Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Riikka Oksanen nostaa esiin viisi tv-sarjaa, jotka ovat parasta juuri nyt tai kärsivällisen odotuksen jälkeen.
1
Pidätkö taitavasti luoduista, uskottavan tuntuisista tulevaisuuden maailmoista? Entä politikkojen juonista, avaruusseikkailusta ja eri sosiaalisten ryhmien välisen epätasa-arvon kuvauksista? Miten maistuvat juonikuviot, jotka menevät hieman yli hilseen, mutta onnistuvat silti koukuttamaan katsojansa?
Olethan katsonut The Expansen?
Sarja on kerta kaikkiaan parasta scifiä, mitä tällä hetkellä on tarjolla televisiossa tai valkokankaalla, ja kaikkien genren ystävien pitää nähdä se.
Tv-sarja perustuu kaksikon Daniel Abraham ja Ty Franck kirjoittamaan, mutta salanimellä James S. A. Corey julkaistuun, samannimiseen kirjasarjaan. Sarjan kaudet 1–4 ovat Suomessa katsottavissa Amazon Prime Videon kautta. Viides kausi on jo luvattu, mutta joutunemme odottamaan sitä vähintään vuoden loppuun asti.
Beltalowda!
2
Phoebe Waller-Bridgen luomaa Fleabagia on kehuttu ja palkittu jo melkoisesti, ja Waller-Bridge itse lienee tällä hetkellä halutuimpia kirjoittajia tv- ja elokuvamaailmassa (hän on muun muassa yksi seuraavan James Bond -elokuvan kirjoittajista). Ansaitusti. Kehutaan silti vielä vähän lisää!
Fleabag kertoo Waller-Bridgen esittämästä kolmekymppisestä naisesta, jonka pitämä kahvila on konkurssin partaalla, miessuhteet sekavia, eikä siskon ja isän kanssa myöskään ole ollut helppoa äidin kuoleman jälkeen. Sarja on periaatteessa komedia, mutta sarjan edetessä siitä paljastuu koko ajan syvempiä tasoja. Kahdentoista jaksonsa aikana se onnistuu yllättämään katsojan, joka alussa luulee katsovansa jälleen uutta ihmissuhdekomediaa nuoresta hukassa olevasta sukupolvesta.
Fleabagia näyttää maanantaisin TV2, ja ensimmäisen kauden ensimmäinen jakso on Yle Areenassa vielä kuusi päivää. Koko sarja on nähtävissä Amazon Prime Video -palvelussa.
3
Olemme jälleen päivän lähempänä Picard-sarjaa! Sitä odotellessa on ollut mukava uppoutua Star Trek: Uusi sukupolvi -sarjan maailmaan, jotta hieman enemmän Star Warsiin nuoruudessaan kallellaan ollut scifin ystävä pääsisi myös Trekin universumiin paremmin mukaan.
Seitsemän kautta kestäneessä sarjassa riittää katsottavaa, mutta internet on pullollaan huolella kuratoituja listoja, mikäli haluaa lyhyemmän kertauksen Uudesta sukupolvesta. Olennaisia jaksoja Picardia odotellessa on listattu muun muassa täällä.
Vaikkei edes välittäisi Picard-sarjasta (en kyllä ymmärrä miksi ei välittäisi), niin kuuluuhan Star Trekin katsominen muutenkin jo yleissivistykseen. Kun dystooppiset maailmat (todelliset tai fiktiiviset) ahdistavat, Tähtilaivaston seikkailut luovat uskoa ihmisyyteen.
Star Trek: Uusi sukupolvi on Netflixissä. Picard on tulossa Amazon Primeen 24.1. alkaen
4
Toinen sarja, joka antaa toivoa, on L.M. Montgomeryn Anna-kirjoihin perustuva sarja Anna, A lopussa (Anne with an E). 1800-luvun lopulla Kanadan Prinssi Edwardin saarelle sijoittuvassa tarinassa orpo Anna päätyy aputytöksi Cuthbertien tilalle. Cuthbertin sisarukset ovat kuitenkin odottaneet avukseen poikaa, joten tässä nuorillekin suunnatussa sarjassa ollaan heti ensimmäisestä jaksosta olennaisten kysymysten äärellä: määrittävätkö ahtaat sukupuoliroolit Annan kohtalon, vai saako hän yrittää löytää paikkansa tilalla sellaisena kuin on? Myöhemmin sarjassa sivutaan muun muassa rasismia, luokkaeroja ja alkuperäiskansojen oikeuksia.
Vaikeista aiheista huolimatta sarjassa on silti melko kepeä ote. Annan järkähtämätön usko oikeudenmukaisuuteen ja ihmisen hyvyyteen on lähes tarttuvaa laatua. Hänen loppumaton taistelutahtonsa muistuttaa, että muutos on mahdollista. Kunnia sarjan onnistuneesta toteutuksesta kuuluukin paitsi ohjaajille ja käsikirjoittajille, ehdottomasti ilmiömäiselle Annan esittäjälle Amybeth McNultylle.
Anna-sarjan kaikki kolme kautta ovat katsottavissa Netflixissä.
5
Viimeinen Parasta juuri nyt -osio on vahvaa ennakointia. En ole nimittäin vielä nähnyt kaikkia yhtätoista Yksittäistapaus-lyhytelokuvaa. Kuusi näistä elokuvista oli pohjana viime syksynä teatteriensi-iltansa saaneelle Tottumiskysymys-elokuvalle, jota pidin erittäin tärkeänä keskustelunavauksena sukupuolittuneesta vallankäytöstä. Odotan siis loppujenkin lyhytelokuvien näkemistä kovasti.
Yksittäistapaus-lyhytelokuvat julkaistaan Yle Areenassa 26.1.2020, ja samalla avataan myös Yksittäistapaus.fi-verkkosivusto. Sivustolta löytyy muun muassa asiantuntijoiden kanssa kehitettyä keskustelu- ja tukimateriaalia esimerkiksi kouluja varten. Yksittäistapaus-elokuvia ei siis olla pelkästään tarjoamassa kaikkien katsottavaksi, niistä on tarkoitus myös toden teolla keskustella.
Yksittäistapauksesta lisää Ylen sivuilla. Sarja on Yle Areenassa 26.1.2020.
Riikka Oksanen