Parasta juuri nyt (12.8.2024): Porvoon Triennaali, Malva, Purnu, Kuhmalahden taidepappila, Emma Helle

12.08.2024
fef52f98 4 4 malva jeremyshaw 4 1 1024x683

Jeremy Shaw: Jaksoton järjestelmä. Kuva: Karoliina Redsven

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on käynyt taidenäyttelyissä eri puolilla Suomea.

1

Kulttuuria on Tampereen ulkopuolellakin, joten matkasimme pienelle lomamatkalle Porvooseen.

Porvoohan on oikein kaunis kaupunki. Vanha Porvoo on Suomen oloissa harvinaislaatuinen ja ihastuttava kapeine katuineen. Majoituimme putiikkihotelliin aivan Vanhan Porvoon ytimessä, joten tunnelma oli kohdallaan. Porvoossa on kauniita uudempiakin alueita, Porvoonjoen toiselta puolelta löytyvä Länsirannan alue on todella viehättävä sekin.

Porvoossa sattui olemaan tänä vuonna Triennaali, joten pääsimme ihmettelemään taidetta. Näyttelyissä oli monenlaista ja -tasoista, mutta kiinnostavaa nähtävää riitti. Toki myös aivan käsittämätöntä miestaidetta, josta on vaikea ylipäänsä ymmärtää, miksi sellaista pitää tuoda ihmisten nähtäväksi.

Menomatkalla Porvooseen tarjoutui kauan kaivattu tilaisuus poiketa Hyvinkäällä Arkikulta-kulttuurikahvilassa nauttimassa herkullisia vohveleita – tätä pysähdyspaikkaa on helppo suositella, jos se vain matkan varrelle osuu.

Porvoon Triennaali Porvoossa 1.9.2024 asti.

2

Paluumatka Porvoosta tehtiin Lahden kautta, sillä siellä on Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Se on vallannut vanhan tehdaskiinteistön ja tarjoaa mielenkiintoista taidetta. Tämänhetkisestä tarjonnasta ehdoton huippu on Jeremy Shaw’n upea Jaksoton järjestelmä, seitsemästä itsenäisestä videosta koostuva teos. Tämän pariin jäimme pitkäksi aikaa ja palasimme vielä uudestaan, sen verran lumoava teos on.

Samassa rakennuksessa on Malskin Bistro, joka tarjosi herkullisen lounaan. Sen jälkeen olikin mukava ajella paikoitellen varsin hurjaksi yltyneessä vesisateessa kohti Tamperetta.

Jeremy Shaw’n Jaksoton järjestelmä Malvassa 29.9.2024 asti.

3

Taidekeskus Purnu on ollut tuttu nimi Jyväskylään menevän tien varrelta ja parina kesänä siellä on pitänyt käydäkin. Nyt saimme aikaiseksi. Poikkesimme Orivedellä nauttimassa Cafe Herkkuhetken luotettavan lounaan ja suuntasimme siitä sitten Purnuun ihmettelemään sekä kaunista näyttelytilaa ja ympäristöä että itse Havainto-näyttelyn taideteoksia.

Näyttelyssä on tänä vuonna kaikenlaista kiinnostavaa nähtävää, toki myös hyvin tylsää ja mitäänsanomatonta abstraktia taidetta. Yllättävää oli, miten paljon Juha van Ingenin abstraktit viivaversiot taideteoksista kiinnostivat. Marja Pirilän Camera Obscura -työt olivat myös todella vangitsevia.

Itse ympäristö on fantastinen; olimme paikalla täydellisenä kesäpäivänä ja sellaisena Purnu on parhaimmillaan. Nyt Purnun kesänäyttely on valitettavasti jo sulkeutunut.

Ulla-Maija Svärd ja Katri Kovasiipi arvioivat Havainto-näyttelyn. Katri Kovasiipi kirjoittaa Purnun epävarmasta kohtalosta.

4

Kaipasimme päiväämme tekemistä kohtuullisen ajomatkan sisältä, joten ei muuta kuin selailemaan Kulttuuritoimituksen Pirkanmaan näyttelyiden listaa. Sieltä löytyi Kuhmalahden taidepappila, joten ei kun Toyotan nokka kohti Kuhmalahtea. Taidepappila osoittautui odotuksia pienemmäksi paikaksi. Sisällä meidät otti vastaan näyttelyn kuraattori Aaron Helo ja itse paikan omistajan eli Teemu Luodonkin kohtasimme. Pappila on hyvin kotoisa ja kiinnostava ympäristö.

Taidepappilasta löytyy Teemu Luodon keramiikan lisäksi laaja kattaus erilaisia taiteilijoita. Hannamari Matikaisen eläintaulut puhuttelivat eniten. Luodon Hymyilevä Madonna on myös erinomaisen vaikuttava teos. Pappila on kokonaisuudessaan sen verran omaperäinen ja omaehtoinen taidekohde, että siellä kannattaa kyllä vierailla.

Taidepappila on avoinna 31.8.2024 asti.

5

Kävimme päiväretkellä paremman tekemisen puutteessa Turussakin. En ole koskaan aikaisemmin käynyt Turun taidemuseossa, joten siellähän piti ehdottomasti poiketa. Mäen päälle oli vähän kiipeäminen, mutta vaivannäkö palkittiin kiehtovalla museolla, jossa leijaili mitä herkullisin pullantuoksu. Museo itsessään on jo näkemisen arvoinen: kansallisromanttinen graniittilinna on ulkoa kaunis ja sisällä aula ja portaikko ovat upeat. Rakennus on valmistunut 1904 ja oli Suomen toinen varta vasten taidemuseoksi suunniteltu rakennus – ensimmäinen oli tietenkin Ateneum.

Eniten meitä kiinnosti kuvanveistäjä Emma Helteen tuotantoa esittelevä Vaihtoehtoinen paratiisi, jossa nähtiin niin keramiikkaa kuin puuveistoksia. Helteen naishahmot ovat eloisia ja kaikkea muuta kuin tympeän mieskatseen kuvaamia. Upea kokonaisuus! Kokoelmanäyttelyssä Handle With Care oli myös jotain kiinnostavia teoksia ja Eeva Honkasen Trapped in Time -näyttelyn isoissa tussipiirroksissa riitti katseltavaa. Parasta antia oli silti Helteen näyttely.

Emma Helteen Vaihtoehtoinen paratiisi Turun taidemuseossa 15.9.2024 asti.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua