Parasta juuri nyt (2.1.2023): Kuolinkansio, Mullan alla, Arkuttajat, Pelé, Retkihaaste

02.01.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Pelé on miesten jalkapallon ainoa kolminkertainen maailmanmestari. Kuva: Netflix

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Terhi Skaniakos on pohtinut kuolemaa, ja vähän elämää.

1

Sanotaan, että vain yksi asia voi olla elämää vaikeampaa, ja se on kuolema. Sanonnalla viitataan siihen asioiden hoitamiseen ja byrokratiaan, joka jäljelle jääneillä on tuossa tilanteessa edessään.

Sain kuulla ystävältäni kuolinkansiosta, ja innostuin ajatuksesta. Kuolinkansioon kerätään kaikki se tieto, jolla jäljelle jäävät saavat hoidettua asioita sen jälkeen, kun minusta aika jättää. Mikään ei nimittäin ole ikävämpää, kuin yrittää sulkea puhelinliittymää tai sosiaalisen median tilejä toisen puolesta, ilman salasanoja. Kuolinkansiosta voi myös tehdä hauskan. Salasanoja sinne ei tule tietenkään kirjoittaa, mutta sinne voi laittaa vihjeitä, joiden avulla ne voi päätellä.

No, kuolinkansioon kuuluvat tiedot vakuutuksista, erityisesti henkivakuutuksesta, pankkitileistä, omaisuudesta tai sijoituksista, jos sellaisia on. Voihan sinne laittaa myös ajatuksia siitä, kenelle haluaa joitakin tietyjä esineitä lahjoitettavan, vaikka virallinen testamentti on tietenkin asia erikseen. Sinne voi jättää myös kirjeitä tai muita elämänohjeita läheisilleen, tai niin halutessaan toiveita hautajaisjärjestelyihin liittyen.

Prosessissa kannattaa samalla hoitaa Edunvalvontavaltuutus ja Elinluovutustahto ja hoitotahto kuntoon, jos ne ovat vielä tekemättä. Edunvalvontavaltuutuksella voit vaikuttaa siihen, kuka saa hoitaa asioitasi ja miten niitä hoidetaan silloin, kun itse ei enää pysty asioita hoitamaan esimerkiksi sairastumisen jälkeen. Hoitotahdolla henkilö kertoo toiveensa hoidostaan, jotta ne voidaan ottaa huomioon silloin, kun hän ei itse pysty niitä ilmaisemaan. Nämä dokumentit voi myös liittää kuolinkansioon, jotta ne ovat siellä läheisten luettavissa.

Mikä parasta, kuolinkansion toteutustapa on täysin vapaa! Luovuutta voi käyttää, mutta ennen kaikkea tärkeää on miettiä, miten läheiset pääsevät siihen käsiksi silloin, kun hetki koittaa. Muistathan myös kertoa kansion olemassaolosta ainakin jollekin läheisellesi.

Yrittäjälle vinkiksi: kuolinkansiota voi tehdä myös yritysversion. Sitä suositellaan erityisesti yksinyrittäjälle, jotta kaikki yrityksen toimintaan liittyvät tiedot olisivat löydettävissä. Annika Pulkkinen on työstänyt tästä Muistilokero-palvelun, josta löytyy kuolinkansion lisäksi ohjeita niin yrittäjille kuin heidän omaisilleenkin. 

2

Muistatko vielä 2000-luvun taitteen laatusarjan Mullan alla (Six Feet Under)? Perusformaatti jaksoissa on aina sama: alussa näytetään jonkun henkilön kuolemaan johtaneet tapahtumat, jonka jälkeen kuvassa näkyy valkoinen ruutu, jossa on kuolleen henkilön nimi syntymä- ja kuolinaikoineen. Tästä käynnistyy tarina. Ensimmäisessä jaksossa kuolemansa kohtaa Fisherin perheen hautausurakoitsijä isä Nathaniel, josta koko tarinaa saa alkunsa.

Etsin uutta katsottavaa, kun törmäsin tähän klassikkoon. Viisi tuotantokautta tätä HBO:n tuotantoa imaisi uudelleen mukaansa. Sarja hämmästytti ajattomuudellaan, toisaalta juuri hienolla ajankuvauksellaan. Nyt, itsekin 20 vuotta vanhempana katsoin sitä tietenkin eri tavalla. Ajan kuluminen ja elämänkokemus on tuonut erilaista ymmärrystä niihin ilmiöihin ja historian kuviin, joita sarjassa käsitellään.

Sarjan teema, kuolema, ei sinänsä ajassa muutu. Ei myöskään olemassaolon tai elämän tarkoituksen pohdinta. Omassa ajattomuudessaan tämä sarja voisi elää ikuisesti, vaikka hautauskäytänteetkin muuttuvat muiden kulttuuristen rituaalien tapaan. Ruumiiden palsamointi ei täällä Suomessa edelleenkään tunnu luontevalta prosessilta.

Sarjan eri-ikäiset henkilöhahmot antavat katsojalle näkymää eri sukupolvien historiaan ja elämään. Lisäksi sarjassa on kaksi tarinan tasoa – perheeseen liittyvien henkilöiden pitkät tarinat ja joka jaksossa vaihtuvien haudattavien henkilöiden tarinat. Sarjan voima onkin juuri sen henkilöhahmoissa ja niiden kehittymisessä sarjan aikana. Kerronnassa on myös erilainen rytmi moniin nykytuotantoihin verrattuna; erityisesti alussa se tuntui jopa hitaalta ja pitkältä. Toisaalta juuri rytmi teki katsomiskokemuksesta miellyttävän ja nautinnollisen. Tuotanto tuntui huolellisemmalta ja harkitummalta, dialogit hyvin kirjoitetulta.

Kaksi ensimmäistä tuotantokautta on tehty kuvasuhteella 3:4, loput kolme laajakuvana. Tunnusmusiikkissa oli nyt jotakin eri tavalla tuttua. Se toi mieleeni uuden mielleyhtymän, joka vaivasi hetkisen, mutta onneksi vastaus löytyi nopeasti. Onhan Thomas Newman säveltänyt myös WALL-E-elokuvan tunnusmusiikin.

3

Jyväskyläläisen Teatterikoneen näytelmä Arkuttajat (käsikirjoitus ja ohjaus Annu Sankilampi) valmistui ensimmäisen kerran esitettäväksi juuri koronan kynnyksellä maaliskuussa 2020. Esityskausi keskeytyi tuolloin alkuunsa, mutta onneksi näytelmä otettiin uudelleen ohjelmistoon syksyllä 2022.

Arvatenkin Arkuttajat kertoo kuolemasta. Näytelmässä seurataan kansalaisopiston Rakenna oma arkkusi -kurssilaisia, joiden tarinoihin mahtuu erilaisia suhteita kuolemaan. Aihe koskettaa meistä jokaista ja antaa tietenkin paljon ajateltavaa. Kuolemaan liittyy myös paljon tabuja, joista puhuminen tekee meille hyvää. Ja silloin kun puhutaan kuolemasta, puhutaan aina myös elämästä. Tuskin kukaan poistuu tästä näytelmästä miettimättä, miten itse suhtautuu näihin molempiin.

Teatterikone on jyväskyläläinen ammattiteatteri, joka toimii Kulttuuritalo Villa Ranassa. Ohjelmisto koostuu pääasiassa omasta tuotannosta. Vaikka Tampere tunnetaan vahvana teatterikaupunkina, kelpaa tätä teatteria tulla katsomaan kauempaakin! Arkuttajan esitykset jatkuvat huhtikuun alkuun saakka.

4

Yksi jalkapallon kuninkaista on poissa. Pelé eli Edson Arantes do Nascimento kuoli 29.12.2022. Hän on yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista pelaajista ja miesten jalkapallon sekä nuorin että ainoa kolminkertainen maailmanmestari.

Pelén elämästä on tehty lukuisia dokumentteja. Netflixin vuonna 2021 julkaistu dokumentti Pelé (ohj. Ben Nicholas ja David Tryhorn) kertoo tarinaa Sao Paulon kyljessä olevan merenrantakaupungin Santoksen kasvatin elämästä ja pelaajaurasta.

Dokumentti keskittyy vuosiin 1958–1970, joka oli Pelén uran kulta-aikaa. Peléstä tuli myös Brasilian emansipaation symboli, hän on ollut inspiraation lähde lukuisille lapsille, erityisesti Faveloissa kasvaville köyhille. Tarina on henkilökuva, mutta kertoo myös rajuista muutoksista Brasilian yhteiskunnassa. Vallankaappaus ja poliittiset mullistukset pakottivat sopeutumaan moniin tilanteisiin. Toisalta talouskasvu oli tuohon aikaan voimakasta. Dokumentissa lienee mukana Pelén viimeisiä haastatteluja.

Pelé kantoi vuoden 1958 maailmanmestaruuskisoista saakka selässään numeroa 10, josta on sittemmin tullut ikoninen numero myös muille pelaajille.

5

Lopuksi vielä kuolemasta hyvään elämään. Pääsen jo kolmantena vuonna mainostamaan Retkihaastetta. Uusin, 52 retkeä sisältävä haaste vuodelle 2023, on juuri julkaistu.

Kyseessä on jyväskyläläisten siskosten Elina Kynsijärven ja Henni Mustakorven tekemä hauska lista erilaisista retkistä, yksi kullekin viikolle vuodessa, mutta toki retkiä voi tehdä omaan tahtiin. Listoja on tehty vuodesta 2017 saakka, ja on ihanaa, että se julkaistaan aina vuosittain uudelleen. Tämän vuoden lempparini ovat 29. retki tunnustellen ja 30. retki, jolla makoilet sammalmatolla.

Terhi Skaniakos

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua