Kuva: Olli Sotamaa
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Olli Sotamaa intoilee jalkapallokirjoista.
1
Qatarissa pelataan parhaillaan miesten MM-kisoja, mutta turnauksesta on muun muassa Qatarin onnettomasta ihmisoikeustilanteesta ja kansainvälisen jalkapalloliitto FIFAn mädännäisyydestä johtuen ollut vaikea innostua. Tämä ei silti tarkoita, etteikö jalkapallosta voisi intoilla. Peleistä säästyneen ajan voi hyvin käyttää jalkapallokirjojen parissa.
Filosofi Simon Critchleyn kirja What We Think About When We Think About Soccer tarjoaa rikkaalla paletilla lähtökohtia nykyaikaisen jalkapallon ymmärtämiseksi. Tiivis kirja kehittelee lajille ominaista poetiikkaa avaten jalkapallon esteettisiä ja eettisiä ulottuvuuksia myös maallikkolukijalle.
2
Viimeisen parin vuosikymmenen aikana data-analytiikka on muuttanut monin tavoin sitä, miten jalkapalloa pelataan, valmennetaan, hallinnoidaan ja kulutetaan. Toimittaja Rory Smithin kirja Expected Goals tarjoaa katsauksen datavallankumouksen historiaan ja nostaa esiin havainnollisia esimerkkejä siitä, miten moninaisiin tarkoituksiin maailman suurimmat seurat nykyään dataa käyttävät.
Kirjan nimi Expected Goals viittaa niin sanottuun maaliodottamaan eli luotujen maalitilanteiden laatuun. Mitä parempi maalipaikka, sen korkeampi XG-lukema. Tällaisten datalähtöisten termien luikertelu tavallisten jalkapallokannattajienkin kieleen kertoo ilmiön läpitunkevuudesta.
Kiinnostavana sivujuonteena Smith avaa, miten videopeleillä, fantasiaurheilulla ja vedonlyönnillä on ollut keskeinen rooli siinä, miten kvantifiointi ja pisteyttäminen on hyväksytty osaksi fanikokemusta.
3
Nigerialaissyntyinen jalkapalloilija Nedum Onuohan omaelämäkerta Kicking Back valottaa traagisellakin tavalla, miten maailman huipulla menestys voi olla kovin pienestä kiinni. Onuoha debytoi Manchester Cityn edustusjoukkueessa 17-vuotiaana ja toimi Englannin U21-maajoukkueen kapteenina, mutta muun muassa loukkaantumisista johtuen Onuohan ura ei lopulta koskaan vienyt ihan korkeimmalle huipulle.
Onuohan kirja on luonteeltaan huomattavasti tavanomaista urheilijaelämäkertaa yhteiskunnallisempi. Vaikka yksittäisiä otteluita käydään välillä tarkastikin läpi, fokus on vähintään yhtä paljon pelin laajemmissa kytkennöissä ympäröivään maailmaan. Maahanmuuttajataustainen Onuoha kuvaa kaunistelematta, miten hänen rakastamansa pelin ympärille kehittynyt lajikulttuuri on edelleen monin tavoin ennakkoluuloinen ja takaperoinen.
4
Jalkapallon ympärille syntyvät kulttuuriset muodostelmat ovat joka maassa hiukan erilaisia. Maailmansotien jälkeisessä Italiassa syntyi kiihkeä kannattajakulttuurin muoto, jota kutsutaan nimellä Ultra. Lähes sotilaallisesti organisoituneiden ultraryhmien kautta Tobias Jonesin Ultra: The Underworld of Italian Football tutkii italialaista nyky-yhteiskuntaa, sen korruptoituneisuutta ja fasismin uutta nousua.
Jonesin mukaan ultrakulttuuri on täynnä ristiriitaisuuksia: väkivallan ja oikeistoradikalismin vastapainona aineksiin kuuluvat myös omistautuneisuus, solidaarisuus ja tyyli. Siinä missä monilla ultrakannattajaryhmillä on yhteytensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, antifasistiset ryhmät ovat puolestaan perustaneet ruokapankkeja köyhille ja rakentaneet leikkipuistoja lapsille.
5
Yhdysvaltain Keskilännessä asuva Raiford Guins kannattaa intohimoisesti pohjoisenglantilaista Leeds Unitedia. Guinsin suhde Leedsiin syntyi samalla tavalla kuin tuhansien suomalaisten kaukokannattajien – lähes täysin sattumalta. Saadessaan lapsena tädiltään seuran huivin Guins ei takuulla arvannut, että parinkymmenen vuoden päästä hän muun muassa opiskelisi Leedsin yliopistossa päästäkseen mahdollisimman usein joukkueen kotiotteluihin Ellan Roadille.
Feeling Leeds: Notes on Loving a Football Club from Afar on paitsi rakkaudenosoitus muutama vuosi sitten takaisin Englannin korkeimmalla sarjatasolle palanneelle joukkueelle myös tarkkanäköinen analyysi nykyaikaisesta jalkapallofaniudesta. Joukkueen kannattaminen tuhansien kilometrien päästä saattaa tuntua asiaan perehtymättömästä erikoiselta, mutta suurimpien seurojen kohdalla kaukokannattajien määrä on jo kauan sitten ylittänyt stadioneilla käyvien tai samassa kaupungissa asuvien kannattajien määrän.
Olli Sotamaa
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.
Parasta juuri nyt (13.12.2024): Flash4, Eläinten salonki, Virtauksia, Medical Mysteries, joulukomediat
Galleriakierroksen jälkeen Petri Hänninen on käpertynyt sohvan nurkkaan odottamaan joulua.
Parasta juuri nyt (12.12.2024): SETI-lautapeli, The Gang, Fall of Civilizations, urheiludata, tantra
Mikko Saari on etsinyt elämää avaruudesta, oppinut sivilisaatioiden tuhosta ja analysoinut urheiludataa.