Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Alli Mattilaan on tehnyt vaikutuksen rap-artisti Kuopus ja viihdyttänyt astrologia.
1
Vaikka ulkoapäin ei välttämättä uskoisi, pidän suomenkielisestä rap-musiikista. Olen kasvanut Pikku G:n voimauttavien säkeiden tukemana ja yhteiskuntakriittisiä fantasioita olen kanavoinut huudattamalla kuulokkeissani milloin Asaa, Pyhimystä ja milloin D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-kollektiivia. Monet rap-artistit kuitenkin työntävät diplomaattiluonnettani luotaan, sillä hiphop-kulttuurissa tuntuu ulkopuolisen silmin vaikuttavan vahvasti tietynlainen uhoileva olemisen laatu.
Jotain muuta, jotain kutkuttavaa, jotain ihanaa tähän kulttuuriin tuo artisti nimeltä Kuopus. Näyttelijä Pietu Wikströmin artistiprojekti pyrkii muun muassa horjuttamaan rapin seksistisiä rakenteita sanailemalla uneksivien fantasiamaailmojen sekä paljastavien henkilökohtaisten maailmojen välillä. Spotifyssä julkaistu kappale nimeltä Femme teki minuun vaikutuksen juuri sillä, että en löytänyt siitä uhoa, mutta todella paljon rakenteita horjuttavaa rehellisyyttä.
2
”Miksi löysin tämän kirjan vasta nyt”, oli kysymys, jonka esitin itselleni luettuani Ulla Donnerin Spleenish-sarjakuvateoksen yhdeltä istumalta kesälomani alkajaisiksi. Donner kuvaa teoksessaan draivinsa menettänyttä nuorta aikuista – siis ihmistä, jollaiseksi minä ja moni kaltaiseni milleniaali taideihminen on varmasti ainakin jossain kohtaa elämäänsä ajautunut. Kirjassa minua puhutteli paitsi sen oivaltava musta huumori myös teoksen kiivastahtinen muoto, joka muistutti muun muassa Instagram-tarinoista ja gif-meemeistä.
3
Viime aikoina olen tutustunut ujosti minulle uuteen jumalmyyttiseen maailmaan nimeltä astrologia. Aurinkokunnan planeettoihin liitetyt merkitykset, eläinradan tähtimerkeistä kerrotut kertomukset sekä planeettojen erilaisiin suhteisiin ja liikkeisiin yhdistetyt käsitykset ja selitykset kiehtovat ja viihdyttävät minua mystisyydellään. Astrologia on animismista kehittynyt uskomusjärjestelmä, mutta minua se kiehtoo juuri kulttuurin näkökulmasta. Internet-aikana astrologia elää iltapäivälehtien horoskooppipalstojen lisäksi meemeissä ja nykyajan ennustajien sosiaalisen median julkaisuissa. Verkko on myös pullollaan erilaisia astrologisia laskureita ja kirjoituksia, joita silmäilemällä voi tutustua paitsi itseensä myös aurinkokunnan planeettojen fyysisiin ja liikkeellisiin ominaisuuksiin. Planeettojen perääntymiset (retrograde) sekä esimerkiksi Saturnuksen paluu ovat ihanan maagisia ilmiöitä, joiden merkitykset saavat minussa aikaan mukavaa kutkutusta.
4
Kesäloman alkajaisiksi löysin kumppanini kanssa mahtavan uuden treffikohteen: tiedekeskus Heurekan. Meillä molemmilla oli epämääräisen innostuneita muistoja liittyen tuohon museoon, jossa ainakin minun lapsuudessani kinesteettinen oppiminen ja kokeilu olivat isossa osassa keskuksen sisältöjä. Minä muistin etukäteen rottakoripallon, kumppanini polkupyöräilyn nuoralla katon rajassa – molemmat olivat esillä keskuksessa yhäkin ja rottien hyvinvointi yllätti ainakin minut positiivisesti.
Treffipaikkana Heureka on mahtava siksi, että siellä tulee jakaneeksi toiselle asioita, joita harvassa ympäristössä ei tulisi edes mieleen, sekä siksi, että keskuksen tämänhetkinen näyttely Aivot narikasta! saa kävijänsä salakavalasti yhteistyöhön. Suosittelen Heurekan käyntiä etenkin leikkimielisille ja uteliaille aikuisille myös ja etenkin ilman lapsia.
5
Elokuussa koittavan Helsingin juhlaviikkojen ohjelma vaikuttaa kaikkiaan kiinnostavalta kokonaisuudelta, mutta erityisesti sieltä silmiini pompsahti kuusipäiväinen esityksellinen seminaaritapahtuma F/Symposium. Tapahtuman työryhmään kuuluvat näyttelijä ja ohjaaja Anna Paavilainen, teatterintekijä ja vapaa kirjoittaja Olga Palo, tuottaja Maria Junno, koreografi Sonya Lindfors, tuottaja Essi Vesala sekä äänisuunnittelija Johanna Storm. Jo julkistetussa ohjelmassa on esitelty monenlaisia (live)podcasteja muun muassa vapaudesta, äitikulttuureista sekä kirjastoinstituutioista.
Pirkanmaalaisena toivoisin tietysti, että tapahtuman podcastit olisivat kuunneltavissa myös verkossa. Puhuttu, laadukas asiasisältö olisi kovin tervetullutta ainakin minun keittiööni ja kuulokkeisiini!
Alli Mattila