Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aksu Piippo on nauttinut tv-sarjoista, Tarantinon romaanista ja Bowien pöytälaatikkoaarteista.
1
HBO Maxin uutuussarja Landscapers (Iso-Britannia/Yhdysvallat, 2021) on todellisuuteen perustuva tarina avioparista, joka tappaa vaimon vanhemmat ja onnistuu pakoilemaan oikeutta 15 vuotta.
Erilaisia kuvallisen ilmaisun lajeja sulauttava draama kuvaa paitsi rikosta, hyväksikäyttöä ja siitä selviytymistä, myös ennen kaikkea suurta rakkautta kahden ihmisen välillä. Ihminen todella voi elää useassa todellisuudessa yhtäaikaisesti.
Pääosissa loistavat Olivia Colman ja David Thewlis. Vaikka onkin pakahduttavan surullinen, neliosainen minisarja ilahduttaa joka suhteessa kuvausta ja musiikkia myöten. Loistavan käsikirjoituksen on laatinut Colmanin puoliso Ed Sinclair.
2
Kulttuuritoimituksen Kaarina Lehtisalo arvioi HBO Maxin The Great -sarjan (Yhdysvallat, 2021) hiljattain ansiokkaasti. Sattumoisin olen kuitenkin eri mieltä arvion kanssa: sarjan toinen kausi on loistava!
The Great on sakea ja roisi satiiri Venäjän keisarinna Katariina Suuresta, joka luovii hankalissa tilanteissa itsensä ja valtakuntansa kanssa.
Sarja ei kuitenkaan suinkaan kerro Venäjän historiasta sen kummemmin kuin sen hallitsijastakaan, sillä ne ovat vain dramaturgisena välineenä sarjan omituisessa ilmaisussa. Sarja kuvaa enemmänkin nykyajan sukupuolidynamiikkaa mustan komedian keinoin. Tuntuu, että sarjassa voi tapahtua mitä tahansa, mikä on ilahduttavaa ja raikasta. Näyttelijöiden ilmaisu on saatu kohdalleen sarjan estetiikan kanssa.
3
Quentin Tarantinon tämän vuosituhannen paras ohjaustyö on Once Upon a Time in Hollywood (Yhdysvallat 2019). Viipyilevä ja nostalgisoiva elokuvateollisuuden ja kalifornialaisen elämäntyylin 1960-luvun lopun kuvaus sai viime vuonna eräänlaisen kirjallisen laajentuman samannimisestä romaanista (Like, 2021; suom. Juha Ahokas; lue Ilkka Valpasvuon arvio täältä).
Tarantinon romaani kertoo saman tarinan tutuista hahmoista, mutta proosan keinoin. Tunnelma on taitavasti rakennettu, ja vaikka päähahmot ovat enimmäkseen vähän tyhmiä, eivätkä niin miellyttäviä, on kirjaa mukava lukea.
Tapahtumat ja hahmot saavat syvyyttä, ja nostalginen ote on täysin häpeilemätöntä. Romaani leikkii samalla kysymyksellä kuin elokuva: olisiko jokin 1960-luvun Hollywoodin tunnelmasta ja tuosta ”viattomuuden ajasta” säilynyt ilman Charlie Mansonin ja hänen seuraajiensa tekemiä murhia?
4
David Bowien hyllytetty albumi Toy (Parlophone, 2022) julkaistiin kuusi vuotta sitten menehtyneen mestarin 75. syntymäpäivän aattona toissa viikolla. Albumi on erikoinen kokeilu: Bowie äänitti vuosituhannen vaihteessa laadukkaan bändinsä kanssa uusien kappaleiden lomassa versioita ikivanhoista 1960–1970-lukujen taitteen biiseistään. Tuolloinen levyfirma kuitenkin hyllytti julkaisun, mikä sai Bowien lopulta lähtemään Sonylta ja perustamaan oman ISO-levymerkin.
Sessioiden uusia kappaleita julkaistiin esimerkiksi Heathen-albumilla ja singlejen B-puolina. Osa kappaleista kiersi nettiä vuosikaudet bootleg-versioina. Uudella julkaisulla on myös ennenkuulemattomia versioita.
Toy ei ole mikään mestariteos, mutta fanille on ilahduttavaa kuulla Bowien laulua ja hyvää bändisoittoa.
5
West Wing (Yhdysvallat, 1999–2006) on pitkästä aikaa katsottavissa HBO Maxilla. Aaron Sorkinin luoma hieno sarja oli osaltaan muodostamassa televisiosarjojen siirtymää kohti pidempiä ja kunnianhimoisempia kerronnallisia kaaria.
Sarjassa on 154 jaksoa. Aion katsoa ne kaikki!
Aksu Piippo
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.