivän, impulsiivisen ja luontoa tuhoavan presidenttiyden päättyminen. En välttämättä ole Joe Bidenin kanssa samoilla poliittisilla linjoilla, mutta luulen että Yhdysvaltain kansanterveys ja maailmanlaajuinen mielenrauha ovat aika paljon paremmalla tasolla tästä päivästä lähtien.

Tämä tosi-tv kestikin jo ihan riittävän kauan!

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This