Anna Hintsin dokumenttielokuva Savusaunasisaruus. Kuva: Ants Tammik / Alexandra Film
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro kehottaa matkaan Lomonosovin niemimaalle, Suolijärven saunaan sekä savusaunasisaruuteen.
1
Me luulimme pitkään, että sauna ja varsinkin savusauna on sitä ihteään suomalaista. Virolaiset ja muut Itämeren ympärille levittäytyneet kansat kuitenkin tuntevat kiukaan eri muodoissaan ja sen levittämän lämmön yhtä hyvin kuin me.
Anna Hintsin dokumenttielokuva Savusaunasisaruus (2023) on ehtinyt kahmia palkintoja eri festivaaleilla, Hints parhaan ohjaajan palkinnon Sundancen elokuvafestivaaleiltakin viime vuonna.
Nyt elokuva kisaa parhaan elokuvan yleisöpalkinnosta Luxawardsista ja on tänään maanantaina 19.2.2024 nähtävissä ilmaiseksi Tampereen Niagara-elokuvateatterissa klo 16.30. Mene ihmeessä.
Savusaunasisaruus on häkellyttävä naisten vuoro, jossa mikään ei jää peittoon eikä häpeää salata. Näiden naisten kova elämä pehmenee vasta leppeissä löylyissä, toisia vihtoen ja huuhtoen.
Esiäidit nousevat kuulolle savu-usvasta.
Savusaunasisaruus Niagarassa 19.2.2024 klo 16.30, nouda ilmaislippusi kassalta. Lue elokuvan kritiikki täältä.
2
Lomonosovin maan postinumero on outo nimi, mutta se aukeaakin kuuntelemalla. Joukko teatterin, taiteen, maanviljelyn, kestävän kehityksen ja mikrobiologian ammattilaisia innostui norjalaisen Fridtjof Nansenin teoksesta, jossa tämä kuvailee retkeään Pohjoisnavalle.
Syntyi täysin omaehtoinen tarina erilaisista suomalaisista, jotka lähtevät samalle matkalle maata ahkiossaan vetäen. Europarlamentaarikko, luomuviljelijä, turvesuolla työtä tekevä, kaupunkiviljelijä, ruokainnovaatioihin sijoittaja ja maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija suuntaavat sulaville napajäille pohtiakseen mahdollisuutta rakentaa kestävä kasvualusta tulevaisuuden ravinnontuotannolle.
Kolmiosainen vaelluskuunnelma on kuunneltavissa missä vain, vaeltaessa, sohvannurkassa tai metsätöissä. Se saa miettimään mitä on vielä tehtävissä, kuinka kauan kehitys ilmastohistorian kuumimmasta vuodesta vielä kuumempaan jatkuu ja voisivatko Pohjoismaat olla edelläkävijöitä ihmiskunnan kiperimmän kriisin ratkaisijoina.
Kuunnelma on huikean taidokkaasti tehty, sen tarinaa on helppo seurata ja lumen ja jään äänimaailma omaa luokkaansa. Lomonosovin maan postinumero -hanketta ovat tukeneet kaikki eturivin säätiöt Koneesta Suomen Kulttuurirahastoon ja Taiteen edistämiskeskukseen. Lue lisää ja ala kuunnella täällä.
3
Frida Kahlosta kertova Anne Rautiaisen näytelmä Frida on loistava osoitus toteutuksesta, jossa pienestä tulee suurta ja visuaalisuus palvelee kuvataiteilijan elämää ja tuotantoa.
Elsa Saisio tekee pääroolin niin, että välillä unohtaa katsovansa näytelmää. Ykköseksi koko tuotannossa nostan Petra Karjalaisen tulkitsemat ja Tuomas Luukkosen säestämät espanjaksi esitetyt tangot. Niissä on esityksen todellinen virta ja tunne. Karjalainen uudistaa esityksen. Laulujen voima on valtava.
Teoshan on jo kertaalleen tehty Kuopion kaupunginteatterissa.
Frida Tampereen Työväen Teatterissa 4.5.2024 asti. Kulttuuritoimitukseen näytelmästä ovat kirjoittaneet Ritva Alpola ja Erkki Kiviniemi.
4
Valitsimme uuden presidentin, mutta muut Pohjoismaat pitävät kiinni kuninkaallisistaan. Käytännössä demokratia toteutuu näissäkin valtioissa pääministerin ja hallituksen sekä kansan valitseman parlamentin myötä. Kuningas on valtiolaivan keulakuva, arvojohtaja ja perinteiden ylläpitäjä.
Kuninkaan tai kuningattaren valtakausi on elinkautinen. Monarkki luopuu aniharvoin vallastaan ennen kuolemaansa. Poikkeuksiakin on, kiitos Tanskan Margaretan.
Englannin kuningas Charles sen sijaan joutuu nyt tasapainoilemaan terveytensä ja kuninkuuden välillä.
Miska Suoniemen 100 kiehtovaa juttua kuninkaallisista (Avain, 2024) on knoppiteos heille, jotka haluavat tuntea kuninkaallisten salatut elämät kautta vuosisatojen.
Sieltä selviää vaikkapa se, miksi nykyisen Tshekin, entisen Böömin ajoilta periytyvää Pyhän Venceslaun (1346) kruunua pidetään seitsemän lukon takana kuin saduissa.
Kuka uskaltaa asettaa tämän kultaisen, 91 jalokiveä sisältävän kruunun kutreilleen väärin perustein vallananastajana, kuolee väkivaltaisesti vuoden sisällä.
Natsivallan aikana Böömin protektoriksi itsensä korottanut Reinhard Heydrich teki niin ja miten kävi? Böömin pyöveli kuoli pommiattentaatin seurauksena Prahassa 1942.
5
Jos haluat saunoa ja uida hyvässä seurassa avaran avannon äärellä, mene Suolijärvelle Tampereen Hervantaan. Suolijärven ympäri kiertävä latu on edelleen kohtuullisen hyvässä kunnossa ja jäällä on mahtavaa kävellä, koska tämän pienen kanjonijärven kallioiset rannat ovat nähtävyys sinänsä.
Ratikka kolmosella sinne pääsee ja bussi numero 6 vie perille.
Saunamaksukin on halvempi kuin keskustassa.
Anne Välinoro
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.
Parasta juuri nyt (13.12.2024): Flash4, Eläinten salonki, Virtauksia, Medical Mysteries, joulukomediat
Galleriakierroksen jälkeen Petri Hänninen on käpertynyt sohvan nurkkaan odottamaan joulua.
Parasta juuri nyt (12.12.2024): SETI-lautapeli, The Gang, Fall of Civilizations, urheiludata, tantra
Mikko Saari on etsinyt elämää avaruudesta, oppinut sivilisaatioiden tuhosta ja analysoinut urheiludataa.