Robbie Coltrane (toinen vas.) oli Fitz, joka ratkaisee.
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aksu Piippo on nauttinut kuunnelmista, tv-draamasta ja jääkausiviileästä agenttiepiikasta.
1
Viime viikonloppuna menehtyneen näyttelijä Robbie Coltranen elämäntyötä voi juhlistaa katsomalla uudestaan hänen kenties parasta suoritustaan sarjassa Fitz ratkaisee (Iso-Britannia, 1993–1995).
Coltrane esittää sarjassa rikospsykologi Edward ”Fitz” Fitzgeraldia, joka on sanalla sanoen rasittava henkilöhahmo. Hän ryyppää ja polttaa liikaa, hän kärsii uhkapeliriippuvuudesta, hänen ihmissuhteensa ovat solmussa, koska hän on sietämätön tyyppi. Fitz on kuitenkin lahjakas työssään, minkä vuoksi sarja on kiehtova.
Ajan hammas on nakertanut varsinkin sarjan ulkoasua, mutta draama on yhä tiukkaa. Coltranen ohella voi ihailla esimerkiksi sarjan luoja Jimmy McGovernin hyvää käsikirjoittamista tai muiden näyttelijöiden suorituksia. Christopher Eccleston, Geraldine Somerville, Robert Carlyle – katso miltä he näyttivät 30 vuotta sitten!
Fitz ratkaisee on katsottavissa ainakin BritBox- ja C More -ohjelmapalveluissa. Uusintakierros Ylellä ei olisi pahitteeksi.
2
Kotimainen yleisradiomme tekee suhteellisen hyviä toimitettuja musiikkiohjelmia, mutta viime aikoina olen nauttinut Britannian vastaavan, eli BBC:n vastaavista. BBC:n radio-ohjelmista voi nauttia netin kautta tai BBC Sounds -sovelluksella älypuhelimella tai tabletilla.
Omia suosikkejani ovat Don Lettsin Culture Clash Radio ja Iggy Popin Confidential, mutta palvelussa on tarjolla valtavasti muutakin laadukasta ohjelmaa.
3
Ylen ykköskanavalla televisiossa pyörivä Helsinki-syndrooma (Suomi, 2022) on poikkeuksellisen laadukas kotimainen draamasarja. Käsikirjoitus on hyvin tehty ja kokonaisuus selvästi harkittu. Uutta ja suhteellisen harvinaista on myös tapa, jolla sarja kuvaa suomalaista radikalisoitumista.
Helsinki-syndrooma Yle Areenassa.
4
James Taylor Quartetin uusi albumi Man in the Hot Seat (Audio Network, 2022) on groovaavaa action-funkia. Jo 1980-luvulla aloittanut brittibändi on kasvattanut sointiaan hirtehisistä hammondcovereista isolla orkesterilla soitettavaan jääkausiviileään agenttiepiikkaan.
5
Milloin olet viimeksi kuunnellut kuunnelman?
Meriteatterin pakahduttava Lähtökäsky-kuunnelmasarja on palannut Yle Areenaan, ja se on kulttuuriteko. Kolmeen näytelmään perustuva sarja rakentuu Naantalin saaristossa sijaitsevan Rymättylän asukkaiden tarinoista.
Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Anni Mikkelsson. Sarjan musiikki on meriteatterilaisten säveltämää ja soittamaa (teatterilaisiin kuuluvat mm. Antti Autio ja M:n yhtyeessä vaikuttava Jussi-Pekka Parviainen).
Tätä kirjoittaessa huomaan, että olen kirjoittanut samasta kuunnelmasta aikaisemminkin tällä samalla palstalla. Hyvä kiertoon!
Lähtökäsky Yle Areenassa.
Aksu Piippo
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (25.4.2025): Petra Giacomelli, Riitta Uusitalo, Harry Salmenniemi, Typerän työn herätyskokous, Teatterikone
Anne Kalliola nostaa listalle asioita, jotka ovat viime aikoina koskettaneet, naurattaneet ja suhteuttaneet perspektiiviä maailmaan.
Parasta juuri nyt: Hampuri-spesiaali!
Petri Hänninen on käynyt Hampurissa, nähnyt Sankt Pauli ja Reeperbahnin, ja vieraillut Prototyp-automuseossa.
Parasta juuri nyt (24.4.2025): Kuningatar Ena, Franco ja diktatuurin aika, Valo ja pimeys, Kolttain mailta
Anne Välinoro kiinnostuu kristinuskon perusideoista Wille Riekkisen uutuusteoksen myötä ja päättelee etätyörupeamaansa Espanjassa.
Parasta juuri nyt (17.4.2025): Flixbus, Lissabon, kaakelit, pastel de nata, Cormac McCarthy
Kimmo Ylönen on istunut linja-autossa Turusta Portugaliin ja löytänyt vierasmajan hyllystä suurenmoisen kirjan.