Parasta juuri nyt (2.9.2021): Yhteiskunnan kaapin takaa, Poesiavihkot, Vapaaratas, Kirjan viikot, Ikimetsä-puoti

02.09.2021
HarjuHemingway

Harju ja Hemingway. Kuvat: Wiki Commons

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juho Hakkarainen on ihastellut Laitapuolen Lönnrotin tekstejä, kuunnellut Vapaaratasta ja viettänyt aikaa Ikimetsä-puodissa tiskin molemmin puolin.

1

Johan Knut Harju (1910–1976) oli erikoislaatuinen kansanperinteen kerääjä ja itseoppinut kirjoittaja, joka tallensi muistikirjoihinsa Helsingin Kallion ja Sörnäisten laitapuolen kulkijoiden tarinoita 1960- ja 1970-luvuilla. Harju eli itsekin täysipainoista alkoholistin elämää ja oli omien sanojensa mukaan ”juoppo” ja ”sangen holtiton heppu”. Juomisen ohella Harju ehti tuottamaan valtavia määriä tekstiä: hänen keräelmiään on tallennettu Kansanrunousarkistoon 20 000 liuskaa. ”Niin kuin Lönnrot pani kontin selkään ja lähti saloille, niin panen minä pullon taskuun ja lähden rannoille ja siltojen alle”, Harju kuvasi kirjoittamistaan.

Seppo Heikkisen Yleisradiolle toimittaman Yhteiskunnan kaapin takaa -radiosarjan päätösjakso on omistettu kokonaan J. K. Harjulle. Jaksossa kuullaan paitsi Harjun kirjoittamia tarinoita, myös hänen omaäänistä ja rehevää jutusteluaan.

Folkloristi Heli Paakkonen on valmistelemassa tietokirjaa ja väitöskirjaa Johan Knut Harjusta ja hänen keräelmistään. Toivottavasti ”Laitapuolen Lönnrotin” tekstit pääsevät tulevaisuudessa arkistoista päivänvaloon.

Kuuntele jakso Yle Areenasta.

2

Poesiavihkot on Poesia-kustantamon kaunokirjallinen vihkosarja, joka keskittyy varsinaista kirjaa pienimuotoisempiin ja toisinaan myös ajankohtaisempiin kirjallisiin kokonaisuuksiin. Vihkot sisältävät kuitenkin ihan täyttä tavaraa eli painavaa kirjallisuutta. Sarjassa julkaistaan niin runoutta, proosaa kuin esseitäkin ja alkuperäisteoksia sekä käännöksiä. Vihkoja on julkaistu vuodesta 2015. Nykyisin niitä ilmestyy viisi kertaa vuodessa ja ne voi tilata kestotilauksena kotiin kannettuna.

Nyt elokuussa kävi niin mukavasti, että luukusta kolahti kerralla kolme vihkoa: Pieta Päällysahon essee Huomioita Sapfon runoudesta, Reetta Pekkasen sana kerrallaan kirjoitettu Salakuljetuksia ja James Meetzen runoloitsukokoelma Salatieteet, jonka on kääntänyt Kaija Rantakari. Viimeksi mainitussa on mukana myös suomentajan kauniit, lohdulliset ja taianomaiset jälkisanat: ”Emme ole koskaan sanoissamme yksin. Emme ole yksin sanojemme välisissä hiljaisuuksissa. Olemme tarinoita, ja noissa tarinoissa toisillemme taikaa. Kaiumme yli etäisyyksien.”

3

Menin taannoisissa pyöräilypäiväkirjoissani valittelemaan, ettei pyöräilyn filosofiasta ole kirjoitettu paljoakaan, ja kuin tilauksesta ilmestyi radioaalloille Jari Kohon pyöräilyä käsittelevä radiofeature Vapaaratas. Viisikymmenminuuttisessa ohjelmassa heittäydytään polkupyörän vietäväksi ja luodaan oivaltavia katsauksia pyöräilyn eri ulottuvuuksiin.

Tukevana runkona toimivat pyöräilijöiden haastattelut, jotka osoittavat, että erilaisten polkupyöräilijöiden ja pyörien kirjo on laaja. Ohjelma ei pyrikään kertomaan pyöräilystä kaikkea. Se on lähietäisyydeltä rennosti ja vapaasti tehty kurkistus mainioon harrastukseen.

Kuuntele Vapaaratas Yle Areenasta.

4

Elo-syyskuun taitteessa vietetään Ylen kanavilla Kirjan viikkoja. Tapahtuman keskushenkilönä on myyttis-super-hyper-toksis-maskuliininen Ernest Hemingway, joka lukuisista puutteistaan huolimatta kirjoitti aivan nasevaa proosaa.

Kannattaa nyt heti alkuun kuunnella Lukupiiri, jossa käsittelyssä on Hemingwayn romaani Kirjava satama, ja jatkaa siitä muun Kirjan viikot -tarjonnan pariin.

Kuuntele Lukupiiri Yle Areenasta.

5

Nyt vedetään ihan ronskisti kotiin päin, tai oikeastaan töihin päin: heinäkuussa Hämeenlinnaan avautui työnantajani Luonnonperintösäätiön Ikimetsä-kauppa, joka on kerrassaan upea paikka! Se on paitsi säätiön tukituotemyymälä, myös upea taidegalleria, jossa voi ihastella suomalaisten huipputaiteilijoiden teoksia, joita kulttuuriväki on lahjoittanut puotiin.

Ikimetsä-kaupasta löytyy perinteisten Luonnonperintösäätiön tukituotteiden lisäksi maalauksia, koruja, keramiikkaa, lasitöitä, pukuja ja muuta mielenkiintoista esineistöä. Nähtävillä ja myynnissä on esimerkiksi Sami Yaffan, Riitta Nelimarkan ja Martti Suosalon lahjoituksia.

Kaupasta löytyy yllin kyllin kaikkea kummaa ja harvinaista, ja kaikki tuotot ohjataan ikimetsien hankintaan ja suojelemiseen. Kannattaa piipahtaa katsomaan! Ikimetsä-puoti löytyy Hämeenlinnasta Sibeliuksenkadulta, linja-autoaseman vierestä.

Juho Hakkarainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua