Leftover Women kertoo ”ylijäämänaisista”.
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Miia Lepola on tonkinut aarteita Yle Areenan valikoimasta.
1
Yle Areena näyttää Helsingin dokumenttielokuvafestivaaleilla DocPointissa vuonna 2020 esitetyn Hilla Medalian ja Shosh Slamin dokumentin Leftover Women (2019), joka kertoo naisten kipuilusta heidän kohdatessaan yhteiskunnan ja suvun avioliittonormit ja perheenperustamiskäytänteet. Ympäristön odotusten sietäminen sekä omien elämänarvojen, identiteetin ja itsenäisyyden tavoittelu on haastavaa, kun yhteiskunnassa yli 35-vuotiaat naimattomat ”ylijäämänaisina” nähtävät henkilöt kokevat syrjintää varsinkin perheen puolelta.
Leftover Women Yle Areenassa.
2
Niin ikään DocPointissa esillä ollut dokumentti School Of Seduction (2019) seuraa naisten pyrkimyksiä toteuttaa ”hyvän naisen ja vaimon” roolia yhteiskunnan ja vastakkaisen sukupuolen silmissä. Elokuva avaa naisten asemaa tämän päivän Venäjällä, missä esimerkiksi isä Putin julistaa kansalle tiedostustilaisuuksissa naisen olevan ”miestä varten tehty kaunistus”. Niin ikään Kiinaan sijoittuvan Leftover Women -elokuvan rinnalla myös tämä dokumentti on tärkeä katsottava tasa-arvon ymmärtämiseksi.
School of Seduction Yle Areenassa.
3
Vuonna 2019 Sundancen elokuvajuhlissa ensiesitetty dokumenttielokuva Seksitohtori Ruth (Ask Dr. Ruth, 2019) kertoo saksalaisamerikkalaisen seksuaaliterapeutin, kirjailijan ja mediapersoonan Ruth Westheimerin henkilötarinan ja nousun lapsuuden holokaustiajoista koko kansan tuntemaksi amerikkalaisen television prime time -seksuaalineuvojaksi ja talk show -persoonaksi. Elokuva on samalla viihdyttävä ja koskettava. Mikä ihastuttava kick ass -persoonallisuus tohtori Ruth onkaan! Hänen elämänasenteensa opettaa, että positiivisella ajattelulla ja itsensä arvostamisella on kantava voima elämänlaadun vahvistamiseksi.
Seksitohtori Ruth Yle Areenassa.
4
Omassa työssäni psykiatriset sairaudet ovat arkipäivää ja siksi seurasin mielenkiinnolla palkittua dokumenttia Murhaaja perheessä (The Family I Had 2017). Vuonna 2007 Paris Bennett, 13-vuotias teinipoika tappoi pikkusiskonsa äidin ollessa töissä. Tässä pysäyttävässä perhekertomuksessa psykiatriset sairaudet ja perheen selviäminen ovat tapetilla. Perhetragedian syntymekanismit avautuvat pikkuhiljaa dokumentin kehittyessä ja katsoja jää pohtimaan rikoksen tekijän persoonallisuuden lisäksi muun muassa äidin henkistä kamppailua ristiriitaisen tunteen kanssa, kun toinen lapsista on kuollut ja toinen tappaja, ja vankilassa. Miten ihmisellä riittää kykyä samalla rakastaa, surra, vihata, ymmärtää ja tämän emotionaalisen myllerryksen keskellä toteuttaa elämäänsä uudelleen?
Murhaaja perheessä Yle Areenassa.
5
Vahva suositus Grönlantiin sijoittuvalle Kylä josta lapset katoavat -dokumenttielokuvalle (2018), joka herätti kysymyksiä yhteisön sairastuneesta toimintakulttuurista koskien lastensuojelua, alkoholismia, lasten hyväksikäyttöä sekä itsemurhatilastoja. Elokuvan tapahtumat ja sanoma koskettaa epätoivoisuudellaan ja syvään juurtuneella ahdingollaan. Löysin sattumalta tämän elokuvan selatessani Yle Areenan aarteita ja nyt haluaisin naiivin sankarillisesti lähteä pelastamaan grönlantilaisen kylän lapset.
Kylä josta lapset katoavat Yle Areenassa.
Miia Lepola
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.