Taidekerääjä Seppo Fräntin kokoelmien näyttely aukeaa Kiasmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eija Niskanen on käynyt kirjastossa, suunnitellut museoretkiä ja jäänyt koukkuun ranskalaisvakoojien maailmaan.
1
Uutiset kirjastojen ja museoiden avautumisesta ilahduttavat rajoittuneeksi muuttuneen viikkorutiinin keskellä. Kävin jo lainaamassa kirjan Keskustakirjasto Oodissa ja piti oikein laittaa huulipunaa moiselle reissulle ja ottaa selfie hyllyjen välissä.
Kiasmassa aion käydä katsomassa taidekerääjä Seppo Fräntin Hullu rakkaus -kokoelman. Fränti on suurelle yleisölle tunnetumpi Jolon panttivankina, mutta hän on koko ikänsä ollut ahkera taiteenkeräilijä. 2017 hän lahjoitti kotimaiseen nykytaiteeseen keskittyvän kokoelmansa Kiasmalle.
Toukokuun loppupuolen luppoajat menevät museoiden nettisivuja tutkiessa ja retkiä niihin suunnitellessa.
2
Le Bureau – vakoojaverkosto on koukuttanut porukkaa. Vakoojadraamojen asteikolla tämä on enemmän le Carréa kuin Medusan verkkoa. Kyseessä on nokkelasti käsikirjoitettu, sopivasti realistisenoloinen sarja, jossa puhutaan ranskan ohella venäjää, englantia, arabiaa ja farsia. Lähi-Idän kielistä YLElle kääntävälle Sampsa Peltomaallekin lienee siis ollut töitä.
Mathieu Kassovitz tasapainottelee kutkuttavasti pääroolissaan Moukkana todellisen minän ja peitehahmon välillä. Elokuvaohjaajana aiemmin seuraamani (mm. erinomaisen Viha – La Haine -siirtolaislähiönuorten kuvauksen ohjaus) ohjaaja-näyttelijä on sopivan vähäeleisen pidättyväinen roolissaan. Myös erinomaisesti käsikirjoitetut naishahmot, kuten Iraniin soluttautumista virittelevä nuori nörtinoloinen Marina ja psykologi Dr. Lauréne, tuovat tarinaan sopivasti juonikuvioita. Taustalla komppaavat vakoiluosaston työntekijät, joista yksi suosikkini on mauttomia kasarisolmioita harrastava pomo Duflot.
Jatkossa ilmeisesti Mathieu Amalric ilmestyy mukaan näyttelijäkaartiin, joten herkkua riittää joksikin aikaa.
3
Ghibli-animaatioiden fanit voivat tehdä virtuaalimatkan Ghibli-museoon museon YouTube-kanavalla. Olen vieraillut tässä niin lapsia kuin aikuisia viehättävässä paikassa kymmenkunta kertaa, mutta museon nurkkia on mukava katsella videoinakin.
Studio Ghiblin tuottaja Toshio Suzuki on istunut ohjeiden mukaan kotona ja näyttää miten piirretään Totoro.
Totoron luoja Hayao Miyazaki puolestaan on uutisten mukaan saanut jo 36 minuuttia uutta animaatioelokuvaansa valmiiksi, joten tulevaisuutta kannattaa odotella.
4
Toinen tunnettu tokiolaismuseo Mori Art Museum on lanseerannut someen Artist Cook Bookin. Siinä eri taiteilijat jakavat ruokareseptejä, koska luominen on rajatonta materiaalista riippumatta. Reseptit saa vaikka museon Instagram-tililtä (#moriartmuseum) japaniksi ja englanniksi. Sarjan aloittaa museon kuraattori Mami Kataoka lootusjuurireseptillä.
5
Pilviä on nyt aikaa tuijotella. Omalaatuinen sää, joka heittää lumisateesta keväänvehreyteen jopa saman päivän aikana, on tuottanut upeita pilvimuodostelmia, joista väki on postaillut kuvia ahkerasti. Parasta on pistäytyä portelosta pihalle ja ihailla omin silmin miten luonto jäljittelee taidetta.
Eija Niskanen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.