Anna Erikssonin elokuva W. Kuva: Finnkino
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on odotellut Stingiä Tampereelle, aikoo katsoa Anna Erikssonin W-elokuvan, seuraa Ruotsin ja Britannian muutosta ja menee pian retkelle johonkin kansallispuistoon.
1
”Suomen kieli on hyvin musikaalista. Sitä on helppo kuunnella vaikkei kieltä ymmärräkään.” Näin sanoi maailmantähti Gordon Sumner Ylen haastattelussa seurattuaan syksyllä 2017 musikaalinsa Viimeinen laiva (Last Ship) suomenkielistä versiota Turun kaupunginteatterissa.
Viimeinen laiva kertoo telakan kuolinkamppailusta koillisenglantilaisen Newcastle upon Tynen seutuvilla North Tynesidessa ja teema sopi siksi erinomaisesti juuri Turkuun. Mikko Kouki ohjasi esityksen.
Viime vuoden lokakuun alussa pyöreät 70 vuotta täyttänyt Gordon Sumner alias Sting on jälleen kerran Suomessa. Keikat ovat tällä viikolla tiistaina Tampereella ja torstaina Helsingissä.
Sting on käynyt esiintymässä Suomessa ainakin 13 kertaa, viimeksi juuri ennen korona-aikaa 2019. Itselleni on parhaiten mieleen jäänyt Pori Jazz vuonna 2006, jolloin tähti itsekin hämmästyi valtavaa yleisömerta, yli 35 000 kuulijaa.
Sting ei ole räiskyvän showmiehen maineessa, mutta Tampereella nähtävä My Songs -konsertti lupaa järjestäjien mukaan ylenpalttisuutta ja dynaamisuutta. Biisejä on koottu niin The Police -ajalta kuin soolovuosilta. My Songs -konsertteja on kehuttu brittilehdistössä.
Hittejä riittää: Fields of Gold, Roxanne, Englishman in New York, Every Breath You Take… Bändissä soittavat kitaristit Dominic Miller ja Rufus Miller, rumpali Josh Freese, kosketinsoittaja Kevon Webster, huuliharpisti Shane Sager sekä taustalaulajat Melissa Musique ja Gene Noble.
Lämmppärinä soittaa Stingin 45-vuotias poika Joseph ”Joe” Sumner. Poika ei ole yhtä kuulu kuin isänsä, mutta ei lainkaan huono!
Sting Nokia Arenalla 20.9. ja Helsingin jäähallissa 22.9.
2
Iskelmälaulajan uralta syvempiin taiteisiin sukeltanut Anna Eriksson säväyttää itsenäisenä elokuvantekijänä. Vuonna 2018 hän julkaisi leffan M, joka palkittiin useilla festivaaleilla, mm Prahassa, Wienissä ja Chicagossa.
Nyt kirjain on pyörähtänyt ylösalaisin ja nähtävillä on uusi kokeellinen taide-elokuva W. Siinä metallikorsetti puristaa kehoa ja veri tirskuu. Jälki kieltämättä pysäyttää.
M-elokuva ruoti Marilyn Monroeta, nyt kiinalainen raiskaa Madame Eurooppaa. Kuvattu totalitarismi viittaa myös Venäjän brutaaliin hyökkäyssotaan Ukrainassa.
W nähdään 19. syyskuuta Helsingissä Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa ja lauantaina 24. syyskuuta Tampereella Niagarassa, missä myös lahjakas taiteilija Anna Eriksson on paikalla.
3
Kuningatar Elisabet II:n aika on ohi. Hänen majesteettinsa ei ollut ikuinen, mutta hänet kyllä muistetaan pitkään. Vuosikymmenien jälki jää näkymään, vaikka matriarkan ohjaava käsi poistui.
Hautajaiset 19. syyskuuta Lontoon Westminster Abbeyssa keräävät maailman johtajat koolle Yhdysvalloista Uuteen-Seelantiin ja Japaniin asti. Vain Venäjän diktaattori Vladimir Putin saa pysyä poissa.
Kuningas Charles III:n kausi on alkanut. Hän ei ole jäänyt aikailemaan, vaan on ehtinyt tehdä jo monenlaisia siirtoja. Kaikesta päätelleen hänellä on ollut kylliksi aikaa suunnitella tulevaa, eikä hän ole jättänyt sitä käyttämättä.
Charles-kuningas esimerkiksi irtisanoi viivyttelemättä ja säälimättä oman noin satahenkisen palveluskuntansa. Entistä hohdokkaammista ajoista haaveillut henkilöstö pöyristyi.
Hovitoimittaja ja elämäkertakirjailija Ingrid Seward on kertonut edesmenneen kuningattaren Philip-puolison olleen pojalleen julma isä. Lapsi vaikutti aralta ja ujolta eikä sellaiselta karskilta köriläältä kuin isä olisi toivonut. Koulutusmetodit olivat kovia.
Charles on tunnustanut omille pojilleen kasvattavansa heitä samaan tapaan kuin häntä itseäänkin aikoinaan. Prinssi Harry taas on vannonut katkaisevansa kovasydämisyyden kehän.
4
Ruotsin poliittiset kiemurat tarjoavat todennäköisesti seurattavaa pitkälle syksyyn. Maanantaina 19. syyskuuta moderaattijohtaja Ulf Kristersson saa tehtäväkseen tunnustella uuden hallituksen muodostamista.
Ruotsidemokraattien kova nousu saa vanhan kuningaskunnan kuplimaan. Perinteisten puolueiden vanhat keinot eivät enää päde ja tilannetta on haastavaa hallita.
Uusi eduskunta eli valtiopäivät aloittaa kautensa kuninkaallisin seremonioin tiistaina 27. syyskuuta. Parhaassa tapauksessa silloin on olemassa joku pääministeriehdokas, josta äänestetään lokakuun alussa.
Edellisten vaalien jälkeen vuonna 2018 meni 134 päivää ennen kuin uusi pääministeri saatiin valittua. Se meni seuraavan vuoden puolelle.
Nyt ei olisi viisasta juhnuroida yhtä kauan, sillä Ruotsin pitäisi aloittaa EU-puheenjohtajuus jo vuodenvaihteessa.
5
Syksy viekoittelee retkille kansallispuistoihin. Sieni- ja puolukkavuoden kerrotaan olevan heikonlainen, mutta ehkä jotain muuta löytyy matkan varrelta. Raikas ilma ainakin on ilmaista. Hyviä kohteita löytyy jokaisesta ilmansuunnasta.
Ruoveden Helvetinjärvellä kävivät aikoinaan jo Akseli Gallen-Kallela ja Johan Ludvig Runeberg. Reittiverkostoa on nykyisin noin 40 kilometriä. Geokätköilykin saattaa innostaa.
Ylöjärven Kurun ja Ikaalisten maisemien Seitsemisessä vaellusreittejä on noin 60 kilometrin verran. Vaihtoehtoja riittää, mutta 18 kilometrin ympyräreitti Uittajanpolku on pisimpiä. Se alkaa Koveron perinnetilalta ja kulkee Multiharjun vanhan aarnimetsän kautta Seitsemisjoen ja Liesijoen varsille.
Huittisissa ja Kokemäellä sijaitsevan Puurijärven ja Isosuon kansallispuiston polut lähtevät pysäköintialueilta, jotka sijaitsevat Isosuon reunalla ja Kauvatsantien varressa.
Kuhmoisissa sijaitsevaan Isojärven kansallispuistoon on noin tunnin ajomatka Tampereelta. Retket kannattaa aloittaa Heretyn kämppäkahvilasta, joka on avoinna lokakuun loppuun asti.
Tammelan Liesijärvi on helppo aloittelijoille, etenkin, jos valitsee uuden esteettömän Peukalolammin reitin. Korteniemen perinnetila on avoinna syyskuun loppuun.
Aila-Liisa Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.
Parasta juuri nyt (13.12.2024): Flash4, Eläinten salonki, Virtauksia, Medical Mysteries, joulukomediat
Galleriakierroksen jälkeen Petri Hänninen on käpertynyt sohvan nurkkaan odottamaan joulua.
Parasta juuri nyt (12.12.2024): SETI-lautapeli, The Gang, Fall of Civilizations, urheiludata, tantra
Mikko Saari on etsinyt elämää avaruudesta, oppinut sivilisaatioiden tuhosta ja analysoinut urheiludataa.