Parasta juuri nyt (19.3.2020): Olli Jalonen, vanha reggae, pelaaminen, Image Colorization, Korianterifarmi

19.03.2020
Revolver väritetty

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Erik Ahonen on lukenut Olli Jalosta, kuunnellut duettoja ja vähän kokkaillutkin.

1

Olli Jalosen vuonna 2018 ilmestynyt Taivaanpallo (Otava) on hieno romaani, jonka Finlandia-palkinto oli mielestäni täysin ansaittu.

Taivaanpallossa Jalonen luo herkän satumaisen kuplan, joka on kuitenkin niin perusteellisesti taustoitettu, että 1600-luvun maailmankuva alkaa kiinnostaa laajemminkin. Tarina on fiktiota, mutta lepää tukevasti historiallisten faktojen ja loppuun asti hallitun kielen varassa.

Kirjassa on traagisiakin tapahtumia, mutta siitä jää silti hyvä mieli. Tunnetta toki varjostavat väkisinkin ajatukset siitä, kuinka kauan päähenkilö Anguksen naiivi optimismi voi kestää. Juuri tällainen pohdiskelu tekee lukukokemuksesta rikkaan.

Viime vuonna Jalonen julkaisi pieneksi järkytyksekseni tarinalle jatkoa romaanissaan Merenpeitto. Emmin pitkään luenko kirjaa ollenkaan, mutta äskettäin kuitenkin tartuin siihen. Nyt en sitten tiedä olisinko Jaloselle vihainen vai kiitollinen.

Ymmärrän jatko-osan kirjoittamisen Jalosen kannalta hyvin. Hänellä on mitä ilmeisimmin ollut niin paljon ideoita ja aineistoa, että uusi romaani on suorastaan vaatinut päästä syntymään. Ja hyvähän tämäkin teos kirjallisesti on, mutta se rikkoo Taivaanpallon luoman, lukijan päässä syntyneen taikapiirin, eikä mielikuvitukselle ole enää sijaa.

Pahus. Ehkä kaikkia satuja ei kannattaisi kertoa loppuun asti. Taivaanpalloa suosittelen yhä lämpimästi.

Lue Kulttuuritoimituksen Tero Alangon viiden tähden arvio romaanista täältä.

Olli Jalosen Finlandia-palkittu Taivaanpallo on hieno romaani, mutta jatko-osa Merenpeitto herättää ristiriitaisia ajatuksia. Kuva: Pekka Nieminen / Otava

2

Toimin parisenkymmentä vuotta Kirjastopalvelun (sittemmin BTJ) Aksentti-lehden sivutoimisena levyarvostelijana. Vuosituhannen alkuvaiheissa postilaatikkooni alkoi suorastaan tulvia legendaarisen reggaemerkin Trojanin kokoelmia: yksittäisiä levyjä, tuplia, kolmen cd:n laatikoita ja joskus näyttävämpiäkin bokseja.

Olin asiasta innoissani, mutta lopulta liika oli liikaa. Osa sisällöltään välillä päällekkäisistä julkaisuista jäi arvioimatta ja ehkä välillä kuuntelemattakin. Levyt ovat edelleen hyllyssäni ja niitä on aina välillä kiva kaivaa esiin.

Muutama päivä sitten käsiini osui kolmen cd:n loota Trojan Reggae Duets Box Set, joka nimensä mukaisesti sisältää duettoesityksiä 1960- ja 1970-luvulta. Kokoelma osoittautui viihdyttävämmäksi kuin muistinkaan.

Jamaikalla yksi tunnetuimmista duettohiteistä on Derrick & Patsyn (oik. Derrick Morgan ja Millicent Todd) Housewives Choice vuodelta 1962. Kipaleen alkuperäinen nimi oli You Don’t Know, mutta nimi muuttui ”Kotirouvien valinnaksi”, koska kappaleesta tuli suosittu erityisesti naispuolisten radionkuuntelijoiden keskuudessa.

Euroopassa tunnetaan kenties paremmin Bob & Marcian (Bob Andy ja Marcia Griffiths) Nina Simone -cover (To Be) Young, Gifted And Black, jonka Englannissa jousilla somistettu versio oli iso hitti vuonna 1970.

Kokoelman niistä kappaleista, joita en ollenkaan muistanut, miellyin erityisesti Stranger (Cole) & Patsyn sielukkaaseen ralliin Come Back vuodelta 1964. Tasaisen muuttumattomana jauhavasta ska-kompista huolimatta yhteydet amerikkalaisiin soul-esikuviin ovat selvät. Kappaleen voi kuunnella vaikka täältä.

Duettoformaatti on kukoistanut erityisesti perinteisten Bollywood-elokuvien soundtrackeilla, mutta onhan monta jättimäistä pophittiäkin tehty miehen ja naisen yhteistyöllä. Jos nyt joku erityinen suosikki pitäisi mainita, valitsisin varmaankin Youssou N’Dourin ja Neneh Cherryn 7 Seconds -biisin vuodelta 1994.

3

Koronaviruksen vuoksi monet bisnekset ja sitä kautta ihmiset kärsivät pahoja tappioita, mutta joku saattaa hyötyäkin.

Netin kautta toimiva tietokonepelipalvelu Steam rikkoi viikonloppuna käyttäjäennätyksiä ja myös omat suosikkini, kilpa-ajopelit Assetto Corsa ja Assetto Corsa Competizione, näyttivät olevan myötätuulessa. Uutinen on hyvä niille, jotka haluavat löytää peliseuraa verkosta ja pelatahan voi, vaikka kököttäisi karanteenissa.

Jos haluaa tarkkailla pelaajamäärien kehitystä Steamin itseä kiinnostavista peleistä, kannattaa tutustua Steam Charts -sivustoon.

4

Netin viimeaikaisia villityksiä on ollut mustavalkokuvia värjäävä Image Colorization -palvelu. Näitä käsiteltyjä kuvia ovat julkaisseet jo kaupalliset tiedotusvälineetkin, mutta kuvien ”totuusarvoon” kannattaa suhtautua varauksella. Tekoälyn ohjaama systeemi tuottaa kovin epätasaisia tuloksia, joskin parhaimmillaan jälki on hienoa. Harmi vain, että ainakin ilmaisversiossa kuvien leveys on rajattu 1 200 pikseliin.

Minulle kelpaavat hyvin vanhat mustavalkoiset kuvat, mutta palvelun avulla voi myös huvikseen leikkiä. Itse kokeilin muun muassa The Beatlesin Revolverin kuuluisan mustavalkokannen värittämistä ja tulihan siitä alkuperäistä paljon ”elävämpi”!

5

Välillä on kiva kokkailla jotain itselle aivan uutta. Entisten työkaverieni Kaijan ja Juhan pitämä Korianterifarmi-sivusto tarjoaa tähän tarkoitukseen mukavia ideoita.

Viime viikonvaihteessa testasin wasabilla ja inkiväärillä maustettuja lohipullia. En ollut aikoihin laittanut mitään japanilaishenkistä ruokaa, joten siinäkin mielessä resepti toimi hyvin. Minun kriteereilläni ruoka oli työlään puoleinen, mutta kun syömään pääsi, kyllä maistui!

Kannattaa tutustua, jos on ruokaideoista pula.

Erik Ahonen