Anna Korsun (vas.) ja Anna Arkushyna. Kuvat: Konrad Fersterer / Anna Arkushyna
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kikka Holmberg on tutustunut kirjailijanaisten elämään ja odottaa tamperelaisia musiikkijuhlia.
1
Viidettä Tampering-nykymusiikkifestivaalia vietetään Tampereella 17.–20.8.2022. Viime vuosina elettyjä poikkeusaikoja heijastelemaan laadittu festivaaliohjelma koostuu pääosin 2020-luvulla sävelletystä musiikista, eritoten ukrainalaisten nykysäveltäjien teoksista. Säveltäjänimiä ovat muun muassa Anna Korsun, Anna Arkushyna ja Valentin Silvestrov sekä Henryk Górecki, jonka 1990-luvulla säveltämät teokset kulkevat läpi festivaalin punaisena lankana.
Yhdeksän tapahtumaa, 26 säveltäjää ja 40 teosta käsittävä festivaali käynnistyy 17.8. Telakalla järjestettävillä festivaalietkoilla ukrainalaisen nykymusiikin ja Maija Anttilan SoLow-sooloimprovisaatioteoksen sävelin. Tarjolla on myös jazzia ja nykymusiikkia yhdistävän AINON-yhtyeen tuotantoa. Laikun, Metson musiikkiosaston ja Finlaysonin kirkon tapahtumien kautta festivaali jatkuu Pyynikkisaliin, jossa lauantaina 20.8. kuullaan Tulevan ihmisen laulu -konsertti.
Festivaalin muita esiintyjiä ovat Tampering Ensemble & kapellimestari Tiina Kaukinen, TEMA-kvartetti sekä duo Emilia Karhi & Matilda Bergman.
2
Minna Maijalan kirja Katri Vala: Kulkuri & näkijä (Otava, 2021) avaa runoilija Katri Valan elämän ja tuotannon kautta suomalaisen runouden modernismin vaiheita, yhteiskunnallisia käänteitä ja poliittista ilmapiiriä.
Vangitseva teos on tyylikkäästi rytmitetty valaisevien runoesimerkkien avulla. Kirjaa lukiessani ja Maijalan aiempaa tuotantoa ajatellessani mieleeni kapusi toistuvasti sanapari ”armoitettu kirjoittaja”, joten käytettäköön sitä Maijalasta myös tässä ja nyt.
3
Teoksessaan Omat huoneet (Tammi, 2021) Suvi Ratinen avaa ovia kymmenen suomalaisen kirjailijanaisen työhuoneisiin viime vuosisadan alkupuolelle. Ratinen kuvaa muun muassa Aino Kallaksen, Maria Jotunin, Hella Wuolijoen ja Anni Swanin työhuoneet – tai työtilat! – pikkutarkasti, mutta kerronta laajenee myös kirjailijoiden elinajan poliittisiin ja kulttuurin liittyviin tapahtumiin, tapoihin ja ilmiöihin – sekä tasa-arvoon tai sen puutteesen.
Erämaa-ateljeissa, kaupunkihuoneistoissa, saunakamareissa ja selleissä seikkaileva Omat huoneet on kiehtova ja kiinnostava teos, jonka lukeminen saattaa herättää oman tilan kaipuuta.
4
Tampereella viikonloppuna (12.–14.8.) vietettävässä ensimmäisessä Wanhankaupungin juhlassa kajahtavat ilmoille Kesäillan valssi ja Onnelliset, ja elokuisessa tapahtumassa kuullaan myös Schumannin Jousikvartetto nro 2 ja Schubertin Tyttö ja kuolema. Esiintyjänimiä ovat muun muassa Marjukka Tepponen, Aili Ikonen, Eero Saunamäki ja FINESTre-kvartetti.
Majaoja-säätiön mahdollistama historia- ja musiikkifestivaali tarjoaa myös ikivihreitä iskelmiä ja salonkimusiikin säestämän brunssin Hotelli Tammerissa.
Wanhankaupungin juhlan käynnistää tänään kello 15 G Livelabissa professori Pertti Haapalan avajaisesitelmä sekä pianotaiteilija Jouko Laivuoren tulkinta Jean Sibeliuksen teoksesta Belsassarin pidot.
5
Varsin virkistävä levy on 4th Line Horn Quartetin Four Impulses (Alba Records, 2022). Vuonna 2016 perustetussa käyrätorvikvartetissa soittavat Tanja Nisonen, Pauliina Koskela, Maria Luhtanen ja Mervi Huttunen. Yhtyeen timanttisina, värikkäinä ja kuulijaa haastavina esityksinä levyllä kuullaan Daniel Kjellesvikin, Atso Almilan, Johan Kvandalin, Matthew Whittallin, Terje Bjørn Lerstadin ja Erkki Melartinin musiikkia.
Kikka Holmberg
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.