Parasta juuri nyt (2.6.2020): Kesäloman suunnittelu, leffaillat, lukeminen riippumatossa, mysteeriperennat, uiminen

02.06.2020
SalmenperäTyhjiö

Tommi Korpela ja Laura Birn Aleksi Salmenperän Tyhjiössä. 

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Järvelä intoilee kesän ensimmäisistä päivistä, jolloin kesän lukemattomat kirjat, elokuvat, kukat ja menot ovat vielä edessä.

1

Kesäloman ensimmäisten päivien tärkein ohjelmanumero on tulevien viikkojen bucket listin eli niin sanotun ämpärilistan laatiminen. Kaikki perheenjäsenet saavat merkitä listaan muutaman asian, jonka ehdottomasti haluaisivat loman aikana tehdä. Valmis lista kiinnitetään jääkaapin oveen, ja loman alettua siitä voi valita joka päivälle houkuttelevimmat puuhat. Oma ykköstoiveeni on tavallisesti ollut vieraileminen Mäntän kuvataideviikoilla. Tänä kesänä Pirkanmaan upeinta taidetapahtumaa ei koronan takia järjestetä, mutta Mänttä taitaa silti päästä listalleni Serlachius-museo Göstan varjolla.

2

Etenkin alkukesän lämpimät päivät tulee vietettyä lähes kokonaan ulkona, mutta illalla on parhautta vetäytyä sisälle katsomaan elokuvia joko porukalla tai lasten nukahdettua aikuisten kesken. Loistava tärppi tuleville päiville on viimeksi sunnuntai-iltana TV1:llä esitetty ja Yle Areenasta edelleen löytyvä Aleksi Salmenperän elokuva Tyhjiö. Lähes talkoovoimin Suomen parhaiden näyttelijöiden kanssa tehty elokuva on loistava kuvaus muun muassa kulttuurimaailman julmuudesta, luomisen tuskasta, sukupuolirooleista ja kahden taiteilijan välisestä liitosta. Koko perheellä katsomme seuraavaksi vuokraamoihin juuri tulleen Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -elokuvan.

3

Jokaiseen oikein käytettyyn lomapäivään kuuluu vähintään puoli tuntia hyvän kirjan lukemista sopivasti puolivarjoon sijoitetussa riippumatossa. Tänä kesänä olen ilokseni huomannut, että oma tapani on periytynyt myös ainakin kahdeksanvuotiaalle tyttärelleni. Hänellä alkukesän lukulistalla on esimerkiksi Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjan tuorein suomennos Rakkausarvoitus (Tammi). Lyhyempiin lukuhetkiin sopii Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan keväällä julkaistu Otusopus – runoja ja totta pienistä eläimistä (Otava), joka houkuttelee jatkamaan lukuelämystä pihan ötököitä bongailemalla. Itse aion tarttua ensimmäiseksi Johanna Vuoksenmaan esikoisromaaniin Pimeät tunnit (Otava).

4

Puutarhan puolella alkukesän parasta antia ovat kukkapenkeistä taianomaisesti nousevat vanhat perennat. Omista perennoistamme suurin osa on pihan aiempien omistajien istuttamia, ja aloittelevana puutarhurina onkin ollut melkoista salapoliisin työtä selvittää, mitä kaikkea kukkapenkeissä kasvaa. Loistavaksi avuksi on osoittautunut Ahlmanin Tampereen toimipisteen pihapiirissä sijaitseva näyttelypuutarha Perinnepiha. Siellä käveleskelemällä moni oman kukkapenkin mysteeriperenna on saanut itselleen oikean nimen. Esimerkiksi lipputangon kupeessa sijaitsevat hattivattikasvit ovatkin oikeasti kuolanpioneja.

5

Perheemme kuusivuotias on keksinyt kesän bucket listillemme vasta yhden ehdottoman kohdan: uimisen. Heti lauantaina loman alettua pihalle piti täyttää uima-allas, koska ilman sitä loma ei tunnu lomalta. Loppukevään mahtavimpiin uutisiin kuului se, että Tampereen maauimala pääsi tänä maanantaina avaamaan ovensa. Alkuviikon taidamme suosiolla seurailla, millaiset jonot maauimalan porttien taakse muodostuvat, mutta altaille voisi poiketa viimeistään ensimmäisenä hieman sateisempana päivänä. Lämpimät, höyryävät altaat ovat ehkä kaikkein parhaimmillaan juuri silloin, kun ilman niiden ympärillä ei ole helteisen kuumaa. Viileässä vesisateessa polskimisessa on ihan oma taianomainen tunnelmansa.

Kaisa Järvelä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua