Parasta juuri nyt (18.1.2021): Theroux: Elämää reunalla, Sisäilmaa, Luvattu maa, Rocketman

18.01.2021

Dokumentaristi Louis Theroux. Kuva: Tom Barrow / Mindhouse / Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Miia Lepola on innostunut Ylen yhteiskunnallisista sarjoista ja kiehtovista henkilötarinoista sekä pohtinut edesmenneitä parisuhteita.

1

Sisäilmaa on Tiina Lymin alkuperäisideaan, käsikirjoitukseen ja ohjaukseen pohjautuva Ylen esittämä minisarja, joka on ollut viime päivinä monien ihmisten huulilla. Sarjan tunnelma muistuttaa ajoittain toista mestariteosta M/S Romanticia, vaikka kumpikin on kunnioitetusti ihan oma juttunsa.

Sisäilmaa tuo esille suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteissa muhivat saastaisuudet, jotka homeongelmien ja virkamiesasiantuntijan itsemurhan myötä tulevat sarjassa symbolisesti ja konkreettisesti esille. Suosittelen katsottavaksi kaikille ajan hermoilla leijuville yhteiskuntalaisille.

Sisäilmaa Yle Areenassa.

2

Theroux: Elämää reunalla on Yle Areenasta löytyvä neliosainen sarja, jossa dokumentaristi Louis Theroux käy omakohtaisesti läpi 25-vuotista uraansa dokumenttien tekijänä.

Olen seurannut Theroux’n uraa yli kymmenen vuotta ja kunnioitan hänen tapaansa etsiä vastauksia kysymyksiin nöyrällä mutta kyseenalaistavalla tavalla. Theroux’n dokumentit näyttävät syväluotaavaa arkea esimerkiksi uskonyhteisöissä, mielenterveysammattilaisten ja kuntoutujien parissa tai pahamaineisimmissa vankiloissa.

Pääsisinpä istumaan iltaa Theroux’n kanssa, uskon että tarinat eivät ainakaan loppuisi.

Theroux: Elämää reunalla Yle Areenassa.

3

Elämäkerrassa Luvattu maa (Otava, 2020) Barack Obama käy omin sanoin läpi nuoruuden kasvuvaiheitaan, vaimonsa Michellen tapaamista ja perhe-elämän rakentamista, politiikkaan siirtymistä sekä lopulta presidenttiytensä ensimmäistä virkakautta.

Obama on minun makuuni, olen aina pitänyt hänen tyylistään olla ja johtaa, vaikken politiikasta kovin paljon tiedäkään. Kiinnostavaa luettavaa mieheltä, joka on perinpohjaisesti demokraattisten arvojen kannattaja ja puolustaja.

4

Rocketman (2019) on Elton Johnin elämästä ja urasta kertova elämäkerrallinen elokuva, jonka näin ensimmäisen kerran kuukausi sitten. Elokuva avasi hyvin artistin yksinäistä ja rakkaudenkaipuista elämää, uran varrella tapahtuneita tilanteita sekä päihdekäytön vakavuutta.

Musikaaliseen tyyliin toteutetun elokuvan myötä ymmärsin tarkemmin joidenkin lempilaulujeni merkityksen. Pääosan eli Eltonin näyttelijä Taron Egerton tekee loistavan roolisuorituksen laulumaneereineen ja olemuksineen.

Rocketman katsottavissa muun muassa Netflixissä.

5

Kun kaksi toisilleen tärkeää ja rakasta ihmistä päättävät jatkaa ihmissuhdettaan parisuhteesta ystävyyssuhteeksi, on päätöksen teon hetkellä ratkaistava tärkeä asia: pelastaa merkityksellinen ihmissuhde ennen kuin vääränlainen ”status” saastuttaa kaiken kauniin ja arvokkaan.

Poplaulaja Ariana Grande laulaa yllä hittibiisissään Thank You, Next kunnioittavasti edellisistä kumppaneistaan. Elämää voi suunnitella, mutta elämäntilanteiden käänteitä ei voi ennalta tietää. Parisuhteen päättyminen voi kaikessa surussa ja haikeudessaan olla sittenkin parasta juuri nyt. Kaikkia eronneita, eroa tekeviä ja elämää jatkavia kunnioittaen.

Miia Lepola

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This