Debralla (Mitra Jouhari), Debralla (Sandy Honig) ja Debralla (Alyssa Stonoha) pitää kiirettä. Kuva: Allyson Riggs / Adult Swim
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lepe Parviainen on viihtynyt amerikkalaisten feministien, opiskelijanostalgian ja NASAn seurassa.
1
Three Busy Debras on hulvattoman omalakinen komediasarja, jossa kolme Debra-nimistä rikasta ja häiriintynyttä kotirouvaa pistää tuulemaan kotikaupungissaan Lemoncurdissa.
Sarja perustuu Brooklynissa The Annoyance -klubilla esitettyyn improvisaatioteatteriin, jossa sen käsikirjoittaja-näyttelijöiden kolmikko (Sandy Honig, Mitra Jouhari ja Alyssa Stonoha) aloitti hahmojensa kehittelyn. Seuraava vaihe oli netissä julkaistu sarja, josta innostuneena Cartoon Networkin aikuisille suunnattu ohjelmapaikka Adult Swim tuotti tv-sarjan.
Sarjaa voi suositella erityisesti absurdin komediateatterin ystäville. Kaikenlainen hienovaraisuus on Debroista kaukana, kun mimmit venyttävät ylinäyttelemisen ja ylidramaattisuuden rajoja.
Three Busy Debras on katsottavissa HBO Maxilla.
2
Monipuolisen feministikirjoittaja Vivian Gornickin vastikään suomennettu muistelmateos Erikoisen naisen kaupunki (Gummerus, 2022) tuo mieleen muitakin naisen ja New Yorkin välisestä tunnesiteestä kertovia teoksia. Gornick kävelee kotikaupunkinsa katuja ja muistelee ystävyyssuhteitaan, samalla vastaansanomattomia totuuksia laukoen. Kertojaminän ystävä Leonard (vielä kitkerämpi kuin Carrie Bradshaw’n sydänystävä Stanford Blatch) heittelee mahtavan törkeitä kierrepalloja keskusteluihin.
Ystävien lisäksi muistelmat vilisevät sattumalta ja ohimennen kohdattuja tyyppejä. Heidän reaktionsa järkyttäviinkin asioihin ovat kaiken nähneen ihmisen, jota ei yllätä enää mikään. Se tekee tekstistä todella virkistävää luettavaa juuri tällaisena aikana, keskellä paisuteltuja mediakohuja. Voisimmeko mekin olla hieman enemmän newyorkilaisia ja vain jatkaa elämäämme? Vai voiko vain New York olla tällaisten arkisten ilmestysten taustakankaana?
Muistelma koostuu irtonaisista tekstikatkelmista, joten se on erinomaista lukujumin hoitoa. Kirjasta voi helposti lukea vain pari sivua illassa.
3
Deittinet, lametus, akvaario, kielo, Mexas, pahvikantinen Tamy-kalenteri, alakuppila. Pulmu Kailamon ja Taru Kumara-Moision romaani Tenho (Enostone, 2022) kuvaa tamperelaista 1990-luvun loppupuoliskon opiskelijaelämää sellaisella tarkkuudella, että tuntee kuin tulleensa kotiin sen sivuilla. Eläköön mennyt yhtenäiskulttuuri!
Romaaniin on useilla viittauksilla sisäänrakennettu ajankuvaksi soundtrack, jonka voi kuulla päässään, kun teosta lukee. Aivan erityisen sijan romaanissa saa kuitenkin irkkaus eli IRC-keskustelut netissä. Irkkidialogi on kirjassa aidonoloista ja sitä olisi mieluusti mahtunut kirjaan enemmänkin.
Aivan kuten tosielämässäkin, samalla kanavalla keskustelijoiden kesken muodostuu sisäpiiri, johon päähenkilö Kata pyrkii mukaan. Kasvottomista ja nickien takaa kirjoittelevista nörteistä tulee reaalimaailmassa hänen elämänsä tärkeimpiä. He muovaavat hänen persoonansa, pilaavat hänen elämänsä säkenöivällä voimalla – ja tulevat Pyynikillä vastaan 20 vuotta myöhemmin.
4
NASAn Artemis I -projekti tuntuu ylittäneen uutiskynnyksen isosti Suomessa tällä viikolla: peruuntuihan miehittämättömän kuuraketin lähtö aivan täpärästi tämän viikon maanantaina, ilmeisesti sensorivirheeseen moottorin jäähdytyssysteemissä. Uutta yritystä odotetaan mahdollisesti jo huomenna lauantaina.
On huikaisevaa ajatella, että suurin osa maapallon väestä tulee Artemiksen jatkon myötä näkemään lajitoverinsa kuun pinnalla ensimmäistä kertaa, ja että sinne ollaan perustamassa pysyvä tukikohta ihmiskunnalle.
NASAn johto tuntuu oivaltaneen myös, että kuun lisäksi kannattaa olla läsnä somessa. Artemiksen Instagram-tilille on jo nyt postailtu hienoa havainnollistavaa kuvaa ja tietokonegrafiikkaa. Mitä kaikkea onkaan vielä tulossa kuun pimeältä puolelta?
5
Syysretkeilykelit alkavat olla parhaimmillaan. Ruskaretkiä suunnitellessa kannattaa hommata huippukokki Mika Pesosen ja valokuvaaja Ada Pykäläniemen uusi opaskirja Vegaaniretki (Siltala, 2022). Kirjassa on tuoreita reseptejä erimittaisten retkien tarpeisiin, olitpa menossa päiväretkelle lähimetsän tulipaikalle tai pitkälle vaellukselle.
Reseptien kehittelyssä on keskitytty helppoon retkikokkailuun erilaisissa oloissa ja erilaisilla välineillä. Ruokalistalta löytyy mm. burgeria, gnoccheja, bao buneja, nuotiopizzaa, tortilloja ja japanilaista ruokaa. Perusretkieväätkin keitoista ja puuroista pastaan saavat jopa gourmet-ruuan vivahdetta, ilman turhaa hienostelua.
Lepe Parviainen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.
Parasta juuri nyt (13.12.2024): Flash4, Eläinten salonki, Virtauksia, Medical Mysteries, joulukomediat
Galleriakierroksen jälkeen Petri Hänninen on käpertynyt sohvan nurkkaan odottamaan joulua.
Parasta juuri nyt (12.12.2024): SETI-lautapeli, The Gang, Fall of Civilizations, urheiludata, tantra
Mikko Saari on etsinyt elämää avaruudesta, oppinut sivilisaatioiden tuhosta ja analysoinut urheiludataa.