Jani Volasen Munkkivuori. Kuva: Elisa Viihde Viaplay
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Terhi Skaniakos on katsonut kotimaista draamaa, innostunut Antti Holman podcastista ja kuunnellut hyvin toimitettuja musiikkiohjelmia.
1
Munkkivuori on upea kotimainen draamasarja, joka kertoo yhden 1980-luvun alun kesän tapahtumista kerrostalokompleksissa asuvien lasten silmin. Tarina sijoittuu 1980-luvun alun Helsingin Munkkivuoreen. Ajankuva on monella tavalla tunnistettava ja tuttu. Henkilöhahmot ovat moninaisia ja näyttelijäntyö onnistunutta. Erityisesti lapsinäyttelijät tekevät käsittämättömän upeita rooleja.
Erityisesti sarjassa ilahduttaa sen visuaalinen estetiikka, hyvä tuotanto ja viimeistelty kokonaisuus. Parasta kotimaista tuotantoa naismuistiin! Lisäksi Paula Vesalan tekemä ja Maija Sariolan esittämä kappale Unohdus on upea iskelmätribuutti, jota mielelläni kuuntelisin muutoinkin. Vielä sitä ei kuitenkaan löydy suoratoistopalveluista.
Munkkivuori on Jani Volasen käsikirjoittama ja ohjaama ja se on nähtävissä toistaiseksi vain Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa. Pelkästään tämä sarja on kuukauden tilausmaksun arvoinen.
2
Tätä on odotettu! Antti Holman uusin podcast Antin koulumatka on tuonut iloa ja valoa syksyn synkkyyteen. Holman tavassa käsitellä aidosti ja rehellisesti arkeaan eli ”ei mitään” on jotakin puhdistavaa ja rentouttavaa.
Podcastissa ei ole juonta, sitä ei ole käsikirjoitettu tai suunniteltu, tai näin Holma ainakin väittää. Eikä se ole podcast ensinkään, vaan henkilökohtainen projekti. Tähän saakka se ei ole myöskään ollut koulumatka, vaikka alkuperäinen idea oli nauhoittaa jaksot automatkan aikana matkalla elokuvakouluun, jossa Holma opiskelee. Jaksot on kylläkin nauhoitettu autossa erinäisillä ajeluilla ympäri Los Angelesin katuja.
Jutuissa mukana usein myös Sasou-koira sekä puoliso ”Sissonen”. Tämä huumori kolahtaa. Sisäistä sielun valoa ja silkkaa iloa!
3
Ukraina näyttämöille on Suomen harrastajateatteriliiton, Finlands Svenska Ungdomsförbundin, Työväen Näyttämöiden liiton ja Nordic Drama Cornerin yhteistyössä järjestämä tapahtumaviikko. Kuusi ukrainalaista näytelmätekstiä on käännettu suomeksi, joista yksi lisäksi ruotsin ja saamen kielille. 17 harrastajateatteria ovat mukana tekemässä lukudraamaa, jossa näyttelijät esittävät näytelmän istuen ja lukien, mutta kuitenkin eläytyen.
Serhi Žadanin (s. 1974) Leipäaselepo on valittu muun muassa Tampereen Tukkateatterin ja Jyväskylän Huoneteatterin esitettäväksi tekstiksi. Näytelmä kertoo alun perin Itä-Ukrainan sodasta (2014), mutta teksti voisi yhtä hyvin kuvata tämän päivän sotatilannetta. Suomenkielisen käännöksen ovat tehneet Yuriy Zub, Santul Kosmo ja Elli Salo.
Ukraina näyttämöille 21.–27.11.2022. Kaikki teatterit ja esitysajat löytyvät täältä.
4
Vuoden pimeimpään aikaan sopivat erinomaisesti kynttilät ja kausivalot. Niillä saa luotua pehmeää valoa ja tunnelmallisuutta.
Polta kynttilöitä turvallisesti ja muista Tukesin kolme ohjetta: 1) Kynttilää tulee polttaa vain vakaalla, palamattomalla alustalla; 2) Kynttilän tulee olla riittävän etäällä muista esineistä. Jätä myös kynttilöiden väliin riittävästi tilaa; 3) Älä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa.
5
Olen vasta viime aikoina löytänyt kaksi Yle Radio 1:llä jo vuonna 2021 alkanutta musiikkiohjelmaa: Timantteja ja ruostetta (toimittajat Laura Korhonen, Miika Lauriala ja Veli Kauppinen) ja Mielimaisema (toimittajat Riikka Holopainen ja Ahti Paunu).
Olen koukussa näihin perinteisiin, toimitettuihin musiikkiohjelmiin, ja niitä onneksi löytyy YLEn tuotannosta lukuisia. Erityisesti pidän genrerajat ylittävistä, yllättävistäkin ohjelmista, joissa jonkin teeman tai asian ympärilleon rakennettu moninaisia kokonaisuuksia. Tässä suhteessa arvostan hyvää toimittajan työtä, mutta myös persoonallista otetta ja uskallusta tehdä omannäköistä ohjelmaa.
Timantteja ja ruostetta sekä Mielimaisema Yle Areenassa.
Terhi Skaniakos
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (26.11.2024): FLASH4, Mältinranta, Hurmaavan surmaava kulutus, Sampo Mäkelä, Tuomiokuoro
Sari Harsun listalla on ruokakeskustelua, kuorolaulua ja valotaidetta.
Parasta juuri nyt (25.11.2024): Maaria Wirkkala, Antti Mikkola, Ida Ahtikivi, Satu Rämö, adventtiaika
Aila-Liisa Laurilan Parasta juuri nyt -listalla on kuvataidetta, kirjallisuutta, teatteria ja joulun odotusta.
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.