Message Field. Kuva: Timo Nordlund
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Tommi Liljedahl löysi syksyn harmauteen tummia sävyjä Message Fieldin kuulaasta kitarapopista ja David Attenborough -dokumentista.
1
Moni hitti kuulostaa aivan siltä yhdeltä biisiltä, joka ei millään tule mieleen. Mitä pidempään tämä häiritsevä jännite säilyy, sitä varmemmin korvamato tarttuu. Uuden, kiehtovan bändin kanssa on vähän sama juttu. Kun verrokkia ei keksi, lokerointi muuttuu löydökseksi.
Porilaisen Message Fieldin hauras surupoppi muistuttaa hieman Talk Talkia tai groovesta riisuttua Jolly Jumpersia. Marraskuun vaihteessa julkaistu A Brief Visit to Skull -albumi (Soit se silti, 2020) on ensimmäinen kotimainen haastaja Lac Belotin kahden vuoden takaiselle Abracadabra!-taiderockdebyytille.
Message Fieldin tuore kakkosalbumi soi seesteisemmin kuin vuoden takainen esikoinen, joka on 36-vuotiaana kuolleen Antti Ojalan muistolevy. Starflowerissa Ojalan rinnalla soittaneet Mikko Grönlund, Lauri Hannus ja Timo Nordlund löysivät uudeksi laulajaksi Roope Vienonheimon, joka tekee omaa musiikkia Eerie Deer -nimellä. Uudelle bändille nimi napattiin lapsuuden peliareenalta, Porin Vähärauman Viestin kentältä.
Message Fieldin tenho syntyy vähäeleisestä, pidätellyn dramaattisesta alakulosta. Välillä puhaltimet tai haitari huokailevat lisähaikeutta kuulaaseen kitarapoppiin. Oman soundinsa löydettyään nelikko luottaa lestiinsä. A Brief Visit to Skull on ajatonta, vaivatonta ja rauhoittavaa tunnelmointia, joka tuo tummia sävyjä lonkeronharmauteen. Lyriikoissa maalaillaan ajasta iäisyyteen katoavista muistoista ja siitä mitä meistä jää jäljelle: lasinen västäräkki, muistokirjoitus ja pöytälaatikkoon unohtunut läjä kinokoon negatiiveja.
2
30 vuotta sitten koettiin toinen rockinpuhdistus, joka täydensi 1970-luvun punkreformaatiota raskaalla annoksella masennusta. Ruutupaita-grungen lyhyen kukoistuskauden merkkipaaluihin lukeutuu Pearl Jamin debyyttialbumi Ten (1991), jota 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä bändi ei ole onnistunut ylittämään. Fakta on ilmeisesti tunnustettu bändikokouksessa, koska 28 vuoden takainen MTV Unplugged -keikka on vihdoin julkaistu.
Bändi istui kitaroiden kanssa kameroiden eteen maaliskuussa 1992. Akustinen sointi ja innokas studioyleisö tuovat aloittelevan bändin vimmaan aimo annoksen lämpöä. Alive–Black–Jeremy-biisiketju aiheuttaa aikakauden väkevästi eläneissä vääjäämättömän kananlihaefektin. Ensilevyn kulmakivien lisäksi kuullaan myöhempiin Ten-painoksiin lisätty State of Love and Trust.
MTV Unplugged julkaistiin vinyylinä viime vuonna. CD- ja suoratoistokuuntelijoiden saataville se saatiin lokakuun lopussa. 28 vuoden viivettä on mahdotonta ymmärtää, sillä arkistoissa on pölyttynyt Nirvanan ja Alice in Chainsin ikonisten unplugged-levyjen veroinen helmi, johon ajan hammas ei ole pystynyt.
Reilu vuosi unplugged-keikan jälkeen Pearl Jam teki ainoan visiittinsä Suomeen. Neil Youngia lämmitellyt ryhmä kaahasi osuutensa läpi suoritusperiaatteella. Kuulijalle jäi hieman epäselväksi, oliko rintaansa hakanneella Eddie Vedderillä ongelmia äänensä vai kuntonsa kanssa. Akustinen tunnelmointi studiojakkaroilla antaa paljon Suomen-keikkaa paremman kuvan siitä, miksi Pearl Jam oli aikakautensa merkittävimpiä bändejä.
3
Ilman läpivalaisuakin tiesi, että joulukalenterin kuutosluukussa oli Suomen lippu, 13:ssa kynttiläpäinen tyttö ja 24:ssa seimi. Suklaa- ja rihkamakalenterit toivat adventtiaikaan uudenlaista hohtoa. Kalentereiden pikkuesineet tosin ruokkivat enemmän imuria kuin mielikuvitusta. Ja suklaamöykyt olivat joka aamu samanmakuisia, kunnes makeisalan jätit ryhtyivät kilpavarusteluun.
Sukupolven ajaksi paikalleen jämähtänyt tuotekehitys hypähti uudelle tasolle, kun Taffel toi kauppoihin sipsijoulukalenterin. Aikaansa seuraavat Citymarket-kauppiaat tiesivät someinnostuksen perusteella tilata uutuustuotetta reilusti. Mutta kymmenen lavan erä ei kauaa kestänyt, vaan kalenterit revittiin käsistä. Sipsikalenteri oli hypermarketin myydyin tuote niin kauan kuin sitä riitti. Ja elettiin vasta lokakuun puoliväliä.
Nyt kalentereiden perässä tehdään ostosmatkoja pääkaupunkiseudun suuriin marketeihin, koska maalla ei voi olla varma, riittäkö niitä lähikauppoihin.
Pahvinen sipsilajitelma uudistaa joulukalenterit muutenkin kuin sisällöllään. Luukkuja ei ole 24, vaan 31. Se on vähän kuin Teslaan omittu Spinal Tapin volumenappi, joka menee 11:lle. Sipsinsyöjät odottavat joulun lisäksi myös uutta vuotta.
4
Televisionkatsojat ovat puolen vuosisadan ajan valloittaneet villiä luontoa Sir David Attenboroughin opastuksella. Rauhoittava asiantuntijaääni selostaa taustalla, kun ruudulla esitellään kaukaisen maailmankolkan ihmeotuksia, jotka seuraavaksi parittelevat.
94-vuotiaan legendan Netflix-dokumentti Elämä planeetallamme kuvaa luonnon muutosta hänen elinaikanaan. Koskettava testamentti on anteeksipyyntö oman sukupolven puolesta. Luontodokumenttien tienraivaaja jää lajinsa viimeiseksi, koska luontoa ei enää ole tutkittavaksi.
Upeiden luontokuvien ja vanhojen arkistofilmien rinnalla raksuttaa uhkaava aikajana, joka kertoo ihmispopulaation ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvusta sekä koskemattoman luonnon hupenemisesta. Yhden ihmiselämän aikana valloilleen päästetty sukupuuttoaalto poikkeaa edellisistä nopeudellaan.
Tsernobylin raunioista poimitut vertauskuvat muistuttavat, että luonto kyllä toipuu, mutta nykymenolla ihminen ei ole sitä näkemässä. Ihmisnisäkkään elämän mahdollistavat maan, vesien ja ilmakehän monimutkaiset vuorovaikutusketjut, jotka perustuvat luonnon monimuotoisuuteen. Ihmismäärän räjähdysmäinen kasvu ja elämäntapojen muutos tuhoavat planeetan ohuen elonkehän muutaman sukupolven aikana.
Attenborough vyöryttää tästä konkreettisia esimerkkejä: eläin- ja kasvilajien populaatiot eli biodiversiteetti on romahtanut, valtameret tyhjentyneet kaloista ja sademetsät tuhottu. Kun nykykoululainen jää eläkkeelle, ruuasta on pulaa, koska hedelmällinen maaperä ja pölyttäjähyönteiset hupenevat ja kuumuus tekee osan maapalloa asuinkelvottomaksi.
Räjähdysmäisesti lisääntynyt ihminen kaluaa planeetan nopeasti paljaaksi. 96 prosenttia planeetan nisäkkäistä on ihmisiä sekä ihmisen tuotanto- ja lemmikkieläimiä. Ilmastonmuutos on vain yksi oire siitä, että elonkehä on muuttumassa ihmiselle elinkelvottomaksi.
Attenboroughin testamentti ei ole täysin lohduton, sillä ihminen voi muuttaa käyttäytymistään. Hänen reseptinsä on tuttu: lopettakaa lihansyönti, perustakaa kalojen suojelualueita ja siirtykää uusiutuvaan energiaan.
5
Ei ole ennen tullut valvottua USA:n presidentinvaalien vuoksi. Nyt oli kuitenkin ilmassa sellainen lataus, että tarjolla oli kerran elämässä -spektaakkeli.
Amerikkalaisen vaalistudion ylilataus tarttui tottumattomaan. Mutta kun CNN:n analyytikot spekuloivat neljättä päivää kosketusnäyttökartoillaan, vaaliyön intoilu asettui huvittaviin mittasuhteisiin. Keskiviikkoyönä ei uskaltanut käydä vessassa, ettei menetä ratkaisuhetkiä, mutta lauantaina vaikutti siltä, että ehtisi tehdä vaikka Lapin-reissun, ennen kuin valinnan varmistavat postiäänet saadaan laskettua.
Studiota enemmän kiinnostivat katukuvat, sillä vaaleja seurattiin vähän kuin autokisaa. Ohitukset ovat hienoja, mutta kansa haluaa nähdä kolareita. Oli melkein pettymys, kun ääntenlaskun on jatkuttava/loputtava-mielenosoitukset eivät äityneetkään ennustetuiksi mellakoiksi.
Myös kotimaiset kanavat satsasivat spektaakkeliin. MTV3 juoksutti asiantuntijoita läpi yön studioon kommentoimaan vaalin tilannetta ja vaikutuksia. Taistoon viritettiin Mari Karppisen hienolla dokumentilla Trumpin Amerikka – jakautunut kansa.
Yle pisti paremmaksi esittämällä kolmiosaisen The Trump Show -koosteen kaoottisesta nelivuotisjaksosta. BBC:n dokumentti nimettiin varovaisesti Trumpin ensimmäinen kaudeksi ja kaksi viimeistä osaa nähtiin vasta vaalien jälkeen.
Dokumentti marssittaa kameroiden eteen pois potkittuja neuvonantajia, sisäpiiriläisiä ja riidankylväjiä. Sekä vihamiehet että ihailijat antavat päähenkilölle narsistin diagnoosin.
Valinnastaan itsekin yllättynyt Trump jatkaa loanheittoon perustunutta vaalikampanjaansa presidenttinä ja ammentaa voimaa uskollisten kannattajien edessä. Hän haukkuu vastustajiaan siitä, mihin itse syyllistyy. Normaalitilanteessa mediat yrittäisivät saada presidentin kiinni valheesta, mutta Trumpin asemaa valheet, törkypuheet ja skandaalit vain vankistavat.
Trumpin kaudesta kertova käsikirjoitus olisi vielä vähän aikaa sitten ollut epäuskottava farssi. Sen huipennus ylittää villeimmätkin fantasiat. ETYJ:n vaalitarkkailijat nuhtelevat istuvaa presidenttiä väkivaltaisuuksien lietsonnasta. Yhteiskunnan instituutioita ja vakautta neljä vuotta romuttanut Trump villitsee kannattajakuntaansa salaliittoteorioilla vaalivilpistä. Somejätit alkavat piilottaa presidentin valheet varoitusten taakse ja uutiskanavat keskeyttävät huuhaapuheet.
Räyhähengen Valkoiseen taloon tuonut presidentti huipentaa kautensa omalla tyylillään. Uutiskanavien livelähetys kestää vielä kuukausia, jos ne aikovat seurata näytelmän loppuun.
Tommi Liljedahl
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.