Parasta juuri nyt (12.7.2024): Peter Von Bagh, Marcello Mastroianni, Pimeä aine, Savulohirock, Tahmela Six

12.07.2024
TahmelaSix

Tahmela Six. Kuvat: Mustik Motel

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurila on tuntunut itsensä laiskaksi von Baghin edessä ja lumoutunut Tahmela Sixin musiikista.

1

Lainasin hieman ennen juhannusta kirjastosta Peter von Baghista kertovan ”kaverikirjan” Citizen Peter (Like, 2013). Siinä kollegat ja ystävät kirjoittavat näkemyksiään von Baghista.

Peter von Baghin mielenkiinnon kohteiden ja julkaistujen töiden määrä lähes huimaa, vähintään tunsin itseni laiskaksi kirjaa lukiessani. Kirja johti laajempaankin von Bagh -intoiluun, onneksi Yle Areenasta löytyy hänen keskeisistä teoksistaan muun muassa elokuva Helsinki, ikuisesti ja nyt sinne tihkutellaan myös Suomen taiteen historiaa luotaavaa Sininen laulu -sarjaa.

Von Bagh -kirjan kanteenkin oli painettu hänen hykerryttävä elämänohjeensa:

”Jos sinulla on neljä projektia kesken, etkä tiedä miten niistä selviät, ota vielä yksi!”

2

Von Bagh -kirjasta bongasin myös maininnan Marcello Mastroiannin loistavasta muistelmateoksesta Muistan… muistan. Ilahduin, kun huomasin, että teos löytyy Metsosta varastokirjana.

Kirja on koottu vuonna 1996 Portugalissa tehdystä haastattelusta, jossa Mastroianni muistelee ja tuumailee niitä näitä. Pian haastattelun jälkeen hän kuolikin.

Pidän ”muistelmien” dekonstruoidusta luonteesta: minkäänlaista aikajärjestystä ei noudateta, eikä suurten ja pienten muistojen välillä ole hierarkiaa. Mastroianni muun muassa kertoo katsovansa televisiosta lähinnä eläimistä kertovia luontodokumentteja, mutta ei pidä linnuista. Hän muistelee legendaarisen Cinécittan eväspusseja, nuorena miehenä tekemäänsä junamatkaa, italialaisen elokuvan suuruuksia ja tupakointia.

Samanlaiseen poukkoilevaan tyyliin olen törmännyt muun muassa Bob Dylanin muistelmissa (jotka sisältävät myös täysin keksittyjä osuuksia) sekä Neil Youngin kirjassa, jonka hän kirjoitti murrettuaan varpaansa.

Hienoa kesälukemista!

3

Olen lukenut myös romaanikirjallisuutta. Poimin taannoin kirjastosta mukaani vanhan tuttavani Stella Harasekin esikoisromaanin Pimeä aine (Tammi, 2023).

Kirja kertoo vuosituhannen vaihteen taideopiskelusta, opiskelijan ja opettajan välisestä suhteesta sekä heidän ympärillään vaikuttavista ihmisistä.

Kirjan kieli on erittäin rikasta ja sisältää miellyttävän määrän musiikkiviittauksia, kaltaiseni nörtin sydäntä tämä erityisesti lämmitti.

Henkilöhahmoista välittää ja heidän motiivinsa tuntuvat ymmärrettäviltä, tietysti tunsin myös kosolti taideopiskelijoita vuosituhannen taitteessa, joten sikälikin kirjan maailmaan oli helppo sujahtaa. Suosittelen lämpimästi! Ilmeisesti tämä on mahdollista nautiskella myös äänikirjana.

4

Kesä on tapahtumien aikaa. Tänään (12.7.2024) vietetään Telakalla muistaakseni 16. kerran Savulohirockia. Se on järjestämäni pienimuotoinen ”festivaali”, jossa kuullaan hienoa omaehtoista musiikkia. Halutessaan voi syödä savulohipastaa.

Tänä vuonna ohjelmassa on loistava Räjäyttäjät, vakuuttavan paluun estradeille tehnyt Ville Leinonen sekä uusi tuttavuus Olva, jonka Mehiläisille on kevätkesän kauneimpia singlejulkaisuja.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, joten kynnys on poikkeuksellisen matalalla

5

Tampereen musiikkikenttää raikastaa nykyisin myös uusi levy-yhtiö Mustik Motel, jonka ensimmäinen julkaisu on uuden Tahmela Six -yhtyeen debyyttialbumi Mount (2024).

Bändissä soittavat tamperelaisille hyvinkin tutut Sami Sippola ja Janne Tuomi Hot Herosista sekä Topias Tiheäsalo, Eerot Savela ja Tikkanen sekä Otto Eskelinen. Kolmesta hitaasti aukeavasta kappaleesta koostuva albumi on soinut työpäivieni taustalla viime ajat ja lumoaa kerroksillaan ja kauneudellaan. Kyseessä on kollektiivinen improvisointi alan mestarien toimesta. Kannattaa ehdottomasti perehtyä, jos vastaan tulee!

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua