Parasta juuri nyt (2.7.2021): Kuumaa, koronaa & kirjoja, kiitokset Sami Itanille ja Jade Nyströmille

02.07.2021
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Suomen urheiluliiton Sami Itanin mukaan olympialaisten aika on ohi. Kuva: SUL

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Matti Mörttinen odottaa äärettömän kovan kilpailun kirjasyksyä. Mutta sitä ennen on aikaa lohduttautua kulttuurikaupunkikisan tappion jäljiltä vaikkapa torstaina auenneessa Keskustorin kesäkeitaassa.

1

Tätä kirjoitettaessa on Suomessa kirjattu vuorokaudelle 355 uutta vahvistettua koronavirustartuntaa. Luku on korkein yli kahteen kuukauteen.

Pirkanmaan päivittäisluku nousi 21:een. Viikkoa aiemmin oltiin noin 50 prosenttia paremmassa tilanteessa.

Avautuvan kulttuurikesän päälle on kasautunut pilviä. Tapahtuma-ala saattoi saada pallonpotkun suoraan päin naamaa. Potku kantautui Pietarista jalkapalloturistien mukana.

Kyseenalainen kiitos kuuluu myös Vladimir Putinille ja muille maanosamme autoritaarisiille johtajille, joille on ollut tärkeää saada stadionit mahdollisimman täyteen katsojia EM-otteluissa.

Pandemia antaa kovaa oppia urheilevalle maailmalle. Se on auttanut paljastamaan, mihin ylikaupallistuminen yhdessä korruptoituneen politiikan on vienyt puhtoisuuden maineella ennen porskuttaneen urheilun.

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani teki omat johtopäätelmänsä kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa 24.6.2021:

”Sekä Tokion kesäolympialaiset että Pekingin talvikisat pitäisi perua. Koronaviruspandemia on ensin pysäyttänyt maailman ja sittemmin muuttanut suurtapahtumien järjestämiskäytäntöjä. Pandemian riskit ovat painava mutta eivät ainoa syy olympialaisten perumiselle. Myös urheilun tulevaisuuden kannalta olisi toivottavaa, että enää ei järjestettäisi yksiäkään nykymuotoisia olympialaisia – ei etenkään KOK:n kaltaisen, alkujaan kauniista olympia-aatteesta täysin vieraantuneen organisaation johtamana.”

Jatkokeskustelu yleisurheilujohtaja Itanin arvokkaasta aloitteesta on ollut hyrisevän yksituumaista vaikenemista.

Osui, muttei uponnut.

2

Tätä kirjoitettaessa vietetään pääkaupungissa Pride-viikkoa. Tampereella tapahtuma olikin jo kesäkuussa.

Priden kunniaksi kannattaa nostaa esiin uusi esikuva niin ikään yleisurheilun maailmasta: 17-vuotias Jade Nyström on antanut nuoret kasvot ja vartalon transsukupuolisuudelle.

Vielä viime vuonna Jere Nyströmin nimellä tunnettu ikäluokkansa paras korkeushyppääjä antaa positiivisuuden mallia tuoreessa Amnestypostissa.

”Saamani julkisuus on tuntunut mukavalta. Se ei ole oikein muuttanut minua mitenkään. Yritän pitää jalat maassa ja välttää ylimielisyyttä. Yritän olla sellainen kuin olen aina ollut. On tosi kivaa, että ihmiset lähestyvät somessa ja kyselevät asioita. Tuntuu, että minulla on velvollisuuskin vastata heille.”

Osui ja upposi. Ihan sitä myöten, että on aika hersyvää, että korkeushyppääjä sanoo haluavansa pitää jalat maassa.

3

Tätä kirjoitettaessa on kulunut neljä viikkoa siitä, kun Oulu valittiin Euroopan vuoden 2026 toiseksi kulttuuripääkaupungiksi. Onnitteluja edelleen sinne Suomen puolenvälin tienoille.

Pirkanmaalaiset ovat eilisestä lähtien voineet huuhtoa tappiopettymystään Tampereen Keskustorin tuoreessa kesäkeitaassa. Ennakkovilkaisun perusteella yhteisterassin toteutus on vähintään kaksi kertaa paremman näköinen kuin oli Helsingin Senaatintorin viimekesäinen viritys.

Olisiko Keskustorin iänikuisten ja kamalien kalatelttojen aika vihdoin ohi? Niiden paikka kuuluu samaan historian roskikseen olympiakisojen kanssa.

4

Tätä kirjoitettaessa on ulkona ”vain” 20 astetta lämmintä. Helteitä on pidellyt vähintään kiitettävästi. Kanadan länsirannikolla on tavoiteltu 50 asteen haamurajaa.

Johtuivat nämä säätilat sitten ilmastonmuutoksesta tai ei, kannattaa kesälukemisten joukkoon ottaa esimerkiksi Risto Isomäen Ruoka, ilmasto ja terveys (Into) tai Petteri Taalaksen Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin (Tammi).

Kummankin kirjoittamisessa on ihailtavaa yleistajuttavuutta ja tervetullutta kiihkottomuutta. Kuitenkin niin, että asian vakavuus ei unohdu missään vaiheessa.

Osuu ja uppoaa.

5

Sattuneesta syystä tätä kirjoitettaessa on työpöytäni vieressä hyllyillä ja lattialla noin 80 tuoreehkoa tietokirjaa. Lisää tullee toinen mokoma vielä syksyn mittaan.

Viimeistään Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopussa selviää, miksi teokset ovat vallanneet vähäiset neliömetrini.

Sitä odottaessa ja tätä kirjoitettaessa varmistui myös se, että Tampereellakin aiotaan messuta kirjojen parissa joulukuun alussa. Jos koronan neljäs aalto vielä peruuttaa tapahtumat, niin lasku lähetettäköön Euroopan jalkapalloliitolle Uefalle ja Putinille.

Kilpailu kirjallisuuden isänpäivä- ja joulumarkkinoilla on oleva kovaa ja tasokasta. Korona-aika on jumiuttanut monta osaavaa kirjoittajaa koneen ääreen. Kustantamojen luettelot ovat täyttyneet.

Lukeminen kannattaa aina. Kirjoittaminenkin joskus.

Matti Mörttinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua