Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila juhlii sukukansojen päivää Sugrifestiä ja ruotsalaisuuden päivää Svenskadagenia.
1
Sukukansajuhlaa. Sugrifest-sukukansapäivän markkinat ja kulttuuriohjelma ovat Laikussa sunnuntaina 20.10. klo 11–17. Nganasan-kansan folklore-ryhmä Dentedie (Revontulet) hurmasi Tampereella vuosi sitten. Tämän päivän taiteilijavieraat eivät ole aivan Taimyrin niemimaalta asti, mutta sukuvieraita tavataan taas. Laikussa tuuletetaan myös meidän omia suomalaisia kansallispukujamme.
Samaan aikaan menossa ovat Viro-viikot ja esimerkiksi 23.10. Laikun Musiikkisalissa Mikko Alatalo ja Jammi Humalamäki laulavat ja laulattavat Suomelle ja Virolle yhteisiä lauluja. Taannoisilla Martin markkinoilla näitä jo kuultiinkin. Katso sukukansapäivien valtakunnallinen ohjelma täältä.
2
Maailmanmusiikkia. Womex World Music Expo on peräti viisipäiväinen konferenssi-, messu- ja showcase-tapahtuma, joka juhlistaa maailman musiikin mahtia keskusteluissa, elokuvaesityksissä, kansainvälisten artistien konserteissa sekä avajais- ja palkintoseremonioissa. Tampere-taloon kokoontuu yli 2 700 osallistujaa (noin 300 esiintyvää taiteilijaa) yli 90 maasta.
Womex pidetään joka vuosi lokakuussa jossain Euroopan kaupungissa ja nyt siis 24.–26.10.2019 Tampereella. Odotettavissa on värikäs tuulahdus tähän pohjoisen harmaaseen syksyyn. Tapahtumapaikkoja ovat Tampere-talo, Pakkahuone ja Torni Paja, ja lippuja on myynnissä yleisölle. Harvinaisen mittavaa ohjelmaa ja kansainvälistä artistivalikoimaa pääset katsomaan täältä.
3
Svenskadagen. Kaiken kansainvälisyyden vastapainoksi voi lähiaikoina juhlia myös ihan kotoisia teemapäiviä. Ruotsalaisuuden päivä on 6.11. ja sitä ennen Svenska veckan 4.–10.11, jonka aikana voi bongata vaikka Marco Bjurströmin Otavalankadun Svenska klubbenilla. Tuoreen selvityksen mukaan 58 prosenttia suomalaisista pitää sanaa ”hurri” paheksuttavana. Katso ruotsalaisen viikon ohjelma täältä.
Päivää on juhlittu Suomessa jo autonomian ajan alusta eli vuodesta 1809 alkaen ja pohjalla on Ruotsin taannoisen kuninkaan Kustaa II Aadolfin kaatuminen sotatantereella 1600-luvulla. Päivä tosin määräytyi alun perin juliaanisen kalenterin mukaan ja nykyisen kalenterimme mukaan se olisi vasta kymmenen päivää myöhemmin.
4
Liputuspäivät. Ruotsalaisuuden päivään liittyvä Kustaa Aadolfin päivä on yleinen liputuspäivä sekä Suomessa että Ruotsissa. Saamelaisten kansallispäivä on puolestaan 6. helmikuuta ja yleistä liputusta suositellaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. EU:n ainoan alkuperäiskansan nimikkopäivä juontaa juurensa vuoteen 1917, jolloin 6. helmikuuta pohjoismaiden saamelaiset sopivat valtionrajojen ylittävästä yhteistyöstä Trondheimin saamelaiskokouksessa.
Saamelaisten päivänä Helsingin pormestari nostaa salkoon jopa saamelaisten oman lipun. Karjalan kielen päivä on 27. marraskuuta. Tuona päivänä vuonna 2009 karjalan kieli lisättiin Euroopan alueellisten vähemmistökielten peruskirjaan. Karjala on yksi EU:n vähemmistökielistä, mutta ei sillä sen parempaa asemaa ole – ei lippua eikä liputusta.
5
Syksyn MasterChef Australia -tv-sarja on edennyt Nelosella puoliväliinsä eli jäljellä on enää amatöörikokkien parhaimmisto. Tässä sarjassa pääasiana eivät ole reseptit vaan erilaisten raaka-aineiden taidokas käsittely. Tunteet aaltoilevat pettymyksistä riemuvoittoihin. Ei ihme, että ohjelma on valloittanut koko maailman.
Valitettavasti legendaarinen tuomaristo eli ravintoloitsija ja keittiömestari Gary Mehigan, keittiömestari George Calombaris ja ruokakriitikko Matt Preston ovat jo saaneet potkut. Nyt meneillään oleva kausi on juontajaherrojen viimeinen. Ura on ollut kunnioitettava ja pitkä: sarjan ensimmäinen jakso oli huhtikuussa 2009.
Aila-Liisa Laurila