Parasta juuri nyt (13.9.2019): teatterisyksy, kirjasyksy, keikkasyksy, sienisyksy…

13.09.2019
Entinen pankinjohtaja Erkki Liikanen.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Matti Mörttinen on havainnut vuodenajan vaihtuneen.

Syksy on alkanut. Mennään sieneen. Ensin olisi tietysti päästävä eroon helteistä.

2

Teatterisyksy on alkanut. Näyttämöillä on modernia ja perinteistä, vakavaa ja hauskaa, Poikabändistä Neiti Julien kautta Arktisiin leikkeihin. On myös esityksiä, joista ei kerralla ota selvää – kappaleita, jotka jakavat mielipiteet.

Kritiikin syksykin on alkanut. Teatteriarvostelu yhdestä ja samasta esityksestä heilahtaa laidasta toiseen tiedotusvälineen mukana.

Kirtiikki ei saa olla pelkkää kehumista eikä pelkkää haukkumista. Se juuri on kulttuurin rikkautta, juuri siksi kannattaa käydä itse katsomassa.

3

Kirjasyksy on alkanut. Siihen kuuluvat erottamattomana osana kertomukset ikämiesten elämänvaiheista. Toivottavasti riittävän moni kriitikko jaksaa jälleen kerran nostaa esiin sen, että naiset pysyvät jälleen massiivisella tavalla elämäkertakohteiden vähemmistönä.

Suomen Pankin eläköitynyt pääjohtaja Erkki Liikanen on syksyn johtavia itsemuistelijoista. Hänen muistojensa (Olin joukon nuorin, Otava) avausosa päättyy vuoteen 1995 ja Suomen EU-jäsenyyteen.

Ekin yksi paljastus on, ettei hän sallinut paljastusta. Kun Suomi oli keväällä 1992 neuvoteltu raskaiden ja valvottujen öiden jälkeen unionin jäseneksi, menivät neuvottelijat Brysselissä saunaan. Joku muu halusi kutsua toimittajat mukaan, mutta Liikanen kielsi ehdottomasti. Syy: kuvat alastomista neuvottelijoista olisivat olleet liian herkullinen ase EU-vastustajille.

Eki hei, en olisi tullut saunaasi, vaikka olisit kutsunut. Olin jo matkalla kotiin siinä vaiheessa.

4

Keikkasyksy on alkanut. Musiikkia on siis olemassa kesäfestarien jälkeenkin. Itse asiassa musiikkia on olemassa nimenomaan kesäfestarien jälkeen.

G Livelab Tammerkosken rantamilla on testattu ja hyväksi havaittu. Akustiikka toimii, vessojen messinkiset hanat ovat piste hyvin suunnitellun i:n päällä. Ohjelmistossa on haastetta korville ja aivoille. Tämä maistuu heillekin, jotka eivät kierrä keikoilla vain vanhojen tuttujen hittien perässä.

Kannattaa siis käydä muustakin syystä kuin muistelemassa, millaista talossa oli silloin, kun se toimi kirjaston lehtilukusalina.

5

Teatterisyksy on alkanut, osa 2: Seela Sella valloittaa taas. Hän on suoranainen kuntoihme. Yhtä matkaa -ensi-illan kiitoksiin hän kipitti sukkasillaan kuin leikkikoululainen jumppasaliin.

Siitä tulikin mieleen, että jonkun pitäisi järjestää tamperelaisten näyttelijöiden pikajuoksukilpailut sekasarjassa yli 80 vuotta: Seppo Mäki vastaan Seela Sella. Siinä putoaisivat puolta nuoremmat kyydistä.

Matti Mörttinen