Parasta juuri nyt (15.5.2023): Thé Hidden, Avioliitto, Munkkivuori, Disco Elysium, cheerleading

15.05.2023
Marriage

Avioliitto-sarjan Sean Bean ja Nicola Walker. Kuva: Rory Mulvey / The Forge Entertainment Ltd & A3MI / Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on vieraillut teehuoneella, katsellut televisiosta laatusarjoja, ollut kamala poliisi ja hurrannut cheerleading-katsomossa.

1

Ilahduin kovasti huomattuani Tampereen Hatanpään valtatielle ilmestyneen kiinalaisen teehuoneen. Olen ehtinyt vierailemaan Thé Hidden -teehuoneella nyt jo kolmesti ja joka kerta paikalta on saanut poistua tyytyväisenä: tarjolla on ollut erinomaista teetä ja mainioita leipomuksia.

Teehuoneen on perustanut Yuyan Chen, joka tuli Tampereelle vaihto-opiskelijana vuonna 2016 ja on nyt asunut Tampereella nyt viisi vuotta. Teenjuojien perheessä kasvanut Chen näki hyvän tilaisuuden parantaa kaupungin tarjontaa autenttisen kiinalaisen teen suhteen ja tarttui siihen.

Chenin tavoitteena on tuoda kansainvälistyvään ja aikaisempaa monikulttuurisempaan kaupunkiin uudenlaista kahvilakulttuuria ja tunnelmaa. Siinä on onnistuttu: Thé Hiddenin teevalikoima on vertaansa vailla ja tarjoilu jotain aivan ainutlaatuista. Teehuoneelle kannattaa tulla ajan kanssa, koska täällä teetä tarjoillaan isoista kannuista ja pienistä laseista, joka sopii erinomaisesti rauhalliseen maisteluun.

Tulevaisuudessa on luvassa teevalikoiman kehittämistä, teemaistatustilaisuuksia ja uusia teekakkuja, eikä kahvinjuojiakaan ole unohdettu: kylmä Soda Americano -kahvi on jo kerännyt Instagramissa kiitosta kahvinjuojilta.

Thé Hidden. Hatanpään valtatie 6B. Instagram: @thehidden.fi

2

Yle Areenasta löytyy erinomainen brittisarja Avioliitto. Neliosainen sarja on saanut Areenassa osuvat avainsanat ”pohdiskeleva” ja ”haikea”. Sean Bean ja Nicola Walker ovat pitkään naimisissa ollut pari Ian ja Emma. Pariskunta on aikoinaan menettänyt lapsen ja sitten kasvattanut adoptiolapsen aikuiseksi. Omat vanhemmat ikääntyvät ja nyt Ian on joutunut työttömäksi ja kokee osattomuutta.

Sarjan tunnelma on ihastuttava, fiilis vaihtelee iloisesta haikeaan ja turhautuneesta vaivaannuttavaan. Ianin yritykset saada ihmiskontaktia ovat kiusallisia, Emman töissä pienessä lakitoimistossa taas verenpaine kohoaa syystäkin. Stefan Golaszweskin kirjoittama ja ohjaama sarja on erinomaista työtä.

Sarjassa on myös mieleenpainuva tunnusmusiikki. Se on kuuntelemisen arvoista itsessään: kyseessä on Caroline Shaw’n säveltämän Partita for 8 Voices -teoksen ensimmäisen osan alku. Roomful of Teeth -lauluyhtyeen esittämä teos on upea.

Avioliitto Yle Areenassa 31.7.2023 asti.

3

En ihan hirveästi katsele televisiota, mutta annetaan silti toinenkin tv-sarjasuositus. Tämä on näemmä Munkkivuorelle jo kolmas esiintyminen Parasta juuri nyt -jutuissa: ensin ehti Terhi Skaniakos marraskuussa 2022, sitten Anna Elina Isoaro helmikuussa. Lisäksi Janica Brander täräytti arviossaan viisi tähteä ja kehui sarjaa mestariteokseksi.

Pakko on liittyä kuoroon. Puolisoni sai liittymäasioitaan hoitaessaan ilmaisen kuukauden Viaplayta, joten pääsimme katsomaan sarjaa. Huikeaa työtä, kaikin puolin. Ajankuvassa on paljon tuttua, vaikka itse vähän nuorempaa polvea olenkin. Sarjan kuvaamassa lapsuudessa on silti paljon tunnistettavaa.

Mikki on suurin -taskarin tarina irokeesikaulanauhasta on minunkin mieleeni painunut, ja minäkin olen kierrellyt joskus katselemassa pysäköidyistä autoista, miten isoja lukuja niiden nopeusmittareista löytyy. Tätä kaikkea on tietysti hauska selittää omille teineille: ”Joo, noi kupongit on niinkuin postimerkkimateriaalia. Ai niin, ettehän te tiedä millaisia postimerkit oli ennen.”

”Vaikka Munkkivuori on nostalginen, se raapii kullan muistojen päältä”, kirjoittaa Brander arviossaan. Juuri näin: Munkkivuori näyttää kyllä terävästi, miten 1980-luku oli monessa mielessä aika kammottavaa aikaa olla lapsi.

Munkkivuori on katsottavissa Viaplay-palvelussa.

4

Aleksandr Manzosin Pelattu elämä -kirja sai minut lopulta ostamaan Disco Elysium -tietokonepelin. Virolaisen kirjailijan Robert Kurvitzin kirjoittama ja ZA/UMin kehittämä poliisiroolipeli sijoittuu omaperäiseen maailmaan, josta pelaaja on alkuun täysin pihalla. Niin on pelihahmokin, koska pelaajaa edustava poliisihahmo kärsii vakavasta muistinmenetyksestä. Kätevää!

Maailmaan ja sen tapahtumiin tutustutaan keskustelemalla. Tässä pelissä ei ole varsinaisesti toimintaa, vaan kaikki kohtaukset ratkaistaan keskustelujen kautta – keskustelukumppanina voi tosin olla kaikenlaista muutakin kuin muita henkilöitä, kuten päähenkilön tajunnan sisäisiä prosesseja ja myös elottomia esineitä.

Pelin maailma on todella kiehtova ja parhaiden roolipelien tapaan peli tarjoaa todella paljon erilaisia lähestymistapoja ongelmien ratkaisemiseen. Vuonna 2019 ilmestynyttä peliä on ylistetty paljon ja peli on voittanut lukuisia parhaan pelin palkintoja. Sitä pidetäänkin yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista videopeleistä. En ole vielä kovin pitkällä pelissä, mutta alan kyllä ymmärtää miksi.

Disco Elysium on saatavilla Windowsille, Macille, Playstation 4:lle ja 5:lle, Nintendo Switchille ja Xbox Onelle ja Series X/S:lle.

5

Viimeiseksi sitten viikonlopun kovin tapahtuma! Se ei tietenkään ole Euroviisut, vaan Pyrintö Cheer Teamin lauantainen kevätnäytös Tesomalla! Olipa taas ilo nähdä energistä nuorisoa liikkeellä. Cheerleading on hieno, mutta kovin vähän tunnettu ja arvostettu laji, ottaen huomioon miten suosittua siitä on tullut viime vuosina ja miten hyvin Suomi on kansainvälisestikin menestynyt.

Lajia tuntemattomilta ensimmäinen kysymys on aina se, että ”ketäs te oikein kannustatte?”. No ei ketään! Kilpacheerissä ei jää epäselväksi, kuka on lavalla, esitys nimittäin alkaa huuto-osuudella, jossa kailotetaan täyttä kurkkua oman joukkueen nimeä ja tunnusvärejä. Sitä seuraa parin minuutin mittainen tiivistahtinen tempaus, jossa nähdään sekoitus permantoakrobatiaa ja ilma-akrobatiaa, jossa joukkueen jäseniä nostetaan ja heitetään ilmaan.

Cheerleading-joukkueita löytyy Suomesta paljon, Tampereeltakin useampi. PCT on yksi Tampereen Pyrinnön isoimmista jaostoista yli 500 harrastajallaan. Voimistelulajien tapaan cheerleading on nuorisolaji: harrastamaan pääsee parivuotiaasta alkaen ja aikuisten sarja alkaa jo 15-vuotiaista. Laji on Suomessa vahvasti tyttöjen laji, mutta sekajoukkueinkin kisataan ihan MM-tasolla, voimakkaille ja akrobaattisille miehille ja pojille on lajin parissa kysyntää.

Suomen All Girl -maajoukkueen hopeamitalin arvoinen suoritus tämän vuoden MM-kisoista on hyvä esimerkki. On hienoa nähdä, miten naiset kuin lentävät paikoilleen pyramideihin!

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua